WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie

Okładka książki WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie autora Ewelina C. Lisowska, 9788395531453
Okładka książki WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie

Kup WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie w ulubionej księgarnii

Oceny książki WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie

🔥🔥🔥 RECENZJA 🔥🔥🔥

Kasia to młoda pani projektantka. W życiu osiągnęła sukces zawodowy. Ma swoją firmę, która świetnie prosperuje. Wydawało by się że jako kobieta sukcesu powinna być szczęśliwa. Nic bardziej mylnego. Kasia już od wieku szkolnego zmaga się z kompleksami na punkcie swojego wyglądu. Uważa się za osobę grubą, brzydką i nie wierzy że ktoś mógłby ją pokochać. Choruje na depresję gdyż jest osobą bardzo wrażliwą.Trafia na mężczyzn, którzy są bardziej zainteresowani jej stanem konta niż nią samą. Po kilku porażkach postanawia że nie pozwoli się już więcej skrzywdzić i nie zamierza się z nikim związać. Jednak pewnego dnia za pośrednictwem swojej pracownicy zatrudnia Dariusza. Jest to przystojny I inteligentny facet w dodatku młodszy od niej. Kasia od pierwszej chwili zakochuje się w Dariuszu. Niestety zamierza to przed nim ukrywać, gdyż nie wierzy że ktoś taki jak on potrafiłby ją pokochać. Sprawy nie ułatwia fakt że jej pracownica Wiola jest bardzo zainteresowana mężczyzną i okazuje to na każdym kroku.

Czy Kasia odważy się wyznać swoje uczucia względem Dariusza? Czy będzie w stanie uwierzyć że również ona zasługuje na miłość?

Autorka w swojej książę porusza bardzo ważny temat. A mianowicie mowa tutaj o depresji. Jest to choroba, która dotyka bardzo dużo osób. Książka pisana jest z perspektywy Kasi, która szczegółowo opisuje nam uczucia jakie towarzyszą osobie cierpiącej na tą przypadłość. Ciągły strach, cierpienie i brak wiary w siebie spowodowały że zamknęła się w sobie i unikała towarzystwa skazując się na samotność. Pokazuję nam również że warto sięgnąć po pomoc specjalistów i nie bać się poprosić o wsparcie. Jest to naprawdę wartościowa książka po którą warto sięgnąć.

🔥🔥🔥 RECENZJA 🔥🔥🔥

Katarzyna Kowalska jest osobą wysoce wrażliwą sporadycznie wpadającą w stany depresyjne, do tego wychowywała się bezdotykowo, bowiem jej rodzice nie uznawali czegoś takiego jak przytulanie. Jakby tego było mało słowa wypowiedziane przez wychowawczynię w zerówce sprawiły, że poczucie wartości małej Kasi było na bardzo niskim poziomie. Która dziewczynka chciałaby usłyszeć, że jest tęga?
Początkowo, przynajmniej pozornie, wszystko było w porządku. Co prawda Kasia nie potrafiła się z nikim zaprzyjaźnić i wszelkie szkolne miłości, w tych najbardziej optymalnych warunkach, kończyły się na zwykłym „cześć”, ale jakoś nauczyła się sobie z tym radzić. Głównie dzięki lekarzom.
Dlatego też mimo trzydziestki na karku dorosła już Katarzyna ciągle jest sama. Tak bardzo boi się zaufać jakiemukolwiek mężczyźnie, że samej sobie zabrania się zakochać.
Ta strategia sprawdza się do momentu, gdy na miejsce dotychczasowego księgowego, który przeszedł na emeryturę, zatrudniła młodego mężczyznę. A raczej… dała pracownicy wolną rękę w rozmowie z kandydatami na to stanowisko.
W jakich okolicznościach wychowawczyni wypowiedziała tragiczne w skutkach słowa?
Jak Kasia radziła sobie z (nie)chcianymi uczuciami?
Czy Kasia złamie swoje zasady w relacjach z innymi ludźmi?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej książce.

Zgłaszając się do recenzji nie przypuszczałam, że mam z główną bohaterką aż tyle wspólnego. Ja też, na samym początku edukacji usłyszałam słowa, które są ze mną do dzisiaj. Co prawda wypowiedziane w innych okolicznościach, ale doskonale wiem jak wtedy Kasia się poczuła.
I, między innymi, dzięki temu wspólnemu… hmm… wspomnieniu, mogłam lepiej utożsamić się z główną bohaterką. Chwilami oddychałam z ulgą, że moje problemy były zupełnie inne niż te, które miała Kasia, ale i tak rozumiem ją doskonale.
Szkoda tylko, że… ups… nic więcej nie powiem, bo zdradzę tajemnicę.
Trochę mi brakowało pewnych wątków stricte medycznych. Konkretnie mówiąc o tym jak na problemy głównej bohaterki reagował układ hormonalny, ale tego może dowiem się z kolejnych części.
Chcecie przekonać się jak wygląda życie takiej osoby jak Kasia?
To książka idealna dla Was…

Za książkę do recenzji dziękuję Autorce i Wydawnictwu.

Wydawać by się mogło-romans,jakich wiele,ale autorka porusza w nim poważny problem,jakim jest brak społecznego zrozumienia dla osób nadwrażliwych emocjonalnie. Lęki i urazy z dzieciństwa zamiast wygasnąć pod wpływem psychoterapii i leków, narastają, paraliżując człowieka od wewnątrz.

Przewija się problem „bycia dla innych”,gdzie motorem działań bohaterki jest chęć bycia potrzebną, altruizm,uległość i nieustanna walka z demonami przeszłości.

Formuła narracji pierwszoosobowej daje szerokie pole do autoanalizy postaci. Świadomość problemów nie prowadzi jednak do skutecznej próby rozwiązania ich,ale napędza błędne koło lęku, ucieczki przed zdrowym przeżywaniem emocji i próbą ich zrozumienia i akceptacji.

Dziękuję pani Ewelinie C.Lisowskiej za e-book

Cała recenzja znajduje się na moim blogu czytelniczeinspiracje.wordpress.com
Zachęcam również do zapoznania się z wywiadem z Autorką :)

16 użytkowników ma tytuł WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie

Ewelina C. Lisowska
Ewelina C. Lisowska
Ewelina C.Lisowska to polska autorka romansów. Zadebiutowała w 2018 roku z romansem współczesnym, religijnym pt. „Substytuty Miłości”. Pisze romanse historyczne, współczesne, sci-fi i komedie romantyczne. Wydała powieści, takie jak: „Natura Derwana”, „Walerian i Róża” czy „NOWY EDEN Powrót Raju utraconego”. W swoich książkach porusza tematy związane z zaburzeniami psychicznymi, życiem duchowym, trudnymi relacjami. Od 2022 roku pisarka publikuje pod logiem Wydawnictwa Romanse.

Cytaty z książki WIEK-NIEWAŻNY Cz. 1. Szukając siebie