Tajemne zaklęcie

Okładka książki Tajemne zaklęcie autora Linda Chapman, 9788381541916
Okładka książki Tajemne zaklęcie
Linda Chapman Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Gwiezdni przyjaciele (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Gwiezdni przyjaciele (tom 3)
2019-01-01
2019-01-01
9788381541916

Kup Tajemne zaklęcie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemne zaklęcie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemne zaklęcie

Książka kupiona przez przypadek - w Biedronce, podczas codziennych zakupów, jako coś co może spodobać się synowi - 7 lat. Zaczęliśmy od trzeciego tomu, nieświadomi, że jest kilka tomów i ten nie jest pierwszy.
I wsiąknęliśmy totalnie. Książka pochłonęła nas bez reszty. Po jej przeczytaniu od razu zakupiliśmy wszystkie pozostałe tomy, no i czytamy - od pierwszego.
Ciężko jest oderwać się po przeczytaniu jednego rozdziału i powiedzieć dziecku, że czas spać. Ogromnie polecamy z Piotrkiem tą serię, jest petarda i pomimo, że opowiada historię przyjaciółek (dziewczyn! ;) ),to jak widać chłopcom też się bardzo podoba.

Ciężko...

46 użytkowników ma tytuł Tajemne zaklęcie na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Tajemne zaklęcie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemne zaklęcie

Linda Chapman
Brytyjska pisarka, znana głównie z serii książek dla młodszych dzieci. Szczególnie znana z fantastycznych opowieści o jednorożcach, syrenyach i magii. Jest autorką kilkunastu książek opublikowanych pod pseudonimami lub jako ghostwriter. Obecnie mieszka w wiosce Leicestershire z mężem i trójką dzieci.

Uwięzione życzenie Linda Chapman
Uwięzione życzenie
Linda Chapman
Maja razem ze swoimi koleżankami ze szkoły, stały się Gwiezdnymi Przyjaciółmi. Gwiezdni Przyjaciele posługują się magią, mają zdolności, o których marzą ci, którzy chcą czynić zło. Wraz ze swoimi magicznymi przyjaciółmi, czyli obdarzonymi magicznymi mocami zwierzętami, mają chronić swoich bliskich przed czarną magią. Nie jest to łatwe zadanie. Tym razem dziewczynki muszą się zmierzyć z widmem, które jest zaklęte w ogrodowym krasnalu. Początkowo nie wiedzą, gdzie ono się chowa. Dziewczynki zauważyły, że w lokalnej drużynie gimnastycznej dzieją się złe rzeczy. Mało tego, Maja, która potrafi spojrzeć w przyszłość zobaczyła, że zło może dosięgnąć jej przyjaciółkę - Karolę, a to już nie są przelewki. Dziewczynki łączą swoje siły i próbują dowiedzieć się gdzie jest widmo by wysłać je do Krainy Cieni. Seria ta jest po prostu genialna. Moja Córka jest nią po prostu oczarowana. Widzę, że przygody dziewczynek mocno ją zaintrygowały. Sama bowiem zaczęła snuć przypuszczenia kto może być potencjalnym złym charakterem, a która z nich może mieć najpotężniejszą moc. Sama jestem tego wszystkiego bardzo ciekawa. Fajne w tej powieści jest to, że Autorka zaznacza jak ważna jest współpraca między dziewczynkami. Mało tego, z każdą rozwiązaną sprawą z widmami, moce dziewczynek rosną w siłę. Tutaj również pokazane jest, że praca nad zdolnościami sprawia, że stają się one potężniejsze. Wydaje mi się, że może to zachęcić małe dziecko do rozwijania swoich umiejętności w prawdziwym życiu. Przynajmniej ja to tak tłumaczę swojej Córce. Zauważyłam też, że z każdym tomem tej serii, akcji staje się bardziej napięta i mroczna. Wodze wyobraźni mają tutaj naprawdę bardzo wielkie możliwości. Trzeba jednak uważać, że bardzo wrażliwe dziecko tej serii może się zacząć bać. U nas na szczęście tak nie jest. Czy polecam? Bardzo. To nasza pierwsza dłuższa seria książeczek, która od pierwszego tomu tak bardzo mocno zaintrygowała nas swoją tajemnicą. A to dopiero druga część, która już jest bardziej mroczna. Trzecia również trzyma w napięcie i jeżeli dalej tak będzie, to z każdą częścią będziemy dostawać coraz większą dawkę różnych emocji. Mojej Córce bardzo podoba się współpraca dziewczynek, ich moce oraz sami zwierzęcy przyjaciele. Do tego akcja książki i tajemniczy zły charakter, zaangażowały moją Córkę w treść. Ona po każdym rozdziale stara się czytać między wierszami, doszukiwać prawdy, wysnuwać różne teorie i to jest rewelacyjne!
Kinga Stasina - awatar Kinga Stasina
oceniła na83 lata temu
W ciemnościach Margit Auer
W ciemnościach
Margit Auer
Przyjemna seria, która mimo iż powstała z myślą o dzieciach, może spodobać się także dorosłym. Bohaterowie poszczególnych części to zwyczajny nastolatkowie, którzy mają swoje problemy, popadają w kłopoty, odnoszą sukcesy. Cieszą się, obrażają, kłócą ze sobą, pomagają... są naturalni i prawdziwi, podobnie jak ich szkolne przygody i życie. Tutaj nie ma czarów, elfów czy wróżek, które znamy z powieści fantasy a mimo tego jest akcja, przygoda i tajemnice jedynie z nutką "baśniowości w postaci magicznych zwierząt, które potrafią rozmawiać ze swoimi opiekunem. To wszystko czyni z książki naprawdę ciekawą pozycje i na swój sposób prawdziwą. Czytelnikom łatwiej jest żyć się z bohaterami, którzy przypominają ich samych i których życie jest zbliżone do ich życia. Autorka ma naprawdę lekkie i przyjemne pióro, którego plastyczność działa na dziecięcą wyobraźnie. W trzeciej części pojawia się więcej tajemnic, czasem nawet wieje grozą i pojawiają się mocniejsze sceny, jednak kiedy im się przyjrzymy, zauważymy, że wcale nie takie straszne, jakby się mogło wydawać… "W ciemnościach" to nie tylko przygody ale również różne problemy z jakimi borykają się dzieci: dorastające, zmiana szkoły, odnalezienie się w domu, wstyd z powodu złej sytuacji materialnej rodziców, przyjaźń, opieka nad zwierzętami, dbanie o przyrodę i wiele innych. To wszystko czyni z książki niebanalną i wartą przeczytania pozycję.
Ervisha - awatar Ervisha
oceniła na65 lat temu
Skandal w stolicy nudy Paweł Beręsewicz
Skandal w stolicy nudy
Paweł Beręsewicz
Gdybym miała jednym słowem określić tę książkę – powiedziałabym od razu, że jest zaskakująca. I że przypomina mi cielęce lata, gdy z wypiekami na twarzy śledziłam coraz to nowe przygody Janeczki i Pawełka, bohaterów powieści J. Chmielewskiej. Oj, dzieje się tutaj i to tak, że nawet taki stary literacki wyga połyka kolejne strony w oczekiwaniu na ciąg dalszy. Pierwsza przeczytana przez nas książka z seria „Klub Łowców Przygód” Wydawnictwa Literatura i od razu taki sztosik. Miejscem akcji jest zwykła miejscowość Owczyny, którą główny bohater, nastoletni Grzesiek z uporem nazywa „stolicą nudy”, gdyż jest święcie przekonany, że nie dzieje się tam nigdy nic godnego uwagi, a jego życie, to ponura wegetacja. Bo cóż ciekawego może się dziać w szkole, sierocińcu czy lokalnej fabryce czekolady? Zdziwicie się! Pewnej nocy jednak staje się coś niesamowitego. Doświadczony kierowca cysterny przewożący płynną czekoladę widzi na moście dziwne stworzenie, które później uparcie będzie nazywał żubrem. Zła pogoda, śnieg, ciemności…wszystko to sprawia, że cysterna ulega wypadkowi, zawory puszczają, a płynna czekolada setkami litrów wycieka i spływa po asfalcie. I odtąd właściwie zaczyna się niesamowity bieg wydarzeń i afera goni aferę. Czy to pech? Czy może ktoś ma chytry plan na wzbogacenie się? Czy może jeszcze coś innego? Grzesiek z kolegami, którzy z nudów postanawiają wziąć udział w Przeglądzie Przedstawień Szkolnych i napisać oraz wyreżyserować własną sztukę, zakasują rękawy i zabierają się do przeprowadzenia śledztwa. Nie jest to łatwe zadanie, a ilość niewiadomych zdecydowanie przewyższa to, co już wiedzą. Dzielnie pomaga im tymczasowa nauczycielka plastyki, która jednocześnie daje lekcje rysunku Karolinie, córce pechowego kierowcy. I nawet kiedy już wydaje się, że zagadka rozwiązana i w Odczynach znowu zapanuje nuda, na horyzoncie pojawia się kolejna akcja, jeszcze lepsza, jeszcze bardziej skomplikowana. Postaci bohaterów są nakreślone w sposób bardzo realistyczny; to prawdziwe współczesne nastolatki - wrażliwe, dociekliwe, bystre a czasem pyskate, kłótliwe i z fochami. Trzeba zaznaczyć, że książka jest przeznaczona dla dzieciaków wprawionych już w czytaniu, które lubią zagadki, trochę niebezpieczeństwa, szybką, z niespodziewanymi zwrotami akcję i skomplikowaną fabułę. To prawdziwa arena intryg i podstępu, gdzie niełatwo jest się odnaleźć. Twarda okładka z postaciami głównych bohaterów, standardowej wielkości czcionka. Podzielona na 42 stosunkowo niedługie rozdziały zapewni mnóstwo wrażeń i koniec końców okaże się, że nic nie jest takie, jakim się wydaje. O tym akurat jesteśmy przekonane!
CzytaMy8plus - awatar CzytaMy8plus
Awantura ze Strachulcem Marcin Mortka
Awantura ze Strachulcem
Marcin Mortka
Czy słyszeliście o Puchańcach albo Strachulcach? Nie? Ja też nie. Ale miałam okazję trochę się o nich dowiedzieć. Przeczytałam sympatyczną książkę skierowaną do młodszego czytelnika, a napisaną przez autora, między innymi serii o Kociołku i jego kompanii. Jak się więc domyślacie tu też mamy do czynienia z fantastyką, n,o może bardziej z realizmem magicznym. Głównym bohaterem książki jest Marcel, uczeń podstawówki. Chłopak stara się być grzecznym dzieckiem, które dobrze się uczy, ale wiadomo jak to jest - wychodzi różnie. Zwłaszcza jak ma się młodszego brata, który czasami zwala winę za różne występki na tego starszego. Jednak w obliczu dziwnych rzeczy, które zaczęły mieć miejsce w ogrodzie ich domu, chłopcy potrafili zjednoczyć siły. A pewnego dnia względnie uporządkowany ogród zamienił się w przeorane pole. Ojciec Marcela postanowił zatrudnić ekipę zajmującą się likwidacją szkodników, bo zauważył dziwne ślady. Marcel również się im dobrze przyjrzał i już wiedział, że to nie łasica czy kret, ale coś zupełnie innego. Postanowił więc zastawić pułapkę. W taki oto sposób poznaje Brulla i jego historię. A ponieważ Puchaniec potrzebuje pomocy, chłopak wraz z przyjacielem i koleżanką z klasy, z którą chłopcy muszą przygotowywać projekty szkolne, postanawiają mu pomóc. Wkrótce stają oko w oko z niebezpieczeństwem. Czy dzieciom uda się pokonać wroga Brulla? "Awantura ze Strachulcem" to książka napisana lekko, z niewielką dozą dreszczyka i sporą dawką humoru. Dla młodszych stanowi świetne wprowadzenie do fantastyki. Podoba mi się to, że na książce znajduje się oznaczenie wiekowe. A książkę możecie albo czytać swoim milusińskim, albo zaproponować im do samodzielnego czytania. Krótkie rozdziały i ilustracje z pewnością pozwolą się wciągnąć w lekturę. Fabuła również jest ciekawa, choć rozkręca się wolno. Myślę jednak, że historia pozwoli czytelnikowi odpowiednio się zaangażować.
JaBa PasjOla - awatar JaBa PasjOla
oceniła na62 lata temu
Nierozłączki. Lilka i Pestka Annie Barrows
Nierozłączki. Lilka i Pestka
Annie Barrows Sophie Blackall
Prześliczna seria , szczególnie dla dziewczynek 6-8 lat. Rozmiar standardowy. Okładka miękka. Duża czcionka. Prześliczne czarno-białe ilustracje Sophie Blackall. Książeczkę czytałam wszystkim moim dzieciakom i młodszym i starszym. Każde słuchało z wypiekami i uśmiechem na twarzy, nawet te rodzaju męskiego. Pierwsza część opowiada o przyjaźni dwóch dziewczynek, które z początku nawet wcale się nie lubiły. Mieszkają naprzeciwko siebie. Obie mają siedem lat i chodzą do jednej klasy. Przy czym bardzo się różnią. Tak dotąd myślały. Pestka to żywe srebro. Lubi bawić się gromadnie, im więcej dzieci tym lepiej. Tak uważa. Chodzi po drzewach, łobuzuje. Lilka uchodzi za spokojną dziewczynkę, która zaczytuje się literaturą. Jest przykładna, grzeczna i ułożona. Wszystko to tylko pozory. Razem za pomocą eliksirów Lilki , która pretenduje do miana wróżki – czarownicy, posługująca się magiczną różdżką stworzą doskonały tandem. Przeczytajcie ,a dowiecie się co zmalowały nasze dziewczynki pewnego popołudnia i jak rozwinęła się ich niepozorna z początku przyjaźń. Przesłanie: Nigdy nie oceniajcie po pozorach. Druga myśl, że przeciwieństwa się przyciągają. Książeczka świetna, pełna humoru, dowcipnych dialogów, niesamowitych zdarzeń. Uśmiałam się jak nigdy. Dzieci też długo, długo się śmiały. Wszyscy razem doskonale się bawiliśmy. Polecam całą serię!
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu
Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza Julie Sykes
Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza
Julie Sykes
"Akademia Jednorożców" to seria książeczek, która umili czas nie jednemu młodemu czytelnikowi, przeniesie w świat istot, których niestety nie mamy co szukać w realnym życiu, a jednocześnie daje przykład odwagi, szczerości i prawdziwej mocy przyjaźni. "Zosia i Tęcza" to pierwsza opowieść wielotomowej serii o "Akademii Jednorożców", w której wchodzimy w magiczny świat. Razem z Zosią udajemy się na Wyspę Jednorożców, gdzie każde 10-letnie dziecko przez rok uczy się w akademii i nawiązuje więź z jednym z jednorożców. Już na początku pobytu Zosi Błyszczące Jezioro zmienia barwę, a z magią jednorożców dzieje się coś niedobrego. Dziewczynka wraz z Tęczą i przyjaciółmi chce dowiedzieć się, co lub kto stoi za zanieczyszczeniem jeziora i uratować magię czworonogich przyjaciół. Każdy tom napisany jest prostym językiem, czcionka jest większa, przez co treść jest przejrzysta i ułatwia czytanie dzieciom. Każda z nich ma nieco ponad 100 stron, ale czyta się je bardzo szybko. Czytanie uatrakcyjniają biało-czarne ilustracje, dzięki którym łatwiej jest zapamiętać, która dziewczynka jak wygląda. Historie z "Akademii Jednorożców" pokazują, że każde dziecko bądź zwierzę ma swoje słabości i lęki, ale dzięki pomocy przyjaciół można je przezwyciężyć. Oczywiście w każdym tomie zdarzają się sytuacje mało bezpieczne, ale dzięki odwadze i rozwadze udaje się dziewczynkom wyjść z nich bez szwanku. Myślę jednak, że moc przyjaźni jest tu najważniejsza i pokazuje, że dzięki przyjaciołom każdy lęk czy niepewność jest mniej straszna. Mojej 7-latce, która uwielbia jednorożce, bardzo podobają się perypetie dziewczynek z Sali Szafirowej i jeszcze do nich wrócimy.
gdzie_ja_tam_ksiazka - awatar gdzie_ja_tam_ksiazka
oceniła na73 lata temu

Cytaty z książki Tajemne zaklęcie

Dodaj cytat z książki Tajemne zaklęcie