ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1

- fantasy, science fiction
- Pomnik Cesarzowej Achai (tom 2)
- Mistrzowie Polskiej Fantastyki
- 2019-10-03
- 2019-10-03
Pomnik cesarzowej jest potężny i wzbudza strach.
Nadchodzi czas silnych kobiet i równoległych światów. Ziemiański jak nikt inny zderza dwie odległe cywilizacje i systemy wojskowe. Wie o tym każdy fan kultowe ,Achai" i niemal pół miliona czytelników jego książek.
Kup Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1 w ulubionej księgarnii
Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1
Od dawna chciałam przeczytać cykl "Pomnik cesarzowej Achai", jednak jakoś nie mogłam trafić na pierwszy tom. Dlatego zaczęłam od drugiego. I w sumie nie żałuję, bo powieść jest naprawdę świetna. Choć muszę przyznać, że czułam się trochę zagubiona. To jednak druga część cyklu i mimo iż, wiele nawiązań pozwala się domyślić wydarzeń z pierwszej części, brakuje mi szczegółów. Ale z pewnością sięgnę po kolejne książki ze świata Achai.
Oceny książki Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1
7376 użytkowników ma tytuł Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1 na półkach głównych- Przeczytane 5 412
- Chcę przeczytać 1 886
- Posiadam 1 408
- Fantastyka 121
- 2013 49
- Fantasy 48
- 2014 37

Inne materiały dotyczące książki Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1

Jakie książki w lutym najchętniej kupowali Polacy?
Cytaty z książki Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1
Często pytano go, czy rozumie kobiety. Śmiał się zawsze i odpowiadał, że pytanie jest głupie i źle zadane. Wyjaśniał, że kobiety, kiedy mówią, nie chcą wcale przekazać informacji, jak oczekują mężczyźni. One chcą po prostu podzielić się emocjami. Emocjami! Dlatego też pytanie, czy ktoś rozumie kobiety, jest głupie do imentu. Należy spytać, czy ktoś czuje kobiety. Czy jest w stanie spotkać się z nimi sercem. Sercem, a nie rozumem. Słuchać kobiet nie ma sensu - przecież wszystkie wyłącznie bzdury gadają. Ale należy wiecznie próbować czuć kobiety, bo one są w stanie przekazać takie rzeczy, o których mężczyźnie nie mają zielonego pojęcia.
Rozwiń ZwińPodjęcie nawet złej decyzji jest lepsze niż niepodjęcie żadnej.
Podjęcie nawet złej decyzji jest lepsze niż niepodjęcie żadnej.
Pamiętaj, tej chwili, która teraz się dzieje, już nie ma. Jest przeszłością. A ty musisz patrzeć daleko przed siebie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomnik cesarzowej Achai. Tom II Cz. 1
W drugim tomie autor rzuca nas w rywalizację starych wrogów Achaji i ich sprzymierzeńców oraz nowych niesamowitych bohaterów, ciekawy pomysł z naszą marynarką wojenną, dla fanów Ziemiańskiego obowiązkowe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNOWY BIAFRA
Chwila przerwy, parę lektur, które musiałem albo miałem ochotę zaliczyć no i jestem. Wróciłem do „Pomnika Cesarzowej Achai” i najpierw myślałem, że jeszcze dobrze pamiętam jedynkę, ale zacząłem czytać i… Dobra, albo ja czegoś nie pamiętam, albo jednak nie ten tom wziąłem. Ale pamiętałem. I ten wziąłem. Po prostu Ziemiański wziął i ciepnął bohaterów – a zwłaszcza Shen – w nieoczekiwane miejsce i musimy odnajdywać się tu z nimi, jak odnajdywać się z nimi musi ten świat. Fajnie to wyszło, w sumie jak zawsze, bo nawet jak autor coś tam naciąganego czy nieprzekonującego wciśnie – a i tu mu się to zdarza, choćby wątek z penicyliną – jego książki mają w sobie zadziorny, wyluzowany urok i są przyjemnie pisane. No i taki właśnie jest ten tom, drugi „Pomnika”, a piąty już ze świata „Achai”.
Akcja dzieje się krótko po poprzednim tomie. Tomaszewski i reszta jego ekipy – polskich żołnierzy ze świata za Górami Pierścienia, którzy trafili do świata „Achai” – powoli odnajduje się w nowej rzeczywistości. Dzięki wyleczeniu ugryzionego przez węża człowieka, zyskują sławę i znaczenie i tak trafiają na dwór, gdzie mają uleczyć syna władcy. Syna, który umiera i nawet oni nie mają lekarstwa na jego przypadłość? A może jednak?
Tymczasem Shen trafia do więzienia – jednego z najgorszych, do jakiego mogła trafić. Takiego, z którego się nie wychodzi. Zaawansowany wojskowy sprzęt, który ma przy sobie zwraca uwagę Randa, asystenta cesarzowej, który próbuje dowiedzieć się prawdy o dziewczynie i tym, dlaczego właściwie jest skazana. Czyżby ktoś chciał ją tu ukryć? A jeśli tak, to dlaczego? Co takiego ona i jej oddział odkryły? Jaką misję wypełniły, tracąc życie? I jaki sekret skrywa ten jeden, poszukiwany przez wszystkich, pomnik cesarzowej Achai? Pytań przybywa, a sytuacja na dworze komplikuje się i…
NOWY BIAFRA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwila przerwy, parę lektur, które musiałem albo miałem ochotę zaliczyć no i jestem. Wróciłem do „Pomnika Cesarzowej Achai” i najpierw myślałem, że jeszcze dobrze pamiętam jedynkę, ale zacząłem czytać i… Dobra, albo ja czegoś nie pamiętam, albo jednak nie ten tom wziąłem. Ale pamiętałem. I ten wziąłem. Po prostu Ziemiański wziął i ciepnął bohaterów – a...
Nie gwiazdkuję, bo zupełnie nie wciągnął mnie ten tom i na ten moment słuchanie porzucam. Smutno mi, bo pierwsza trylogia była wspaniała. Tutaj jednak nie umiałam się wkręcić. Mam szczerą nadzieję, że do tej książki wrócę i bardzo chciałabym się z nią polubić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria trzyma poziom, książkę przeczytałem (wysluchałem) z zadowoloeniem. Co mi lekko zgrzytnęło? Trochę rozjeżdają się motywacje pewnych bohaterów. Na przykład dochodzi nowa frakcja, organizacji szpiegowsko-wywrotowej Randa. Tylko nie wiadomo, skąd ona ma fundusze na działaność - a to ważna sprawa. I dwa, motywacja dla działaności wywrotowej jest też mało realistyczna, w stylu - "o cholera, zrobiłem sobie wrogów w innej organizacji, dybią na moje życie - co robimy? Rewolucję". No... eee... aha... poważnie? Poważnie. Trochę nie dopracował Ziemiański tego wątku, trzeba na to zmróżyć oczy. Reszta ok, aczkolwiek jeszcze bym się czepiał jak zrobiono to przejście pomiędzy północa i południem - atomówkami? A z co promieniewaniem? Znowu na coś trzeba przymknąć oczy, choc tu w zasadzie tak mało jest wyjaśnione, że może coś to rozjaśni póżniej. No nic. Reszta wątków, postaci, tajemnic, akcji, super.
Seria trzyma poziom, książkę przeczytałem (wysluchałem) z zadowoloeniem. Co mi lekko zgrzytnęło? Trochę rozjeżdają się motywacje pewnych bohaterów. Na przykład dochodzi nowa frakcja, organizacji szpiegowsko-wywrotowej Randa. Tylko nie wiadomo, skąd ona ma fundusze na działaność - a to ważna sprawa. I dwa, motywacja dla działaności wywrotowej jest też mało realistyczna, w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria nabiera rozbiegu :)
Historia nabiera rozbiegu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo się dzieje - interesująca koncepcja świata :) podoba mi się bardzo.
Dużo się dzieje - interesująca koncepcja świata :) podoba mi się bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto czyta całość od początku tak jak ja to z pewnością fajnie się przewraca każdą ze stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja jedynki, zanurzamy się w pracy kolejnych wywiadów, patrzymy jak pracują i przeciągają sznurki między sobą.
Wątek Shen się rozwija.
Wartka, ciekawa akcja, tajemnice, odkrywamy zasłonę Ziemców i Zakonu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPatrzymy jak przenikają się dwie różne cywilacje, jak żołnierze odkrywają nowe sposoby walki i zaczynają zdobywać pewność siebie, bo przestają być tylko mięsem do walki.
Wątek Shen się rozwija.
Wartka, ciekawa akcja, tajemnice, odkrywamy zasłonę Ziemców i...
O, tym razem nie ma wielkiego, zaskakującego zakończenia. Ale we wszystkich wątkach dzieją się bardzo ciekawe rzeczy i aż bardzo chce się poznawać historię dalej. Wreszcie pozytywnie zaczęła się rozwijać sytuacja Shen, w porównaniu do pierwszej części. Bardzo emocjonuje praca wywiadów, a także rozwoje nowych w cesarstwie broni i taktyk nowych form walki. No ale najbardziej uderzają czytelnika elementy ukazujące się pod koniec - odnośnie teorii o Ziemcach (jak wydaje się to, jeśli dobrze to odczytałem),no i z historii Zakonu…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadziwiło strasznie jak w tej części została potraktowana Shen, tak zupełnie znienacka i dziwnie w porównaniu z pierwszym tomem. Akcja rozwija się bardzo ciekawe, wciągająco. Dziwny trochę zabieg, że Polska, nowoczesna, cywilizacja się pojawia, ale jednak z czasów kiedy są wiatrakowca, dwupłatowce, dopiero co pojawia się herbata w torebkach czy penicylina. To trochę też w sumie zaskakujący zabieg, że druga półkula nie jest „z czasów współczesnych”. I znów ciekawe zakończenie, niespodziewane że znowu z inżynierami. Chociaż to akurat „zasługa” podzielenia tomu na dwie części, a nie zakończenie drugiego tomu pozostawione przez autora.
Zadziwiło strasznie jak w tej części została potraktowana Shen, tak zupełnie znienacka i dziwnie w porównaniu z pierwszym tomem. Akcja rozwija się bardzo ciekawe, wciągająco. Dziwny trochę zabieg, że Polska, nowoczesna, cywilizacja się pojawia, ale jednak z czasów kiedy są wiatrakowca, dwupłatowce, dopiero co pojawia się herbata w torebkach czy penicylina. To trochę też w...