Druga brama

Okładka książki Druga brama autora Halina Górska,
Okładka książki Druga brama
Halina Górska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Złoty liść literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Złoty liść
1972-01-01
1972-01-01

Kup Druga brama w ulubionej księgarnii

Oceny książki Druga brama

OPINIE i DYSKUSJE o książce Druga brama

Książka, której jako mały czytelnik miałam niedosyt, trafiła mi się bowiem taka z kilkoma pustymi stronami i to w czasie wciągającej fabuły. Wtedy jakoś ją sobie dopowiedziałam, czy wyobraziłam, ale dopiero mając pełny obraz, po przeczytaniu już całości (zamówiłam tę powieść teraz w antykwariacie),mogę powiedzieć, że to absolutnie prześwietna historia. Pokazuje życie z dwóch perspektyw dzieci z lat przedwojennych, najpierw bowiem widzimy dzieciństwo Krysi, dziewczynki z bogatego domu lekarza, w którym rodzice dbają o dziecko aż przesadnie, a potem jest historia Adeli, półsieroty, która żyje na skraju ubóstwa i jej życie to walka o przetrwanie, Krysia wozi w wózku laleczki, Adela w prawdziwym wózku wozi rodzeństwo i pomaga matce. Ich losy nieoczekiwanie przecinają się. Obie dziewczynki łączy strata ukochanej osoby.

Ciekawe połączenie problemów dziecięcych i tych wagi państwowej.

Ciekawe połączenie problemów dziecięcych i tych wagi państwowej.

Czytałam tę książkę po raz pierwszy już jako dorosła osoba zachwyciła mnie ona jednak,swoją prostotą i lekkością nieco archaicznego języka.

183 użytkowników ma tytuł Druga brama na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Druga brama na półkach dodatkowych

Okładka książki Godziny dzieciństwa Stefan Balicki, Zbigniew Belina Brzozowski, Helena Boguszewska, Roman Bratny, Bohdan Czeszko, Maria Dąbrowska, Adolf Dygasiński, Halina Górska, Teodor Goździkiewicz, Benedykt Hertz, Juliusz Kaden-Bandrowski, Anna Kamieńska, Maria Konopnicka, Janusz Korczak, Anna Kowalska, Zygmunt Nowakowski, Beata Obertyńska, Eliza Orzeszkowa, Jan Parandowski, Wanda Półtawska, Bolesław Prus, Ewa Przybylska, Zofia Rogoszówna, Tadeusz Różewicz, Bruno Schulz, Henryk Sienkiewicz, Maria Szpyrkówna, Bogdan Wojdowski, Maryla Wolska, Edward Woroniecki, Stefan Żeromski, Narcyza Żmichowska
Okładka książki Polskie drogi: Wybór reportaży z lat międzywojennych Henryk Babiniak, Helena Boguszewska, Jan Brzoza, Maria Dąbrowska, Jan Dąbrowski, Alfred Degal, Franciszek Gil, Halina Górska, Zofia Goździejewska, Gustawa Jarecka, Leon Kruczkowski, Irena Krzywicka, Maria Kuncewiczowa, Wanda Melcer, Mikołaj Mironowicz, Zbigniew Mitzner, Kazimiera Muszałówna, Zofia Nałkowska, Antoni Olcha, Lech Pietrzak, Wacław Piorun, Ksawery Pruszyński, Jerzy Putrament, Adolf Rudnicki, Ewa Szelburg-Zarembina, Edward Szymański, Zbigniew Uniłowski, Mikołaj Wadyas, Melchior Wańkowicz, Wanda Wasilewska, Włodzimierz Wiskowski, Konrad Wrzos, Paulina Zbar, Antoni Zdanowski
Halina Górska
Halina Górska
Polska pisarka, działaczka społeczno- oświatowa. Pochodziła z lwowskiej rodziny Endelmanów. Od 1924 była związana z lwowskim środowiskiem literackim. Zadebiutowała we Lwowie w 1925 humoreską Mam mieszkanie opublikowaną w "Kurierze Lwowskim". Przez wiele lat pracowała w lwowskiej rozgłośni radiowej prowadząc audycje młodzieżowe. Z jej inicjatywy w 1931 został utworzony "Związek Błękitnych", którego celem była działalność filantropijna. Współtworzyła we Lwowie miesięcznik społeczno-kulturalny "Sygnały". Uczestniczyła też w wielu inicjatywach społecznych związanych z ruchem socjalistycznym. 19 września 1941 została aresztowana we Lwowie przez hitlerowców i rozstrzelana na Piaskach Łyczakowskich w czerwcu 1942.

Cytaty z książki Druga brama

Halina Górska Druga brama Zobacz więcej