Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów

Okładka książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów autora Magdalena Niedźwiedzka, 9788381691437
Okładka książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów
Magdalena Niedźwiedzka Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Zmierzch Jagiellonów (tom 3) biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Zmierzch Jagiellonów (tom 3)
2019-09-10
2019-09-10

Kup Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonówi

Opowieść o nieszczęśliwej królewnie i smutnej królowej

5793 691 481

Oceny książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów

" Anna Jagiellonka " to trzecia i ostatnia książka z serii " Zmierzch Jagiellonów " Magdaleny Niedźwiedzkiej i z tej trylogii moim skromnym zdaniem najsłabsza. Nie wiem czy sama Anna była osobą mało ciekawą ,czy może to ,że ani nie miała wspólnego zdania ze szlachtą ,ani z senatorami ,a w końcu jej podeszły już wiek i oddanie Bogu sprawiło ,że była pomijana w sukcesji i do tego uważano ją za dziwadło niegodne tronu ani miana władcy. W książce przyjdzie jej się zmierzyć jeszcze z odrzuceniem ,brakiem samoakceptacji ,niską oceną własnej wartości i wielu negatywnymi przeżyciami jakie będzie musiała przejść jako ostatnia z Jagiellonów . Koniec zostawia w czytelniku wiele niedomówień. Przeczytałam ale rewelacji nie ma .

Powieść Magdaleny Niedźwiedzkiej ,,Anna Jagiellonka " zamyka cykl Zmierzch Jagiellonów.
Co mogę powiedzieć o tej książce? Jest ciekawa, ale zachwytu nie wzbudziła. Postać Anny Jagiellonki przedstawiona została dosyć bezbarwnie. Królewna była stara panną, unikała rozrywek na rzecz modlitw i czytania Pisma Świętego. Wielkie nadzieje wiązała z Henrykiem Walezym ,koronowanym na króla Polski, głośno mówiło się o ich małżeństwie, jednak Walezy nie ożenił się z Jagiellonką.Po roku uciekł do Francji przy okazji zabierając znaczną część majątku Jagiellonów. Anna miała już ponad 50 lat gdy wyszła za mąż za Stefana Batorego, nie było to jednak szczęśliwe małżeństwo. ...
Moim zdaniem autorka za mało uwagi poświęciła tytułowej bohaterce, skupiając się na przedstawieniu sytuacji politycznej szesnastowiecznej Polski i rozgrywkach pomiędzy dwoma wpływowymi magnatami Zamoyskim i Zborowskim. Poza tym nie do końca spodobał mi się język tej powieści, było kilka zgrzytów w postaci współczesnych sformułowań, nie pasujących do epoki renesansu .Z cyklu Zmierzch Jagiellonów pozostała mi do przeczytania Bona, ponieważ nie czytałam serii chronologicznie , zobaczymy czy będzie ciekawsza .

„ Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów” - Magdaleny Niedźwiedzkiej to trzecia część zbeletryzowanego cyklu historii o Jagiellonach.
Anna Jagiellonka, ostania z dynastii, przez wiele lat pozostawała w cieniu sławnych członków rodu królewskiego. Nieśmiała, samotna, słaba, niepewna, mająca problem z samoakceptacją i dająca sobą manipulować. Sama na dworze królewskim, nie miała rodziny, ani przyjaciół. Niewielu osobom z otoczenia ufała. Była wykorzystywana i oszukiwana. Po śmierci brata Zygmunta Augusta, stała się kartą w rękach senatu polskiego i szlachty. Przedstawicielami tych dwóch stronnictw byli: Jan Saryusz Zamoyski sekretarz królewski mający za sobą szlachtę czyli sejm oraz Piotr Zborowski stojący na czele magnatów czyli senatorów. Czołowi politycy tamtego okresu. Aranżowano jej małżeństwa, mimo 50 lat, nie miała wpływu na wybór męża. Ważny był ponoć, wyłącznie aspekt polityczny i dobro Polski. Ale czy na pewno ? Iwan IV, Henryk Walezy, może któryś z Piastów, a może Stefan Batory? Który więcej obieca szlachcie, za rządów którego mogą osiągnąć większą korzyść dla siebie? To nie była troska o dobro kraju.
Z dużymi oczekiwaniami zaczęłam słuchać trzecią część trylogii w wykonaniu Elżbiety Kijowskiej. Podobała mi się, z przyjemnością śledziłam losy Anny Jagiellonki i historii Polski, choć na koniec poczułam rozczarowanie. Zabrakło mi zakończenia, podsumowania tej historii. Ale to tylko moja opinia. Ogólnie miłośnikom historii i epoki Jagiellonów polecam.

225 użytkowników ma tytuł Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów

Magdalena Niedźwiedzka
Magdalena Niedźwiedzka
Magdalena Niedźwiedzka ukończyła filologię polską na Uniwersytecie Warszawskim. Odbyła staże na uniwersytetach w Manchesterze i Londynie. Od dwudziestu lat pracuje w uczelni technicznej, równolegle pisząc powieści, najczęściej historyczne i biograficzne. W wolnych chwilach maluje obrazy olejne i bezskutecznie oswaja stare pianino. W życiu kieruje się dewizą „jakie myśli, taki los”. Na swój nie narzeka.

Cytaty z książki Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów

Magdalena Niedźwiedzka Anna Jagiellonka. Zmierzch Jagiellonów Zobacz więcej