Atuty zguby

- 1993-01-01
- 1986-02-01
- 8320714311
- Piotr W. Cholewa
Merlin, syn Corwina, żyje spokojnie w naszym świecie, ale ten spokój nie trwa długo. Straszliwe moce zła z alternatywnego świata w Cieniu przepędzają go z Ziemi. Powraca do Amberu, gdzie zostaje wplątany w rodzinne intrygi. Grozi mu też zemsta, którą nieznany wróg zaprzysiągł jego krewnym. Na szczęście Merlin odziedziczył po ojcu nie tylko siłę i spryt, ale ma też kilka własnych atutów.
Kup Atuty zguby w ulubionej księgarni
Oceny książki Atuty zguby
1270 użytkowników ma tytuł Atuty zguby na półkach głównych- Przeczytane 1 001
- Fantasy 30
- Fantastyka 29
- Kroniki Amberu 7
- 2021 6
- Roger Zelazny 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atuty zguby
Rozbudowana saga o walce rodzeństwa książąt Amberu o tron – historia pełna intryg, zdrad i manipulacji rzeczywistością. To monumentalna opowieść, miejscami rozwlekła i nużąca, lecz stawiająca fundamentalne pytanie: czy władza nieuchronnie czyni nas potworami? W świecie Amberu – podobnie jak w naszym – ambicja, polityczna czy biznesowa, potrafi wypaczyć ludzkie oblicze, zamieniając pragnienie wielkości w żądzę dominacji i zdrady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, ale postać Merlina zlewa się praktycznie z jego ojcem
Ciekawa, ale postać Merlina zlewa się praktycznie z jego ojcem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca chociaż skupiona głównie na nowych bohaterach.
Interesująca chociaż skupiona głównie na nowych bohaterach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPogubiłem się kto jest z kim spokrewniony.
Pogubiłem się kto jest z kim spokrewniony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohater niczym NPC z Skyrima, zero większych emocji czy jakiś przemyśleń. Akcja dzieje się szybko, ale jednocześnie ciężko się tym interesować, gdy bohater jest taki nijaki.
Fajna Książka
Fajna Książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby powiew świeżego powietrza, a z drugiej strony bardzo stabilnie.
Niby powiew świeżego powietrza, a z drugiej strony bardzo stabilnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoniekąd reboot serii; znów pierwszy tom świetny.
Poniekąd reboot serii; znów pierwszy tom świetny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek historii Merlina jest trochę kopiuj-wklei Corwina. Dla mnie nie jest to wada, ale obiektywnie patrząc, to autor po prostu trochę nazbyt dużo skopiował.
Żeby nie było, że narzekam, to pokochałem ten kryminalno-przygodowy styl Zelaznego i mógłbym to czytać nawet przez kolejne 20 tomów, bo jest to krótkie, przyjemne i mimo wszystko dość intrygujące.
Bardzo spodobał mi się początek, kiedy jeszcze nie było pewności, że mamy do czynienia z Corwinem czy już z Merlinem. Później wkraczamy w ten bardziej "nowoczesny" świat na cieniu Ziemi i poznajemy problemy głównego bohatera, które wrzucą go w wir niekończącej się wędrówki i przygody.
Jest to również pozycja, którą można zacząć bez większej znajomości poprzednich tomów. Zelazny wprowadził trochę nowych wątków i ciut więcej magii. Merlin jest wszak nie tylko dziedzicem jednego z książąt Amberu, ale też Dworców Chaosu, więc mamy tutaj lekki powiew świeżości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże być to odebrane jako motyw ojciec/syn, albo innego kręgu historii, ale mimo wszystko, te historie są nazbyt podobne. Nawet zakończenia obu tomów (I i VI) dzielą jedynie drobne szczegóły.
Żeby nie było, że...
6 tom sagi Amberu, będący rozpoczęciem nowej historii to klasyczny wstęp literacki, który wyjątkowo blisko zbliża się do autoplagiatu twórczego. Poznajemy syna demonicy Dary i Corwina, władcy Amberu, który wiele lat temu uratował świat. Sam dawny protagonista tajemniczo zniknął ze świata i nikt go nie potrafi odnaleźć. Merlin, zwany po prostu Merle, mieszka sobie w Cieniu zwanym Ziemią i żyje jako zwykły architekt programista, wyjątkiem stanowią liczne zamachy na jego życia zawsze równo co rok w wiosenne przesilenie. Jednak jeden z nich wciągnie go w wyjątkowo głęboką intrygę. Zostaje zamordowana jego była kobieta, a domniemamy zamachowiec wraz z piekielną bestią z innego wymiaru okażą się tylko pionkami w znacznie większej grze, w której zagrożone zostaną życia wszystkich książąt zamku wszechświata. Dlaczego autoplagiat? Merlin jak i Corwin rozpoczynają wyprawą w bardzo podobnych okolicznościach. Tajemniczy zamach na ich życie, podróż po Ziemii w poszukiwaniu odpowiedzi, kontakty z Amberem poprzez atuty, przyjaźń z tym samym ziemianinem – Billem, który teraz po latach służy jako ludzki doradcą w sprawach władzy i skandali w Cieniach, swoista forma klątwy którą oboje rzucają na Amber, podróż między surrealistycznymi Cieniami i ostatecznie „cliffhanger”, w którym nasz rodzący się bohater będzie musiał wybrnąć z sytuacji i ratować wszechświat. Oczywiście Zelazny wyciął amnezję ze spisu elementów i dorobił przyjaźń z nieokreślonym w dokładnie zamiarach Lukiem. Na najważniejsze pytania jak „kim jest Luke” i „czym są nowe, podejrzane atuty” prowadzące do śmiertelnych pułapek i tak nie otrzymamy odpowiedzi, a Ghostweel wydaje się interesującym konceptem jako wielkie zło zagrażające Amberowi, będące formą broni jak dawna klątwa Dworców Chaosu. Jednak to trochę za mało dla doświadczonego czytelnika, a dla amatorów wielkich historii zaledwie niezbyt wciągający wstęp, słabo grający jako niezależny twór literacki. Zobaczymy co będzie dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEhh... można by rzec z deszczu pod rynnę. Dlaczego? Tom 6, który jest kontynuacją poprzednich pięciu, które tworzyły jako całość zamkniętą historię, śledzimy z perspektywy syna Corwina, który jako bohater jest nijaki w przeciwieństwie do swojego ojca, który był jednym z nielicznych plusów poprzednich części. Za to inaczej sprawa wygląda historią, bo ta wydaje mi się znacznie ciekawsza, a takie mam przynajmniej początkowe wrażenie.
Ehh... można by rzec z deszczu pod rynnę. Dlaczego? Tom 6, który jest kontynuacją poprzednich pięciu, które tworzyły jako całość zamkniętą historię, śledzimy z perspektywy syna Corwina, który jako bohater jest nijaki w przeciwieństwie do swojego ojca, który był jednym z nielicznych plusów poprzednich części. Za to inaczej sprawa wygląda historią, bo ta wydaje mi się...