Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Wołyń zdradzony to najbardziej wstrząsająca książka autora Obłędu ’44 i Paktu Ribbentrop–Beck.
W latach 1943–1945 na Wołyniu i w Galicji Wschodniej ukraińscy nacjonaliści wymordowali 100 tysięcy Polaków. Do zbrodni tej posłużyły im głównie prymitywne narzędzia rolnicze – siekiery, widły i cepy. Gdzie wtedy była Armia Krajowa? Gdzie było Polskie Państwo Podziemne? Dlaczego nic nie zrobiono, by ratować polską ludność cywilną? Dlaczego Wołyniacy konali w osamotnieniu?
Piotr Zychowicz udziela na te pytania szokującej odpowiedzi. Armia Krajowa zlekceważyła banderowskie zagrożenie, zignorowała liczne ostrzeżenia o
nadciągającym niebezpieczeństwie. Wszystkie wysiłki skupiła bowiem na szykowaniu przyszłego powstania – operacji „Burza”. Dowódcy AK nie chcieli walczyć z UPA, by nie „trwonić” sił potrzebnych im do walki z Niemcami. Do końca wierzyli, że z banderowcami uda się dogadać. Gdy Polskie Państwo Podziemie podjęło wreszcie interwencję, była ona tragicznie spóźniona i
niewystarczająca. Niestety AK na Wołyniu całkowicie zawiodła.
Kup Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA w ulubionej księgarni
Oceny książki Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
1369 użytkowników ma tytuł Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA na półkach głównych- Przeczytane 711
- Historia 40
- 2019 13
- 2020 9
- 2021 8
- Historyczne 8
Tagi i tematy do książki Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Cytaty z książki Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Trudno przejść przez morze łajna, jakim jest wojna, nie ubrudziwszy butów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wołyń zdradzony, czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Kolejna dobra książka Zychowicza o naszej historii. Choć nie ukrywam że od połowy już trochę męczyłem tą książkę. Ale ogólnie polecam. Warto poznać naszą historię od innej strony. Czas najwyższy tą romantyczną, baśniową, idealną i wzorową historię jaką dotąd znaliśmy odsunąć na boczny tor. Bo tylko wyciągnięte wnioski z surowej historii pozwolą na niepopełnianie błędów z przeszłości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie chce mi się uzasadniać oceny książki ( typowej prowokacji ) i wiedzy historycznej autora.
POLAKOM, NIE POLECAM !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam fakt, że " Gazeta Wyborcza " Michnika popierała tezy " pisarza ", powinien wystarczyć za komentarz !!!
POLAKOM, NIE POLECAM !!!
Zychowicza kolejny raz dostarczył świetną książkę. Jestem fanem tego autora i dotychczas żadne jego dzieło mnie nie rozczarowało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotrzebna książka, lecz poszczególne fakty wymagają weryfikacji i analizy na podstawie innych źródeł (jest polemiczna praca M. Koprowskiego "Armia Krajowa na Wołyniu. Czyli zdrady nie było"). Według mnie niepotrzebny opis całej epopei 27. Dywizji AK - temat na inną pozycję, bo sam w sobie jest ciekawy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka świetnie napisana, dobrze się czyta. Nawet jak nigdy nie interesowałeś się historią to ta książka będzie dla Ciebie zrozumiała i odpowiednia. Jest ciekawa i wciągająca. Ja sobie słuchałam audiobooka i po prostu nie mogłam się oderwać jak od jakiegoś dobrego serialu. Bardzo polecam tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZychowicz jak zawsze w formie, dobrze że mamy takiego pisarza, który stara się pisać obiektywnie o tak drażliwych sprawach i nie tuszuje niewygodnych rzeczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiotr Zychowicz w książce Wołyń zdradzony przedstawia szokujące fakty na temat braku pomocy AK Polakom na Wołyniu. Położeni w fatalnej pozycji Polacy na Kresach nie mogli liczyć na pomoc dowództwa AK, podczas gdy groziło im fatalne niebezpieczeństwo ze strony ukraińskich nacjonalistów. Niestety skończyło się to tragicznie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka super ...bardzo polecam chociaz w swej chłodnej ocenie bezwzględna dla tzw elit ...Najbardzizej dołujące jest to,że po tylu latach nic sie nie zmienia ...nadal mamy rzad prymusów na czele z tygryskiem który z miną prymusa oczekując na oznakę dzielnego pacjenta melduje ,że plecak ma juz spakowany....nic dobrego nas nie czeka z taką "elią" gdyby nie daj Boże coś podobnego się wydaarzyło
Książka super ...bardzo polecam chociaz w swej chłodnej ocenie bezwzględna dla tzw elit ...Najbardzizej dołujące jest to,że po tylu latach nic sie nie zmienia ...nadal mamy rzad prymusów na czele z tygryskiem który z miną prymusa oczekując na oznakę dzielnego pacjenta melduje ,że plecak ma juz spakowany....nic dobrego nas nie czeka z taką "elią" gdyby nie daj Boże coś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawda historyczna na temat rzezi wołyńskiej ukazana wprost. Liczne powołania na źródła sprawia że czytelnik zmuszony jest do refleksji i zastanowienia się jaka jest prawda o tej narodowej tragedii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Rzeczowa. Zdumiewająca. Oburzająca.
Rewelacja. Rzeczowa. Zdumiewająca. Oburzająca.