Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III

- historia
- Opowieści niepoprawne politycznie (tom 3)
- 2017-08-29
- 2017-08-29
Trzecia po „Żydach” i „Sowietach” książka z obrazoburczego cyklu „Opowieści niepoprawne politycznie”. Piotr Zychowicz - jak zwykle - stawia kontrowersyjne tezy. M.in.:
• Adolf Hitler nie miał nic wspólnego z „prawicą” - był rewolucjonistą i lewicowym radykałem, kiepskim naśladowcą bolszewików.
• Niemcy przegrali wojnę ze Związkiem Sowieckim przez głupotę i ideologiczne zaślepienie narodowych-socjalistów. Zamiast wyzwolić Europę Wschodnią spod sowieckiego jarzma przynieśli jej terror i zniszczenie.
• Führer nie wydał rozkazu do dokonania Holokaustu. Masowy mord na Żydach był inicjatywą niemieckich biurokratów i oprawców niższego szczebla. Hitler odegrał rolę prowokatora i podżegacza.
Poza tym Piotr Zychowicz pisze o domu publicznym w KL Auschwitz, koszmarze hitlerowskiej eutanazji i zbrodniach obozowych kapo.
Autor „Niemców” na kartach książki spiera się ze słynnym brytyjskim historykiem skazanym za negowanie Holokaustu - Davidem Irvingiem.
„Niemcy” to najbardziej antyhitlerowska książka wydana w III Rzeczpospolitej.
Zawiera zaginiony rozdział „Paktu Ribbentrop-Beck”!
Kup Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III
Niemcy ludziom zgotowali ten los!
Piotr Zychowicz, naczelny historyczny prowokator, po raz trzeci rozlicza tych, z którymi polskie losy złączone są na dobre i złe,ale raczej na to drugie. Po książkach „Żydzi” i „Sowieci” przyszedł czas na tom trzeci - „Niemcy”. Nie „hitlerowcy”, nie „faszyści” ale właśnie „Niemcy”, to naród naszych zachodnich sąsiadów staje się obiektem rozliczeń, które w formie rozmaitych wywiadów ze znawcami historii i felietonów autorstwa samego Zychowicza możemy przeczytać w tej książce.
„Niemcy” - pamiętam z peerlowskiego liceum taką lekturę. Autorem był Leon Kruczkowski, a sam dramat miał charakter komunistycznej agitki, która ukazywała postawy tak zwanych zwykłych Niemców wobec faszyzmu. Bardzo dobrze koresponduje to z punktem widzenia prezentowanym przez Zychowicza, chociaż ideologicznie obaj autorzy stoją na dwóch skrajnych biegunach. Tak – hitleryzm miał swoje źródła w ekspansywnej polityce niemieckiej, których początków można szukać w zamierzchłych wiekach średnich. Tak – bez zwykłych ludzi, tych milionów popierających marzenie o „wielkiej rzeszy” nie byłoby zbrodni hitlerowskich.
I to jest moim zdaniem kwestia różniąca najnowszą książkę od „Żydów”, a przede wszystkim „Sowietów”. W „Sowietach” to nie Rosjanie byli winnymi ludobójstwa i wszystkich strasznych rzeczy związanych z komunistycznym terrorem ale ideologia. W przypadku „Niemców” jest na odwrót - faszystowska ideologia wyciągnęła na wierzch wszystko, co najgorsze z narodu naszych zachodnich sąsiadów. Czytelnik po lekturze książki Zychowicza może dojść do wniosku, że Hitler był na swój sposób Niemcom potrzebny – potrzebny, by zrzucić nań moralną odpowiedzialność za zło w dążeniu własnych „snów o potędze”.
Niemniej w swoich wywiadach i felietonach autor „Niemców” przerzuca pomost między bolszewicką ideologią a faszyzmem, wskazuje na inspiracje dla tworzenia totalitarnego imperium na wzór Związku Radzieckiego oraz na samą fascynację Hitlera w stosunku do Stalina. Zresztą, według Zychowicza działało to w obie strony – podobno Stalin chciał pojmać żywcem Hitlera i wyciągnąć wszystkie jego tajemnice na temat kultu jednostki, który towarzyszył postaci zbrodniczego kanclerza. W tych podobieństwach ujawnia się jednak ciekawy paradoks – o ile narody wchodzące w skład sowieckiego imperium nienawidziły bolszewizmu, to lewicowa ideologia bardzo przypadła narodowi niemieckiemu do gustu. Dlatego tytuł „Niemcy”, że ten naród ponosi pełną odpowiedzialność za to, co spotkało Europę i świat w pierwszej połowie XX-go wieku. Z polskiego punktu widzenia ta odpowiedzialność jest tym większa, że pakt aliantów ze Stalinem utrwalił na pół wieku podział polityczny, który wpychał Polaków w ramiona ZSRR, czego skutki odczuwamy do dziś.
Sam Hitler jest sportretowany w Niemcach jako dość typowy przykład człowieka o lewicowych poglądach: wegetarianin, eksperymentujący z narkotykami i new age, nienawidzący Kościoła. Cały obraz hitlerowskiego państwa jest tutaj wywiedziony wprost z utopijnych lewicowych wizji, które sprzeciwiają się podmiotowości i jednostce na rzecz sprawnie działającego systemu. To na pewno cecha wspólna obu totalitaryzmów.
Jednak nie spodobał mi się pomysł, że jakiś wspólny pakt Niemiec, Polski i Rumunii, poparty przez podbite przez Stalina narody mógł mieć zbawienny wpływ na historię Europy i żywym ogniem wypalić zarazę bolszewizmu. Dostrzegam w tej wizji brak zdrowego rozsądku – niemiecki ekspansjonizm, pomijając kwestię Hitlera i nazistów, był groźny dla Polski tak samo jak stalinizm. A do tego był Hitler, który rasową nienawiść uczynił podstawowym elementem swej polityki i próżno było z tą postacią wiązać jakiekolwiek nadzieje. Wszak pakt Ribentrop-Mołotow także nie miał żadnej wartości, a Stalin, mordując polskich oficerów w Katyniu przysłużył się tylko hitlerowcom. Cóż, Piotr Zychowicz lubi snuć teorie alternatywne i chyba nie ma potrzeby zgadzać się z nimi w stu procentach.
Nie zmienia to jednak faktu, że dostajemy do rąk bardzo ciekawy ekstrakt historyczny, który powinien nas inspirować do dalszych poszukiwań i dociekań, które mogą owocować własnymi wnioskami. Cały cykl - „Żydzi”, „Niemcy”, „Sowieci”- trzeba uznać za kontrowersyjny i to nie tylko dla ludzi o lewicowych poglądach. Wielu prawicowców oburza się na tezy prezentowane przez Piotra Zychowicza. I w tym tkwi siła tego historycznego pisarstwa – jest ono żywe i inspiruje do autentycznej dyskusji. Osobiście marzy mi się książka Pana Piotra na temat „żołnierzy wyklętych”. Może to marzenie się spełni?
Sławomir Domański
Oceny książki Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III
1213 użytkowników ma tytuł Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III na półkach głównych- Przeczytane 647
- Historia 52
- II wojna światowa 9
- 2019 9
- Historyczne 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niemcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz. III
Kolejna znakomita książka Pana Zychowicza. Uwielbiam jego książki, więc mogę być nieobiektywny, natomiast zagadnienia tu zebrane powinien przeczytać każdy, kto chce ze zrozumieniem patrzeć na przeszłość naszych "przyjaciół" zza miedzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia po „Żydach” i „Sowietach” książka z cyklu „Opowieści niepoprawne politycznie”. Piotr Zychowicz - jak zwykle - stawia kontrowersyjne tezy. Możesz się zacząc zastanawiać czy:
„Niemcy” to najbardziej antyhitlerowska książka wydana w III Rzeczpospolitej.
Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to• Niemcy przegrali wojnę ze Związkiem Sowieckim przez głupotę i ideologiczne zaślepienie narodowych-socjalistów. Zamiast wyzwolić Europę Wschodnią spod sowieckiego jarzma przynieśli jej terror i...
Kolejny zbiór felietonów pana Zychowicza mnie tym razem trochę znudził i rozczarował. W przeważającej większości są to dobrze znane i wielokrotnie omawiane aspekty II wojny światowej, oczywiście zgodnie z tytułem skupiające się na jej niemieckich inicjatorach. Będąc po lekturze "Żydów", spodziewałem się, że i tu autor poświęci uwagę powojennym dziejom i naświetli mało w Polsce znaną sytuację po upadku nazizmu. Niestety zamiast tego dostajemy dość oklepane historie o rozlicznych zbrodniarzach, nielicznych bohaterach i znieczulonym ogóle społeczeństwa.
A no i na dokładkę, dowiadujemy się, że Hitler wcale nie był prawicowym narodowcem, lecz lewicowcem i socjalistą. Nie wiem, jak panu Zychowiczowi, ale mnie to indywiduum zdecydowanie nie kojarzy się z np. obroną prawa kobiet czy mniejszości, równouprawnieniem i podobnymi ideami kojarzonymi zwykle z lewą strony sceny politycznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna pozycja od Piotra Zychowicza. Autor przedstawia wiele nieznanych i nie przedstawianych wcześniej faktów na temat nazistów i ich podejścia do wojny, kwestii Żydowskiej i oczywiście Polaków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę bardzo dobrze się czyta, jest napisana w bardzo przyjazny i lekki sposób.
Naprawdę dobrze się czytało, ciekawe ujęcie tematu. Brawa dla autora, za którym nie przepadam, mimo że ciekawie pisze ;-) Ależ ze mnie człowiek paradoks ;-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArcydzieło jak każda pozycja, która wyszła z rąk tego Autora. Rzetelny zbiór, który powinien być wzorem do nauki i chłonięcia historii. Sposób, w jaki Piotr przedstawia wydarzenia z przeszłości wkuwa się w pamięć. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem tekstów autora, publikowanych na łamach prasy, lub udostępnionych po raz pierwszy.
Jest to druga książka tego autora, którą przeczytałem i dopiero przy niej dotarło do mnie z pełną mocą, że Piotr Zychowicz jest historykiem prawicowym, z czego nie do końca zdawałem sobie sprawę, myśląc, że historyk to historyk, a tutaj wielkie rozczarowanie.
Miejscami z kart książki przebija toporna i nachalna prawicowa propaganda w najgorszym wydaniu. Sztandarowym przykładem tego jest wielokrotne podkreślanie, wbrew logice i powszechnie przyjętej opinii, że Hitler nie był prawicowcem, ale lewakiem, a narodowy socjalizm był ideologią skrajnie lewicową i tu pojawia się porównanie nazizmu do współczesnej lewicy. Słabe to i zupełnie bezpodstawne, stojące w sprzeczności z naukami historycznymi, na ile zrobiłem research w internetach, ale powtarzane przez Zychowicza wielokrotnie. Szkoda, że autor nie sili się na obiektywizm ale widać taki znalazł pomysł na siebie i swoją karierę. Wystarczy na okładce książki zwrócić uwagę, kto jest patronem medialnym pana Zychowicza. Że też mi to umknęło na początku.
Podsumowując, dobrze się czyta autora, ale trzeba odsiewać tezy jego obozu politycznego, które są wplatane w treść.
A, i jak już ktoś wspomniał w komentarzu, dużo tutaj opinii, a za mało dowodów i konkretów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZychowicz ma lekkie pióro, czyta się go szybko i przyjemnie, jakkolwiek by to nie brzmiało, biorąc pod uwagę tematy przez niego poruszane.
Bardzo polecam , dowiedziałem się z tej książki zaskakujących rzeczy o których nie miałem pojęcia .
Inne pozycje z tej serii będą czytane na pewno .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInne pozycje z tej serii będą czytane na pewno .
Książka będąca zbiorem wcześniejszych wywiadów i artykułów autorstwa Piotra Zychowicza. Być może dlatego niektóre wątki są szczegółowo rozłożone na czynniki pierwsze, inne potraktowane mocno skrótowo lub wręcz pominięte. Mimo trudnego tła tematu, autor potrafi zaciekawić, przez co trudno oderwać się od czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiotr Zychowicz jak zawsze w formie ;-) Bardzo ciekawa książka, zbiór wywiadów z historykami i nie tylko. Obowiązkowa pozycja dla tych, którzy interesują się II wojną światową.