Gomułka. Dyktatura ciemniaków

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-12-11
- 2017-12-11
- 9788381162005
Jeden z najbardziej paradoksalnych życiorysów polskiego komunizmu. Absolwent sowieckiej „Leninówki”, członek partii bolszewickiej, wierny wyznawca stalinizmu, który w obecności Berii miał odwagę odmówić samemu Stalinowi. Bierut zamknął go w więzieniu, a jego nazwisko padało na najważniejszych stalinowskich procesach w krajach bloku sowieckiego. W 1956 roku odprawił do Moskwy najpierw Chruszczowa, a później Rokossowskiego. Na placu Defilad słuchało go 400 tysięcy ludzi, więcej niż jakiegokolwiek polskiego polityka, nie wyłączając Józefa Piłsudskiego. Miał poparcie kardynała Wyszyńskiego, a księża nazywali go Władysławem V.
Gigantyczne poparcie narodu roztrwonił błyskawicznie, ale o to nie dbał. Coraz bardziej się staczał. Schlebiał antysemickim nastrojom w aparacie władzy i społeczeństwie, podżegał do „bratniej pomocy” w Czechosłowacji i był jednym z tych, którzy pogrzebali szanse na zreformowanie socjalizmu już na zawsze. A później kazał strzelać do robotników Wybrzeża…
Biografia Władysława Gomułki, jedynego I sekretarza KC PZPR, który chciał być samodzielnym politykiem. Jedynego, który mógł być samodzielnym politykiem. Historia polityka, który tak jak jego poprzednik i wszyscy jego następcy – przegrał wszystko.
Kup Gomułka. Dyktatura ciemniaków w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Gomułka. Dyktatura ciemniaków
Zatrważająco niskie stężenie Gomułki w Gomułce! Inaczej mówiąc... Z czytaniem tej książki, jest trochę tak, jak z jedzeniem marmolady o smaku truskawkowym nabytej w znanej sieci dyskontów... Smak niby ten sam, konsystencja się zgadza, tylko że głównym jej składnikiem są tanie jabłka, a zawartość truskawek jest zaledwie śladowa! Ja już tak jakoś mam, że kiedy czytam książkę o Wiesławie, to chciałbym pomiędzy jej okładkami spotkać głównie Wiesława właśnie. A tu jakiś Chruszczow, Stalin, Moczar, KPP, PPS, PPR, PZPR i inne Gierki... Oczywiście rzeczą ze wszech miar słuszną jest naszkicowanie wyraźnego tła historycznego, jak i społeczno-politycznego kontekstu, w jakim obracał się nasz protagonista. Ale wyobraźcie sobie malarza który tyle energii włożył w namalowanie barwnego tła , iż prawie całkowicie zapomniał o głównym temacie swej pracy. Z tego rodzaju przypadkiem mamy tu niestety do czynienia.. Piotr Gajdziński skupił się na oddaniu nastoju, dokładnie szkicując tło wydarzeń, poświęcił wiele krągłych zdań by osadzić postać swego bohatera w realistycznym kontekście, i udało się, czyta się to bardzo dobrze, tylko że w zasadzie Gomułka stał się tam niepotrzebny. Zrobiła się z tego opowiastka o wczesnym i środkowym PRL-u, o absurdalności komunizmu i gospodarki planowej (wielokrotnie wspominane przez autora kryzysy gospodarcze). Dość zajmująca historia o dominacji Sowietów i wasalizacji krajów satelickich, a nawet o podporządkowaniu sił zbrojnych Układu Warszawskiego, Rosyjskiemu dowództwu… Ba, autor nie omieszkał uraczyć nas nawet informacjami o ile procent w 1970 roku wzrosły ceny podstawowych artykułów spożywczych i super… tylko po co? Okładka twierdzi iż dostanę Gomułkę, więc chyba nie jest z mej strony zbytnią fanaberią że chcę właśnie rzeczonego Gomułkę, a nie wyrób o smaku Gomułki, wyprodukowany z taniego PRL-u i barwnych opisów tła… Książka dość ciekawa, ale raczej dla miłośników historii, niż zwolenników dzieł biograficznych. Czy polecam? I tak, i nie, zależy czego się od tego dzieła oczekuje.
Oceny książki Gomułka. Dyktatura ciemniaków
262 użytkowników ma tytuł Gomułka. Dyktatura ciemniaków na półkach głównych- Przeczytane 150
- 2019 8
- Biografie 5
- Historia 5
- Historia Polski 4
- Biografia 3
Tagi i tematy do książki Gomułka. Dyktatura ciemniaków
Cytaty z książki Gomułka. Dyktatura ciemniaków
...żaden władca nie potrafi u siebie dostrzec "wirusa władzy". Tacy ludzie zawsze utrzymują, że są na niego z różnych powodów odporni.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gomułka. Dyktatura ciemniaków
Książka historyczna, którą czyta się jak powieść.
Książka historyczna, którą czyta się jak powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część książki faktycznie jest biografią Gomułki, popularno-naukową ale jednak biografią. Ciekawie opisany został rok 1956 i powrót Gomułki do władzy. Druga część nie ma już nic wspólnego z typową biografią a jest po prostu opisem czasów Gomułkowskich przez pryzmat różnych rzeczy, wydarzeń lub osób (na przykład przez sytuację w sporcie, praskiej wiosny itp). Ta część jest bardziej opisem tytułowej dyktatury ciemniaków, a nie życia I Sekretarza.
Książka nie jest zła, czytało się ją w porządku ale czegoś w niej po prostu brakuje i tak w rzeczywistości trudno było mi wybrać ocenę. Wydaje mi się, że mogę ją polecić osobom które nie interesują się historią i polityką i nie wiedza nic o latach 1956-197 0 i o I Sekretarzu a chciałby dowiedzieć się czegoś o latach 1956-1970 i trochę o I Sekretarzu. Ale bez szczegółów.
Pierwsza część książki faktycznie jest biografią Gomułki, popularno-naukową ale jednak biografią. Ciekawie opisany został rok 1956 i powrót Gomułki do władzy. Druga część nie ma już nic wspólnego z typową biografią a jest po prostu opisem czasów Gomułkowskich przez pryzmat różnych rzeczy, wydarzeń lub osób (na przykład przez sytuację w sporcie, praskiej wiosny itp). Ta...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka budzącą emocje, bo to czasami historia, którą pamiętam, na przykład portrety przywódców wiszące w sali lekcyjnej. Bulwersujące losy polskich komunistów, ich zaprzedanie Związkowi Radzieckiemu i wewnątrzpartyjne wojny. Postać Gomułki trochę niejednoznaczna, czasami potrafił postawić się szynelom, bywał też realistą we wdrażaniu nowego, jego skromność kontrastuje z epoką Gierka. Książka czasami prześlijzguje się po historii, często czytamy '"zdecydowano jednak" - i nie wiadomo, kto podjął tą decyzję. Rozmyte kwestie odpowiedzialności, nie jest to ksiazka historyczna, popularna biografia, jednak dla mnie ciekawa.
Książka budzącą emocje, bo to czasami historia, którą pamiętam, na przykład portrety przywódców wiszące w sali lekcyjnej. Bulwersujące losy polskich komunistów, ich zaprzedanie Związkowi Radzieckiemu i wewnątrzpartyjne wojny. Postać Gomułki trochę niejednoznaczna, czasami potrafił postawić się szynelom, bywał też realistą we wdrażaniu nowego, jego skromność kontrastuje z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytam tę książkę drugi raz. Teraz słuchając. Jak mnie ten człowiek i ten cały polityczny świat bulwersuje. Denerwuję się tymi obłąkanymi ludźmi a zarazem podziwiam jak im się udało dojść na szczyty władzy. Temat mimo upływu czasu bardzo aktualny. Mechanizmy są nadal takie same. Wydaje się, że na temat głównego bohatera wiele zostało napisane, jednak dla mnie ta biografia jest jakaś ciekawsza od innych. Zdecydowanie polecam.
Czytam tę książkę drugi raz. Teraz słuchając. Jak mnie ten człowiek i ten cały polityczny świat bulwersuje. Denerwuję się tymi obłąkanymi ludźmi a zarazem podziwiam jak im się udało dojść na szczyty władzy. Temat mimo upływu czasu bardzo aktualny. Mechanizmy są nadal takie same. Wydaje się, że na temat głównego bohatera wiele zostało napisane, jednak dla mnie ta biografia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest stuprocentową biografią towarzysza Wiesława. W drugiej połowie publikacji mamy raczej do czynienia z charakterystyką jego epoki oraz opisem ekipy rządzącej i jej relacji ze Związkiem Radzieckim. Ktoś, kto oczekiwał wyczerpującej biografii, może poczuć niedosyt. Jakby nie było, treść jest dość ciekawa. Jest to przedstawienie pewnego okresu Polski Ludowej w przystępnej formie.
Książka nie jest stuprocentową biografią towarzysza Wiesława. W drugiej połowie publikacji mamy raczej do czynienia z charakterystyką jego epoki oraz opisem ekipy rządzącej i jej relacji ze Związkiem Radzieckim. Ktoś, kto oczekiwał wyczerpującej biografii, może poczuć niedosyt. Jakby nie było, treść jest dość ciekawa. Jest to przedstawienie pewnego okresu Polski Ludowej w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia początku politycznej kariery, przez polityczny sukces po upadek i utratę zaufania. Atutem, według mnie, jest to, że autor umiejętnie wplótł fragmenty dziennika osobistego Gomułki. Kulisy życia politycznego PRL-u, o których wtedy statystyczny Polak nie miał pojęcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja nie tylko charakteryzująca okres rządów Gomułki ale widząca szeroki aspekt historii PRL; od mitu założycielskiego aż po rządy Gierka. Praca powstała dzięki wielu interesującym źródłom do których dotarł autor.Plus za głos lektora świetnie naśladującego głos towarzysza Wiesława.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja kolejna ksiazka o wlodarzach PRLu.
Moja kolejna ksiazka o wlodarzach PRLu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana, nie jest nudna, a do tego jest swietna lekcja historii. Naswietlonych wiele aspektow minionej epoki. Czesto w szerszym kontekscie -nie tylko dotyczacych Polski i Gomulki.
Za mało krytykowania komunizmu.
Za mało krytykowania komunizmu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy na pewno ciemniaków? Polityka to chyba zawsze dyktatura ciemniaków, tylko ciemnota zmienia się wraz z historią