Ballada o Sylwii

- 2019-06-19
- 2019-06-19
Sylwia, główna bohaterka powieści, nie może się wydobyć z opresyjnego domu i miasteczka, ale także z własnej niemocy i bezwolności, w które popadła.
Młoda kobieta przez lata zmagała się z brakiem czułości i zainteresowania ze strony najbliższych, dlatego specyficznie postrzega rzeczywistość, która przeplata się w jej umyśle z mrocznymi fantazjami, a także naiwnymi marzeniami. Sylwia nie potrafi znaleźć ani pracy, ani przyjaciół, ani partnera życiowego i zamyka się w świecie własnych wyobrażeń.
Książka jest opowieścią o konfrontacji nadwrażliwej jednostki z bezkompromisowym światem, który usiłuje zwalczać każdą inność.
Powieść przykuwa uwagę składnią i sugestywnym, lirycznym językiem, które mają za zadanie uwypuklić stany emocjonalne bohaterki.
Kup Ballada o Sylwii w ulubionej księgarni
Oceny książki Ballada o Sylwii
66 użytkowników ma tytuł Ballada o Sylwii na półkach głównych- Chcę przeczytać 50
- Ebook 1
- -0- aNOWOŚCI 2019 1
- Must Have 1
- Literatura polska 1
- Bohater niepełnosprawny lub poważnie chory 1
- 2019 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ballada o Sylwii
Książka Katarzyny Kubickiej „Ballada o Sylwii” to pozycja, która wzbudza we mnie mieszane uczucia, balansując na cienkiej granicy między ważnym społecznie reportażem a literaturą, która nie do końca potrafi udźwignąć ciężar podjętego tematu. Choć intencje autorki – oddanie głosu ofierze i naświetlenie tragicznych wydarzeń – są bez wątpienia szlachetne, samo wykonanie pozostawia czytelnika z poczuciem niedosytu i pewnego emocjonalnego chaosu.
Głównym problemem publikacji jest jej rozmyta konstrukcja. Kubicka miesza fakty, domysły i osobiste refleksje w sposób, który momentami utrudnia rzetelne zrozumienie przebiegu zdarzeń. Zamiast precyzyjnej, reporterskiej wiwisekcji, otrzymujemy formę hybrydową, która chwilami niebezpiecznie zbliża się do prozy paradokumentalnej. Autorce zdarza się wpadać w ton nadmiernie egzaltowany; używanie kwiecistych metafor w opisach sytuacji skrajnie brutalnych lub tragicznych sprawia wrażenie pewnego dysonansu i – paradoksalnie – osłabia siłę przekazu, zamiast ją wzmacniać.
Kolejnym mankamentem jest brak pogłębionej analizy tła. Choć książka aspiruje do bycia portretem małomiasteczkowej mentalności, często zatrzymuje się na poziomie klisz i dość oczywistych obserwacji o „zmowie milczenia” czy „ludzkiej zawiści”. Czytelnik, który liczył na społeczną analizę w stylu najlepszych polskich reportażystów, może poczuć się rozczarowany powierzchownością niektórych diagnoz. Portrety osób z otoczenia Sylwii bywają jednowymiarowe, przez co trudniej zrozumieć złożoność mechanizmów, które doprowadziły do finału tej historii.
Warsztatowo „Ballada o Sylwii” bywa nierówna. O ile fragmenty oparte bezpośrednio na faktach bronią się same, o tyle partie bardziej „beletryzowane” wydają się momentami zbędne i sztucznie wydłużają lekturę. Można odnieść wrażenie, że autorka zbyt mocno starała się nadać tej historii literacki sznyt, przez co zgubiła gdzieś surowość i autentyzm, które w tego typu publikacjach są kluczowe.
Podsumowując, to książka, która mimo swojej tematyki nie porywa tak, jak powinna. Jest to zapis ważny dla lokalnej pamięci, ale jako uniwersalne dzieło z gatunku true crime czy reportażu społecznego, wypada blado na tle konkurencji. To lektura, która ślizga się po powierzchni dramatu, oferując więcej współczucia niż faktycznego zrozumienia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoddałam się i nie dotrwałam do końca. Rzuciłam czytanie w 1/3 książki
Poddałam się i nie dotrwałam do końca. Rzuciłam czytanie w 1/3 książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez cały czas czytania miałam mocno ambiwalentne uczucia. Bo z jednej strony narracja mocno mi korespondowała z „Pianistką” Jelinek i „Trąbami jerychonskimi” Zurn, wywołując uczucie niepokoju. Ale z drugiej strony czasami była bardzo męcząca. Trudno mi ocenić tą książkę. Na plus na pewno pomysł i sposób opisywania świata oraz uczuć głównej bohaterki. Ogólnie ciekawe doświadczenie czytelnicze, ale nie jestem pewna czy chciałabym je powtórzyć…
Przez cały czas czytania miałam mocno ambiwalentne uczucia. Bo z jednej strony narracja mocno mi korespondowała z „Pianistką” Jelinek i „Trąbami jerychonskimi” Zurn, wywołując uczucie niepokoju. Ale z drugiej strony czasami była bardzo męcząca. Trudno mi ocenić tą książkę. Na plus na pewno pomysł i sposób opisywania świata oraz uczuć głównej bohaterki. Ogólnie ciekawe...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Ballada o Sylwii" jest debiutem literackim Katarzyny Kubickiej, niezwykle oryginalnym pod względem narracji, formy i składni zdań, ale jednocześnie z tego samego powodu trudnym w odbiorze. Tematyka książki też nie jest łatwa, bohaterką jest Sylwia, dziewczyna zamkniętą we własnym świecie, nie rozumiana przez rówieśników, krytykowana przez rodziców, w jej głowie panuje istny chaos, Sylwia ma własne, dziwne spojrzenie na świat, otoczenie uważa ją za wariatkę, a rzeczywistość miesza się jej z marzeniami . No i właśnie w tym tkwi problem, trudno odróżnić co jest fantazją dziewczyny a co prawdą, z jednej strony była ona naiwna jak dziecko, z drugiej uprawiała seks za pieniądze. ,,Ballada o Sylwii " jest książką bardzo depresyjną, o ile na początku spodobała mi się z powodu swojej dziwności , tak potem te opisy brudnych odrapanych kamienic , podwórek cuchnących moczem pijaków, zaszczurzonych piwnic, zagrzybionych mieszkań , smętnego,beznadziejnego życia po prostu mnie przytłoczył i zmęczył. Rozumiem zamysł autorki, pragnącej uwypuklić trudne życie Sylwii, ale jak dla mnie tego brudu, zła, obskurności było zdecydowanie za dużo jak na 268 stron. Czy przeczytałabym ponownie tą książkę - raczej nie.
,, Ballada o Sylwii" jest debiutem literackim Katarzyny Kubickiej, niezwykle oryginalnym pod względem narracji, formy i składni zdań, ale jednocześnie z tego samego powodu trudnym w odbiorze. Tematyka książki też nie jest łatwa, bohaterką jest Sylwia, dziewczyna zamkniętą we własnym świecie, nie rozumiana przez rówieśników, krytykowana przez rodziców, w jej głowie panuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypomina mi to Sylwię Chutnik.
Przypomina mi to Sylwię Chutnik.