- popularnonaukowa
- The Beauty of Intolerance: Setting a Generation Free to Know Truth and Love
- 2018-04-20
- 2018-04-20
Wydaje się, że w dzisiejszym świecie tolerancja kulturowa jest wszechobecna. Nasze dzieci bombardowane są nią w szkole, poddawane jej wpływom zgodnie z prawami stanowionymi przez rząd, indoktrynowane przez sztukę i media, a niejednokrotnie nasycane nią nawet w Kościele. Pod jej wpływem młode pokolenie zaczyna wierzyć, że nie istnieje uniwersalna prawda moralna, a każdy człowiek może sam decydować o tym, co jest dla niego dobre i co właściwe. Może się wydawać, że sytuacja jest tragiczna, gdyż negatywny wpływ, jaki kultura masowa wywiera na młode pokolenie jest ogromny. Nie martwmy się jednak – jest jeszcze nadzieja.
Kup Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami w ulubionej księgarni
Oceny książki Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami
27 użytkowników ma tytuł Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami na półkach głównych- Chcę przeczytać 22
Cytaty z książki Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami
Dodaj cytat z książki Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piękno nietolerancji. Spojrzenie na moralność i poprawność polityczną Bożymi oczami
Piękno nietolerancji
Ocena 10/10
Jest to jedna z najbardziej wartościowych książek jakie kiedykolwiek przeczytałem. Autor rozprawia się z pojęciem „tolerancji”, które w dzisiejszych czasach zostało zniekształcone. Współcześnie, po „nowemu” tolerancję określa się nie tylko jako tolerancję do osoby z poszanowaniem wyznawanych przez nią poglądów, ale jej poglądy stawia się na równi z osobą. Autor przedstawia wiele paradoksów, które wiążą się z przyjęciem takiego sposobu myślenia, pokazując, rzeczywiste destrukcyjne skutki przyjęcia takiego myślenia.
Tą książkę powinien przeczytać każdy, ponieważ bardzo odzwierciedla to co dzieje się w dzisiejszym świecie. Ponadto tytuł ten pomaga kulturalnie rozmawiać z ludźmi o tym, co nie podoba nam się w ich sposobie postępowania, nie wzbudzając oczywiście nietolerancji (we właściwym jej znaczeniu) oraz tym samym pomaga naszym słuchaczom zrozumieć na czym polega właściwa tolerancja.
Piękno nietolerancji
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena 10/10