Zostań w domu

- Komisarz Kamil Soroka (tom 3)
- 2019-04-03
- 2019-04-03
Rasowy thriller. Akcja jest tak gęsta, że nie odłożycie tej książki przed świtem”. Marta Guzowska
Jak bezpiecznie czujesz się we własnym mieszkaniu?
Blok z wielkiej płyty, jedenaście kondygnacji, sześćdziesiąt cztery mieszkania, prawie dwustu lokatorów. W wigilijny wieczór wszyscy oni dowiadują się, że są zakładnikami, a próba wyjścia z wieżowca oznaczać będzie śmierć.
Zwyczajni ludzie stają w obliczu niewyobrażalnego zagrożenia, wielopokoleniowe rodziny zostają uwięzione w czterech ścianach. Jakie tajemnice rodzinne wyjdą na jaw pod presją strachu i terroru?
Na zewnątrz trwa mroźna i śnieżna zima. Przed komisarzem Kamilem Soroką stoi trudne zadanie, musi bowiem ustalić, kim są bezwzględni sprawcy, oraz uwolnić zakładników. Czeka go przy tym rywalizacja z inspektorem Semeniukiem przysłanym z Wrocławia wraz z oddziałem antyterrorystycznym.
Obaj spróbują poradzić sobie z zamachem, jakiego jeszcze nie było. Oni oraz mieszkańcy elbląskiego wieżowca, których życie nigdy już nie będzie takie samo.
Kup Zostań w domu w ulubionej księgarni
Oceny książki Zostań w domu
1591 użytkowników ma tytuł Zostań w domu na półkach głównych- Przeczytane 1 023
- 2019 43
- 2020 25
- 2021 21
- 2020 17
- E-book 16
Tagi i tematy do książki Zostań w domu
Cytaty z książki Zostań w domu
Zeszli jeszcze niżej i zatrzymali się przed drzwiami wyjściowymi z klatki. Dwuskrzydłowa stalowa konstrukcja z wstawkami z pleksi oklejona była od góry do dołu taśmami budowlanymi. Ten widok zmroził Szymka, ale nie taksówkarza, który gwizdnął przeciągle.
— Ja pier… co za przedszkole, jaki kraj, taki zamach.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zostań w domu
Rzadko wybieram polskich autorów ale ta książka bardzo bardzo mi się podobała. Super się czyta, jest niepokój co dalej info tu chodzi. Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmarnowany pomysł. Palenie przy niemowlęciu, seks karmiącej matki z sąsiadem (mąż nauczyciel - serio?). Nieprawdopodobne, absurdalne sytuacje, więc co to jest? Fantasy, kryminał, czy farsa?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część przygód komisarza Kamila Soroki, który z pochodzenia może być Ukraińcem, ale nie chce nawet o tym słyszeć.
W wigilię Bożego Narodzenia prezydent Elbląga podwozi młodą kobietę autostopem. Musi jednak pójść do jej mieszkania, które znajduje się w dziesięciopiętrowym bloku. Chwilę po jego wyjściu, wieżowiec przejęli terroryści, którzy do czasu, kiedy nie zostaną spełnione ich żądania, będą co osiem godzin wyrzucać z bloku zakładników.
Prokurator Milena Łempicka-Krol oprócz sprawy z terrorystami ma na głowie znalezienie swojego syna, którego uprowadził jej mąż. Dodatkowo ma problem z Patrykiem. Natomiast Soroce pali się grunt pod nogami, bo Rumun podejrzewa go o współudział przy zawinięciu okupu z poprzedniej sprawy.
Muszę przyznać, że pani Agnieszka ponownie dała czadu. Książka jest bardzo dobra, a zakończenie niespodziewane, czyli takie jakie lubię. Jestem zaskoczony jak ona to rozegrała. 👌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW wigilię Bożego Narodzenia prezydent Elbląga podwozi młodą kobietę autostopem. Musi jednak pójść do jej mieszkania, które znajduje się w dziesięciopiętrowym bloku. Chwilę po jego wyjściu, wieżowiec przejęli terroryści, którzy do czasu, kiedy nie...
Ciężko się to czyta. Akcja się toczy jak krew z nosa. No co za nuuuuuuuda. Serio, przeskoczyłam pół książki, supraśl, dalej to samo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam tę książkę z całego serca! Okazała się niesamowicie wciągająca, nie mogłam przestać myśleć o jej fabule. Zaczęłam ją czytać z pewnym dystansem, obawiając się, że może mi się nie spodobać, zwłaszcza że napisała ją polska autorka. Na szczęście, moje obawy były zupełnie niepotrzebne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy już przeczytałam tę książkę, muszę przyznać, że zaskoczyła mnie nie tylko swoją treścią, ale także tym, że została napisana przez polską autorkę. Wśród ogromu thrillerów, które ostatnio wydają się do siebie bardzo podobne, ta historia naprawdę wyróżnia się na tle innych i zasługuje na uwagę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuży potencjał, ale nie do końca wykorzystany według mnie. Nie mogłam się związać z bohaterami emocjonalnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElbląg. W wigilijny wieczór mieszkańcy jedenastopiętrowego bloku zostają uwięzieni w swoich mieszkaniach po tym gdy terroryści grożą wysadzeniem wieżowca w powietrze. Strach zagląda zakładnikom w oczy. Dochodzi do ekstremalnych zachowań. Czy lokatorzy wytrzymają presję?
Nie ukrywam, że książka pochłonęła mnie od pierwszej strony, czyli od wątku z panem prezydentem miasta. Potem to już nie mogłam oderwać się od czytania. Pomysł autorki na fabułę bardzo oryginalny. Sama końcówka mocno naciągana ale to już zupełnie mi nie przeszkadzało.
Wnioski jakie wypływają z lektury są następujące:
1. Nie zabierajcie samotnych autostopowiczek do auta,
2. Nie romansujcie z sąsiadami z bloku,
3. Nie ufajcie facetom przebranym za świętego Mikołaja.
Bo to może się źle skończyć:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ukrywam, że książka pochłonęła mnie od pierwszej strony, czyli od wątku z panem prezydentem miasta....
Nie mam pojęcia, jak trafiłam na tę książkę ani dlaczego kupiłam 3 tom :D niczego jednak nie żałuję.
Jedyne, co mi ciut zgrzytało, to bombki choinkowe, które się tłuką. Chyba od lat 90 XX wieku na rynku są już tylko plastikowe, nietłukące. Ale to jeden drobiazg, który na dodatek można wytłumaczyć zapobiegliwością i oszczędnością czy tradycjami rodzinnymi.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomity kryminał, zarówno pod kątem postaci, pięknych opisów miasta i pogody (a to wyzwanie),jak i języka, który jest równie dobry w każdej scenie.