Nim zawisną

- 2019-03-29
- 2011-01-01
- 2007-01-01
- Wojciech Szypuła
Jak bronić miasta, które jest otoczone przez wrogów i infiltrowane przez zdrajców, kiedy sojusznikom nijak nie możesz zaufać, a twój poprzednik przepadł bez śladu? Nawet oprawca miałby ochotę uciec jak najdalej, gdyby tylko mógł poruszać się bez laski, a inkwizytor Glokta musi poznać odpowiedzi, zanim gurkhulska armia załomocze do bram. Północni przekroczyli granicę Anglandu i szerzą spustoszenie w tej mroźnej krainie. Książę Ladisla jest gotowy odeprzeć ich i zyskać wieczną chwałę… Ma tylko jeden problem: najgorzej uzbrojoną, najgorzej wyszkoloną i najgorzej dowodzoną armię na świecie.
Tymczasem Bayaz, Pierwszy Wśród Magów, prowadzi grupę odważnych poszukiwaczy przygód na wyprawę wśród ruin przeszłości. Kobieta powszechnie znienawidzona na Południu, mężczyzna budzący największą zgrozę na Północy i najbardziej egoistyczny młodzik w Unii to dość niezwykła zbieranina. Razem mogliby jednak stworzyć zabójczą kompanię – gdyby nie fakt, że serdecznie się nie cierpią. Odkrywanie prastarych tajemnic. Krwawe bitwy, zwycięskie i przegrane. I przebaczenie dla zajadłych wrogów – jednak nie wcześniej, nim zawisną.
Kup Nim zawisną w ulubionej księgarni
Oceny książki Nim zawisną
5032 użytkowników ma tytuł Nim zawisną na półkach głównych- Przeczytane 3 461
- Chcę przeczytać 1 510
- Fantasy 111
- Fantastyka 98
- 2025 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nim zawisną
Niesamowite, jak szczerbaty kaleka może stać się tą jedną ulubioną postacią. Czapki z głów dla autora za umiejętność kreowania ciekawych bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuły jest tu więcej niż w pierwszym tomie, choć wciąż pozostaje ona raczej tłem niż główną siłą napędową historii.
Największym atutem ponownie są bohaterowie, a do tego dostajemy nowe POV.
Na szczególne wyróżnienie zasługuje rozwój kolejnej postaci: o ile w pierwszym tomie głębi nabrał Glokta, tak tutaj wyraźnie zyskuje ją Jezal.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym atutem ponownie są bohaterowie, a do tego dostajemy nowe POV.
jeśli wolisz
- cukierkowe postacie
- naiwną fabułę
- infantylnych i pompatycznych bohaterów i ich zachowania rodem z gimnazjum
...
to masz do wyboru 90% reszty fantasy
ale nie Abercrombiego i jego Pierwsze Prawo (zresztą Diabły też).
Samo mięso a w dodatku tak napisane, że nie można się oderwać.
Wg mnie TOP 3 fanasty ever
jeśli wolisz
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- cukierkowe postacie
- naiwną fabułę
- infantylnych i pompatycznych bohaterów i ich zachowania rodem z gimnazjum
...
to masz do wyboru 90% reszty fantasy
ale nie Abercrombiego i jego Pierwsze Prawo (zresztą Diabły też).
Samo mięso a w dodatku tak napisane, że nie można się oderwać.
Wg mnie TOP 3 fanasty ever
Po pierwszym tomie myślałem, że autor wystrzelał się już ze znakomitych pomysłów na powieść, ale drugi pokazuje, że to dopiero początek super uniwersum w średniowiecznym świecie z domieszką magii - wszystko mi się tu podoba: trochę ponury naturalistyczny świat, bohaterowie, fabuła; Abercrombie bardzo przypomina momentami nieżyjącego już Davida Gemmella, ale jego styl jest bardziej dopracowany i akcja świetnie łączy się z ciekawą historią
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepotworna nuda, ledwo skończyłem. Poza wątkiem Glokty, który był ciekawy, tam się nic nie dzieje. Ogromne rozczarnowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom przygód naszych wielu bohaterów jest napisany bardzo ambitnie i z dużym rozmachem. Porównań do Tolkiena stosować nie ma sensu, to całkiem inne tematy, ale nie można odmówić Autorowi niesamowitej staranności o szczegóły w zakresie bardzo zadbanego świata przedstawionego. Mamy państwa które ze sobą walczą, wrogów tych większych, politycznych oraz tych mniejszych, prywatnych, osobistych. Motywy duże polityczne i te małe prywatne. Zemsty, romanse, tęsknoty. Bardzo jest bogato pod tym względem i narzekać nie można. Przy czym warto zaznaczyć, że nie ma też efektu, że wszystkiego jest za dużo. Jest dużo, ale mamy na to wspomniane siedemset stron.
Bardzo podoba mi się narracja w powieści, co rozdział przenosimy się na inny teren akcji, do innych bohaterów, co pozwala nam śledzić ich niejako równocześnie. Pojawia się takie wrażenie, że jednych chcemy śledzić bardziej, innych mniej, by wkrótce na skutek zaistniałych zdarzeń chcieć wrócić do tych mniej chcianych, bo akurat tam zapłonęła ciekawość czytelnicza. Wspaniałe zabiegi, bardzo dobrze to wszytko jest posklejane.
Intrygi polityczne bardzo ładnie współgrają z tymi osobistymi, zależność Pan Sługa to są rzeczy nieprawdopodobnie precyzyjnie wykorzystane w budowaniu akcji i prowadzeniu fabuły.
Wracając jeszcze do bohaterów, muszę przyznać, że tych polubionych w poprzednim tomie lubimy jeszcze bardziej, każdy ma w sobie coś, co przyciąga. Nadal gryzie mnie w takiej fantastyce brak jednego głównego protagonisty, ale jak już wspominałem przy poprzedniej książce tej serii, Autor jest mocno wkręcony w gry RPG, tam duża rolę odgrywa drużyna, nie ma miejsca na jednego wyraźnego indywidualistę. Mamy za to cała ich paczkę.
Wyprawa drużyny Jezala i spółki po magiczny artefakt do walki z potężnym magiem, gdzie w tle toczy się wojna państw Unii z Gurkhulczykami czy Północnymi to bardzo ciekawa historia.
Ta książka ma w sobie wszystko co winna mieć dobra fantastyka. Taka z krwi, intryg, miecza i kości. Fantastyka z wyrazistymi, mocnymi bohaterami. Z sensowną, bardzo dobrą fabułą i ciekawymi intrygami. Z romansami znajdującymi finał pod kocem przy ognisku, gwałcicielami znajdującymi swój finał na dnie przepaści i braterstwem krwi, które trzyma gardę do samego końca. Po raz pierwszy od bardzo dawna siedemset stron cegiełki nie meczy, a koniec pozostawia niedosyt. Trzeci tom zjem na pewno, acz nie od razu. Muszę jeszcze przetrawić "bieżące" wydarzenia w świecie, który zaserwował nam Joe Abercrombie.
12.03.2026 r.
Drugi tom przygód naszych wielu bohaterów jest napisany bardzo ambitnie i z dużym rozmachem. Porównań do Tolkiena stosować nie ma sensu, to całkiem inne tematy, ale nie można odmówić Autorowi niesamowitej staranności o szczegóły w zakresie bardzo zadbanego świata przedstawionego. Mamy państwa które ze sobą walczą, wrogów tych większych, politycznych oraz tych mniejszych,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom serii nie zawiódł moich oczekiwań. Już nie był wprowadzeniem jak w przypadku pierwszej części. Pełno w nim wartkiej akcji, zaskoczeń tych małych i większych. Autor też zostawił trochę tajemnic. Zdecydowanie to jedna z lepszych książek jakie czytałem! Warta polecenia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami zastanawiam się czy mam dobra wersję e-booka, bo mam wrażenie, że brakuje rozdziałów, tak szybko pędzi akcja. Frustrujące jest to, że nic nie mogę zarzucić narracji i budowie świata, a jednocześnie wciąż brakuje mi jakiejś głębi. Niemniej lektura frapująca, pozostawia spory apetyt na ostatni tom, bardzo dobrze buduje poczucie zagrożenia i zbliżającej się tragedii. Jeśli się skończy jakimś deus ex machina, to chyba kogoś zatłukę.
Momentami zastanawiam się czy mam dobra wersję e-booka, bo mam wrażenie, że brakuje rozdziałów, tak szybko pędzi akcja. Frustrujące jest to, że nic nie mogę zarzucić narracji i budowie świata, a jednocześnie wciąż brakuje mi jakiejś głębi. Niemniej lektura frapująca, pozostawia spory apetyt na ostatni tom, bardzo dobrze buduje poczucie zagrożenia i zbliżającej się tragedii....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem lepsza pod wieloma względami od swojej poprzedniczki. Autor świetnie kreuje stworzone przez siebie postacie i kibicuje się im podczas lektury. Patrzenie na ich wewnętrzne przemiany daje niesamowitą frajdę. Konkluzje wątków i zakręty fabularne są satysfakcjonujące i w wielu wypadkach zaskakują. Geopolityka tego uniwersum nabiera rumieńców a intrygi i zmagania polityczne śledzi się z zapartym tchem. Mogę z czystym sumieniem polecić każdemu kto chce poczytać coś zbliżonego do "Pieśni Lodu i Ognia" Martina. Dla fanów grimdark fantasy pozycja obowiązkowa.
Moim zdaniem lepsza pod wieloma względami od swojej poprzedniczki. Autor świetnie kreuje stworzone przez siebie postacie i kibicuje się im podczas lektury. Patrzenie na ich wewnętrzne przemiany daje niesamowitą frajdę. Konkluzje wątków i zakręty fabularne są satysfakcjonujące i w wielu wypadkach zaskakują. Geopolityka tego uniwersum nabiera rumieńców a intrygi i zmagania...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu świetna. To niesłychane jak bardzo postacie się rozwinęły w tak stosunkowo małej ilości stron. Nie jestem nawet w stanie wybrać ulubionej postaci bo wszystkie są super. Nie mam pojęcia co będzie się działo w następnej części po tym zakończeniu, ale moje oczekiwania są dość wysokie.