Serce w obłokach

Okładka książki Serce w obłokach autora Magdalena Kordel, 9788324058358
Okładka książki Serce w obłokach
Magdalena Kordel Wydawnictwo: Znak Cykl: Miasteczko (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Miasteczko (tom 3)
2019-03-13
2019-03-13

Kup Serce w obłokach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Serce w obłokach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce w obłokach

Kolejna ciepła i pełna wzruszeń opowieść.

Kolejna ciepła i pełna wzruszeń opowieść.

W życiu nie ma przypadków. Czasem przypomina ono puzzle. Pozornie nic do siebie nie pasuje, jakby obrazki były z innych układanek. Ciekawość jest najlepszą motywacją, bo najważniejsze to nie poddać się i iść do przodu. Choćby zaskakujących fragmentów było za wiele.

Z przeciwnościami losu trzeba walczyć, „Nawet jeśli musiałoby się udać za siódmą górę i siódmą rzekę, by pokonać śmierć”

Wystarczy tylko czasem wsłuchać się w szmer wiatru, który przynosi imię kobiety wojowniczki. Babcia Agata wiedziała, co mówi, choć nie wszystkich przekonywała.

„W koronach drzew słychać było urywki słów: późno, za późno na wszystko…”

Na pewno?
Kobiecie trudno jest pokonać słabość i słabnącą nadzieję. Łatwiej byłoby z mężczyzną u boku. Ale ci młodzi są teraz coraz bardziej egocentryczni. Nie waleczni, bo wygodni.

„Twój ojciec to się w grobie przewraca, jak słyszy, że ty nie wiesz, co robić, jak dziewczyna na ziemię rymsnie”

A tu trzeba czasem obudzić fantazję… Nie przespać noc, bo jawa może być ekscytująca. Niech ta flanelowa piżama zagubi się na dnie komody. Zwiewny tiul powinien być tak niepokojący, żeby „To miałoby być środkiem gwarantującym bezsenne noce”

Kiedyś faceci byli energiczni i zaradni, tryskali wigorem i starość tego nie zniszczyła. Czas płynie, wiek już przygarbił plecy, w sercu tkwi niepokój niedomkniętych spraw, a blask w oku skrzy się na widok łakoci.

„- Nie zapomnę, facet w kapeluszu równa się sernik z musem”

Wiem coś o tym, bo bliżej mi już do babeczek na talerzu w cukierni. Są takie miejsca, gdzie wspomnienia drzemią i czekają na odsłonięcie tajemnic. Są domy, w których ściany dyskretnie milczą, by nie wywoływać skandalu. Ostatecznie przeszłość nie ma szansy stać się teraźniejszością. Tak, jak napisała pani Magdalena Kordel, że w niektórych domach nawet obok zamkniętych drzwi można zauważyć otwarte okna. W razie potrzeby i okiennice mogą wrócić na swoje miejsca. Jednym pociągnięciem ręki można zburzyć dwór, jak uczyniła to Adela. Ot i przeznaczenie…

Poznajcie kobiety pozornie kruche jak porcelana. Poznajcie facetów, którzy potrafią ulec nastrojowi niezwykłego domu, i świeżym drożdżówkom, gdzie czuje się aromat ciast. Na pewno znacie tą mistrzowsko napisaną opowieść o „Sercu w obłokach”. Czytanie przeze mnie książek to poznawanie wyobraźni literackiej, i tylko dlatego jest tu miejsce na przypadki. Chronologia ma mniejsze znaczenie. Na pewno nie przypadkowo podsunęła mi tę powieść kobieta o niezłomnych zasadach i złotym sercu. Kiedy moja kuzynka mówi, że coś jest warte spróbowania lub przeczytania, wierzę Jej bez wahania. I wtedy jest bardzo ciekawie…

Dalsze losy Klementyny i jej rodziny.

Dalsze losy Klementyny i jej rodziny.

860 użytkowników ma tytuł Serce w obłokach na półkach głównych
215 użytkowników ma tytuł Serce w obłokach na półkach dodatkowych

Magdalena Kordel
Magdalena Kordel
Książka Magdaleny Kordel "Tajemnica bzów" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura obyczajowa i romans. Jest autorką, m.in. bestsellerowych powieści „Uroczysko" i "Sezon na cuda”. Pisać zaczęła, by poradzić sobie z trudną przeszłością, ale szybko okazało się, że jej książki stały się balsamem dla duszy tysięcy czytelników. Uwielbia podróżować, czytać i gotować. Razem z mężem i dwójką dzieci mieszka w Otwocku i kiedy tylko może ucieka w Sudety, bo marzy się jej dom gdzieś wysoko w górach. Wie, jak ważne są marzenia, dlatego pomaga spełniać je innym. Dzięki jej blogowi „Za górami za lasami” początkujący pisarze mają szansę wydać książkę… Autorka pracuje nad kolejną częścią z serii „Malownicze”.

Okładka książki Lato w Pensjonacie pod Bukami Dorota Gąsiorowska, Agnieszka Krawczyk, Agnieszka Lis, Magdalena Majcher, Dorota Milli, Anna H. Niemczynow, Marzena Rogalska, Joanna Szarańska, Karolina Wilczyńska, Magdalena Witkiewicz

Cytaty z książki Serce w obłokach

Magdalena Kordel Serce w obłokach Zobacz więcej
Magdalena Kordel Serce w obłokach Zobacz więcej