Widmo z Głogowego Wzgórza

Okładka książki Widmo z Głogowego Wzgórza autora Edward Fenton, Zbigniew Piotrowski, 9788381500227
Okładka książki Widmo z Głogowego Wzgórza
Edward FentonZbigniew Piotrowski Wydawnictwo: Dwie Siostry Seria: Mistrzowie Ilustracji opowiadania, powieści dla dzieci
opowiadania, powieści dla dzieci

Kup Widmo z Głogowego Wzgórza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Widmo z Głogowego Wzgórza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Widmo z Głogowego Wzgórza

Bardzo, bardzo dobrze napisana powieść ... trochę jak
"Kroniki Spiderwick", ale tu bardziej rozbudowany jest wątek detektywistyczno - sensacyjny:) (Mniej fantastyki na rzecz realizmu). Kiedy rodzina wprowadza się do niezwykłego starego domu umiejscowionego na Głogowym Wzgórzu jest świadkiem niezwykłych wydarzeń ... Czy oblicze za szybą to złudzenie, czy też rzeczywiście dom posiada swoje własne, jak najbardziej prywatne widmo ...? Tę zagadkę potrafi rozwiązać jedynie młody umysł ... Tajemnica goni tajemnicę ... Niesamowite zwroty akcji... zaskakująca puenta.
Książkę czyta się niewiarygodnie dobrze, fabuła pochłania czytelnika! Naprawdę godna polecenia!

Bardzo, bardzo dobrze napisana powieść ... trochę jak

Czy Wasze dzieci lubią się bać? Jeśli tak, to znalazłam dla nich rewelacyjną lekturę! Taki King dla młodszych nastolatków. Idealny zresztą czas na takie książki, choć my nie obchodzimy halloween.

Mamy tu wszystko, co potrzebne w strasznych opowieściach: odcięty od świata stary dom, nieprzejezdne drogi zasypane śniegiem, zdziczałego, wyjącego psa, widmo od czasu do czasu pojawiające się w oknach...

Dwunastoletni James, narrator, w pewien marcowy weekend odwiedza swoich kuzynów w domu, do którego dopiero co się wprowadzili. Dom jest duży, stary i zniszczony, do tego położony na dalekiej wsi, z dala od wszystkich sąsiadów. Akurat zaczyna padać śnieg, z posiadłości nie można się wydostać, przestaje działać telefon i wysiada prąd. Maggie, pies dawnej właścicielki, niedawno zmarłej starszej pani, dziwaczki, pokłóconej z sąsiadami, nie daje się nikomu do siebie zbliżyć, czasem szczeka jak opętany albo wyje. No i kim jest widmo?

Prawda, że brzmi świetnie? Bo jest świetne! I bez obaw, kończy się dobrze, do tego nad nadprzyrodzonymi zjawiskami zwycięża stara, dobra logika.

Oprócz samej fabuły bardzo podoba mi się również rodzina z Głogowego Wzgórza. Razem z trójką kuzynów Jamesa mieszkają tam jego ciotka i wuj, pisarz popularnych powieści przygodowych, pomoc domowa, Irlandka, pani MacMinnies, która tak naprawdę rządzi całym domem, oraz Zyglinda, ukochany, przekarmiony jamnik. I tej właśnie rodzinie przydarzyła się zupełnie niezwykła historia.

"Widmo z Głogowego Wzgórza" to kolejna znakomita książka z serii "Mistrzowie ilustracji" wydawnictwa Dwie Siostry, z fantastycznymi, surowymi i minimalistycznymi ilustracjami Zbigniewa Piotrowskiego. To rewelacyjna historia z dreszczykiem rozgrywająca się na początku lat 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Świetnie się przy niej bawiłam, Edward Fenton po mistrzowsku tworzy atmosferę grozy, powtarzając często, że to, co się już zdarzyło, to nic w porównaniu z tym, co się jeszcze wydarzy. I to przeczucie nieuchronnej katastrofy jest chyba największym atutem tej książki. Bardzo polecam współczesnym dziesięciolatkom, którzy w internecie widzieli pewnie straszniejsze rzeczy, jestem jednak pewna, że czytając tę książkę, naprawdę będą się bać!

Ciekawa, tajemnicza, wciągająca. Mimo że jest to lektura, skierowana do młodszych czytelników ja bawiłam się przy niej wyśmienicie.

👻 Urzekł mnie język, który był barwny, humorystyczny i inteligentny.

👻 Świetnie stworzony klimat, niepewności czytelnik czuje, jakby był obok głównego bohatera.

👻 Książka, ta z pewnością zachęci młodszego czytelnika do czytania.

👻 Również starsi znajdą w niej coś dla siebie, odskoczenie od szarej codzienności i powrót do okresu dzieciństwa gdzie każda dzień był wspaniałą przygodą.

👻 Nie mogę nie wspomnieć o przepięknych, minimalistycznych ilustracjach, które w stu procentach pasują charakterem do historii. Stanowią idealne uzupełnienie lektury.

Historię zaczynamy w zimowy dzień, James dostaje niespodziewany list. Jego kuzyni proszą go pomoc ponieważ w ich domu dzieją się dziwne rzeczy. Niestety tylko oni je dostrzegają. To czas, aby rozwikłać zagadkę. Co tak naprawdę kryje się w domu? Czy to tylko wyobraźnia dzieci?

Jeśli poszukujesz książki dla swojego dziecka lub dla kogoś z rodziny, a może dla siebie to śmiało możesz sięgnąć po "Widmo z głogowego wzgórza".

👻 Urzekł mnie język, który był barwny, humorystyczny i inteligentny.

👻 Książka, ta z pewnością zachęci młodszego czytelnika do czytania.

👻 Również...

189 użytkowników ma tytuł Widmo z Głogowego Wzgórza na półkach głównych