Kto zje zielone jajka sadzone

Okładka książki Kto zje zielone jajka sadzone autora Theodor Seuss Geisel, 9788380084292
Okładka książki Kto zje zielone jajka sadzone
Theodor Seuss Geisel Wydawnictwo: Media Rodzina wierszyki, piosenki
wierszyki, piosenki
Green Eggs and Ham
2018-01-01
2004-01-01
Stanisław Barańczak

Kup Kto zje zielone jajka sadzone w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kto zje zielone jajka sadzone

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto zje zielone jajka sadzone

Genialna rymowanka. Wciągająca i zabawna. Do tego ilustracje aktywizujące dzieci do zabawy z czytaniem.

Genialne, zabawne, śmieszne! czytamy często i nam się nie nudzi!

Genialne, zabawne, śmieszne! czytamy często i nam się nie nudzi!

Usiadłam, przeczytałam. Najpierw po polsku, potem po angielsku. Następnie przeczytałam mężowi, najpierw po polsku, potem po angielsku, a potem przeczytałam jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz. Jestem totalnie zafascynowana rytmiką panującą w obu dziełach (i tym polskim i angielskim).
Spodziewałam się trochę inaczej moralizatorskiej nauki, dostałam dawkę absurdalnego humoru :)

138 użytkowników ma tytuł Kto zje zielone jajka sadzone na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Kto zje zielone jajka sadzone na półkach dodatkowych

Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel znany jako Dr. Seuss (ur. 2 marca 1904 w Springfield, Massachusetts, zm. 24 września 1991 w La Jolla, Kalifornia) – amerykański autor książek dla dzieci, które weszły do kanonu literatury tego gatunku. Absolwent Lincoln College na Uniwersytecie w Oksfordzie. Jest autorem 44 książek dla dzieci, do których sam wykonywał ilustracje. Jego najbardziej poczytną bajką jest The Cat in the Hat (Kot w kapeluszu, polski przekład ze względu na rym zatytułowany Kot Prot) z 1957 roku. Złożona z 223 słów podstawowych, zapoczątkowała serię książek dla dzieci rozpoczynających naukę czytania. Dr. Seuss zadebiutował w 1937 roku książką And to Think That I Saw It on Mulberry Street (Sam to wszystko widziałem na ulicy Morwowej),która w opinii znawców literatury była takim samym kamieniem milowym w literaturze dziecięcej jak wydana kilkadziesiąt lat wcześniej Alicja w Krainie Czarów Lewisa Carrolla. Ale zanim ją opublikował, została ona odrzucona przez 28 wydawców. W języku polskim ukazała się druga książka autora, z 1940 roku, Słoń który wysiedział jajko w tłumaczeniu Stanisława Barańczaka. Łącznie książki Seussa zostały sprzedane w 200 mln egzemplarzy.

Kret sam na scenie Eva Eriksson
Kret sam na scenie
Eva Eriksson Ulf Nilsson
Pamiętam swój pierwszy występ przed widownią i wielkie emocje z nim związane. Teraz już jako mama równie emocjonalnie podchodzę do każdego przedstawienia mojego dziecka. I choć mój syn to urodzone zwierzę sceniczne wiem, że są dzieci, które mocno stresuje występowanie przed publicznością. O takim właśnie chłopcu opowiada książka autorstwa Ulfa Nilssona z ilustracjami Evy Eriksson pt. „Kret sam na scenie”, którą z j. szwedzkiego przełożyła dla Nas niezawodna Agnieszka Stróżyk a wydało w swej ofercie jedno z czołowych wydawnictw literatury dla najmłodszych, czyli @zakamarki. 🌟 Nasz sześcioletni bohater ma wraz ze swoimi rówieśnikami wystąpić w teatrzyku z okazji nadejścia wiosny. To właśnie jemu przypada odpowiedzialna rola Kreta, który ma zakończyć przedstawienie. Tylko czy stres i strach przed publicznością pozwolą mu stanąć samemu na scenie i wypowiedzieć stosowne kwestie? Chłopiec jest pełen obaw. Czy okażą się one uzasadnione, przekonacie się w trakcie lektury jego pouczającej opowieści. 🌟 Stres przed występem to nie jedyny istotny aspekt tej historii. Mamy tu piękną braterską więź, która pozwala starszemu bratu wyjść ze swojej strefy komfortu, a nawet uczynić coś, czego nikt się nie spodziewał. Ta relacja braci oparta na podziwie ze strony młodszego i opiekuńczości widocznej w gestach starszego z nich to bodaj najbardziej wzruszający wątek tej dziecięcej narracji. 🌟 „Kret sam na scenie” to także książka dla dorosłych, którzy często zapominają, jak wyglądał świat, kiedy sami byli dziećmi. Problemy najmłodszych, choć z perspektywy dorosłego mogą wydać się banalne, często odbijają się echem w okresie dojrzewania lub dorosłości. Opowieść Naszego bohatera uczula rodziców na to, jak reagować w stresujących dla dziecka sytuacjach, by być dla niego prawdziwym wsparciem, takim jak opiekunowie Naszego małego artysty. 🌟 Agnieszka Stróżyk jak zwykle wiernie oddała w swym przekładzie sens tej historii, zaś wydawca zadbał o to, by wizualnie książka ta również cieszyła oko. Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak zachęcić Was do jej lektury, bo to pozycja ważna nie tylko dla najmłodszych, ale również (a może przede wszystkim) dla ich rodziców.
z_kultury_ - awatar z_kultury_
Wszystkie przygody Żabka i Ropucha Arnold Lobel
Wszystkie przygody Żabka i Ropucha
Arnold Lobel
Prześliczna gruba książka dla dzieci w twardej oprawie, wydanie kolekcjonerskie . Wszystkie opowiadania z czterech zbiorków Żabek i Ropuch: ,, Przyjaźń’’, ,,Razem’’, ,,Przez cały rok’’, ,, Dzień po dniu’’ zostały umieszczone w jednym tomie. Książka zarówno dla maluchów jak i dla przedszkolaków. Starsze dzieci też zainteresuje. Duża czcionka nie sprawi trudności tym, co zaczynają przygodę z czytaniem. Ilustracje w stylu vintage w kolorach ziemi podkreślają przekaz ekologiczny i zachwycą każdego zarówno małego jak i dużego. Jest to wybitna książka o prawdziwej ponadczasowej przyjaźni w tłumaczeniu Wojciecha Manna. Doborowa para: zielona żaba i ropucha ,należące do płazów bezogonowych, w przyjaźni bez końca. Krótkie proste opowiadania. Każdemu z nich przyświeca inne przesłanie. My zaś skupmy się na codziennym życiu dwóch przyjaciół , którzy odwiedzają się każdego dnia, spędzają razem czas, wspierają się , okazują wzajemną empatię, udzielają sobie pomocy. Razem przeżywają różne przygody czy to podczas niejednej kąpieli w stawie – tej zamierzonej czy przypadkowej, czy w nieustraszonej wycieczce w góry, związanej z ucieczką przed lawiną skalną, podczas puszczania latawca, wielkiego zjazdu sankami w zimie. Wiele czynności wykonują razem i cieszą się z tego. Ogromną przyjemność mają opowiadając sobie wzajemnie bajki, opowiadania o duchach ; podziwiając piękno przyrody, wschody i zachody słońca; pielęgnując ogródki przydomowe; idąc razem na lody – koniecznie czekoladowe; piekąc i spożywając ciasteczka w swoim towarzystwie. Nawet wyłowione z wody, utopione mokre kanapki, spożywane na drugie śniadanie smakują im tylko dlatego, że mogą je jeść nie w samotności. Zawsze wysłuchują jeden drugiego i starają się zaradzić wszelkim troskom i kłopotom, tak jak umieją najlepiej. Żabek jest wesoły, otwarty na nowe wyzwania, a Ropuch bardziej refleksyjny i melancholiczny , podchodzący do życia z rezerwą. Przez to doskonale się uzupełniają. Zawsze wolą przepraszać jeden drugiego , za to czego nawet nie zrobili, niż , żeby ich przyjaźń się zachwiała. Doskonale wychodzi im wspólne długotrwałe milczenie, czy cierpliwe czekanie na coś , co ma się wydarzyć. A to już świadczy bardzo, bardzo wiele. Cieplutka, chwytająca za serce, rozczulająca książka. Piękna niezwykła, przyjaźń. I takiej właśnie PRZYJAŹNI życzę wszystkim z portalu Lubimy czytać. Ps. Jak znajdziecie w lesie małą zieloną żabkę, to nie ruszajcie jej . Być może czeka na nią ropuszy przyjaciel i bardzo się martwi.
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu
Linnea w ogrodzie Moneta Lena Anderson
Linnea w ogrodzie Moneta
Lena Anderson Christina Björk
Linea to mała dziewczyna, która kocha kwiaty a u zaprzyjaźnionego sąsiada, pana Blomkvista, bardzo często ogląda album poświęcony sztuce Moneta. Zachwyca się wszystkimi obrazami w nim ukazanymi i marzy aby na własne oczy podziwiać to co namalował Monet. Pewnego dnia marzenie to spełnia się - pan Blomkvist zabiera Lineę do Paryża, by zobaczyć obrazy mistrza a także odwiedzić miejsca, w których przebywał i mieszkał ze swoją rodziną. Oboje spacerują po Paryżu, obserwują, przechodniów, odwiedzają muzea a następnie jadą do Giverny, gdzie stoi dom mistrza a także mieści się jego słynny i wiele razy malowany ogród. To był najważniejszy punkt ich wycieczki - spędzili tu dwa dni, poznając w między czasie prawnuka Moneta pana Jeana - Marie Toulgouata, który opowiedział im sporo historii z życia rodziny. To wszystko robi ogromne wrażenie na małej dziewczynce i wie, że ta podróż zostanie w jej pamięci na zawsze. Książeczka jest na prawdę świetna - opowiedziana tak naturalnie. Autorka bardzo zgrabnie wplotła w jej treść wiele ciekawych informacji nie tylko o impresjonizmie (dowiadujemy się czym jest i dlaczego tak sie nazywa) ale również o samym artyście, jego życiu, rodzinie, tym jak Monet malował swoje nenufary i dlaczego tak chętnie przedstawiał ten sam mostek nad stawem. Całość została zaopatrzona w reprodukcje dzieł moneta, zdjęcia a także ilustracje autorki. Książkę polecam z całego serca i czystym sumieniem - to wspaniała przygoda i prawdziwa gratka nie tylko dla dzieci ale również i dorosłych.
Ervisha - awatar Ervisha
oceniła na710 lat temu

Cytaty z książki Kto zje zielone jajka sadzone

Dodaj cytat z książki Kto zje zielone jajka sadzone