Kto zje zielone jajka sadzone

- wierszyki, piosenki
- Green Eggs and Ham
- Media Rodzina
- 2018-01-01
- 2004-01-01
- Stanisław Barańczak
Zielone jajka? Co to za bajka? Pełna absurdalnego humoru książeczka napisana i zilustrowana przez mistrza amerykańskiej literatury dziecięcej – Dr. Seussa, autora popularnego Kota Prota. Kapitalny przekład Stanisława Barańczaka zachwyca lekkością i na długo zostaje w pamięci. Książka zawiera również oryginalny tekst – dla młodych czytelników próbujących swoich sił w nauce języka angielskiego.
Genialne, zabawne, śmieszne! czytamy często i nam się nie nudzi!
Genialne, zabawne, śmieszne! czytamy często i nam się nie nudzi!
Pokaż mimo toUsiadłam, przeczytałam. Najpierw po polsku, potem po angielsku. Następnie przeczytałam mężowi, najpierw po polsku, potem po angielsku, a potem przeczytałam jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz. Jestem totalnie zafascynowana rytmiką panującą w obu dziełach (i tym polskim i angielskim).
Spodziewałam się trochę inaczej moralizatorskiej nauki, dostałam dawkę absurdalnego humoru :)
więcej Pokaż mimo toSpodziewałam się trochę inaczej moralizatorskiej nauki, dostałam dawkę absurdalnego...
Tłumaczenie o niebo lepsze od oryginału - wiadomo, u Stanisława Barańczaka nie mogło być inaczej. Dzieci chciały czytać książkę wciąż i wciąż, niedługo już znały fragmenty na pamięć, po dłuższym czasie zdania z książki stały się powiedzonkami starszego dziecka. Malutki minus daję za obecność inwektyw w książce dla dzieci (moje dzieci usłyszały je po raz pierwszy) takich jak np. bęcwale, matole.
więcej Pokaż mimo toWstyd się przyznać, ale to moje pierwsze spotkanie z Dr. Seussem... ale to nic, teraz będę nadrabiać, bo to jest świetne! Kreska, co wbija w fotel i szalona zabawa językiem. Czytałam w oryginale, nie znam przekładu polskiego, ale z chęcią poznam. Wielką zaletą są, jak już wspomniałam, ilustracje. Mają w sobie to coś, charakter, niepowtarzalny styl - no i postaci są wprost zjawiskowe. Sama historia, niby o niczym, o tym czy lubię, czy nie lubię... a przecież to takie ważne - bo nigdy nie wiesz, czy lubisz, póki nie spróbujesz :)
8/10
Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze spotkanie z Dr. Seussem... ale to nic, teraz będę nadrabiać, bo to jest świetne! Kreska, co wbija w fotel i szalona zabawa językiem. Czytałam w oryginale, nie znam przekładu polskiego, ale z chęcią poznam. Wielką zaletą są, jak już wspomniałam, ilustracje. Mają w sobie to coś, charakter, niepowtarzalny styl - no i postaci są wprost...
więcej Pokaż mimo toUwielbiam!
Uwielbiam!
Pokaż mimo toNiesamowite, tłumaczenie lepsze od oryginału! Książka świetna, tak napisana, że dziecko chcę ją ciągle czytać, a po paru razach zaczyna recytować z pamięci.
Pokaż mimo toNIE OCENIAJ PO POZORACH
Kolejna z książeczek Dr. Seussa na naszym rynku to dzieło stworzone w wyniku zakładu, jaki autor zawarł ze swoim wydawcą. Jedną ze swoich wcześniejszych prac, "Kota Prota", zbudował na 236 podstawowych słowach, w tym przypadku natomiast zdecydował się na karkołomny wyczyn, by zamknąć się w ramach ledwie 50 wyrazów. Nie obawiajcie się jednak, takim legendom literackim nie potrzeba więcej, by stworzyć coś niesamowitego i niniejsza książeczka jest tego doskonałym dowodem.
Poznajcie dwa koty - Tomka Przytomka i jego kolegę. Tomek, jak się można domyślić, nie lubi swojego przydomku, ale nie to jest sednem całej opowieści. Otóż pewnego dnia chce on poczęstować swojego towarzysza szynką i jajkami. Z tym, że nie są to produkty zwyczajne, a zielone. Kto to widział, by miały taki kolor? Kolega za wszelką cenę wzbrania się przed ich spróbowaniem, chociaż Tomek stara się przekonać go do tego z całych sił. Pytanie tylko czy zielona szynka i zielone jajka mogą mieć cokolwiek dobrego do zaoferowania?
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/04/kto-zje-zielone-jajka-sadzone-dr-seuss.html
NIE OCENIAJ PO POZORACH
więcej Pokaż mimo toKolejna z książeczek Dr. Seussa na naszym rynku to dzieło stworzone w wyniku zakładu, jaki autor zawarł ze swoim wydawcą. Jedną ze swoich wcześniejszych prac, "Kota Prota", zbudował na 236 podstawowych słowach, w tym przypadku natomiast zdecydował się na karkołomny wyczyn, by zamknąć się w ramach ledwie 50 wyrazów. Nie obawiajcie się jednak, takim...
Zabawna książeczka dla dzieci w genialnym tłumaczeniu mistrza Barańczaka. Szkoda, że nie czytywałam Seussa w dzieciństwie.
Pokaż mimo toUwielbiamy i rodzinnie czytamy często i z niezmiennym zachwytem.
Uwielbiamy i rodzinnie czytamy często i z niezmiennym zachwytem.