Armagedon. Scenariusze końca świata

Okładka książki Armagedon. Scenariusze końca świata autora Andrzej Olejnik, 9788380793620
Okładka książki Armagedon. Scenariusze końca świata
Andrzej Olejnik Wydawnictwo: Eureka popularnonaukowa
popularnonaukowa
2018-08-24
2018-08-24

Kup Armagedon. Scenariusze końca świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Armagedon. Scenariusze końca świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Armagedon. Scenariusze końca świata

Czy wyginiemy? Pewnie, że tak. Być może jutro, być może za 100 mln lat? Czy jest więc sens straszyć nas końcem świata? Z naukowego punktu widzenia - nie bardzo. A autor chce nas postraszyć i trochę wzbudzić sensację, czego kompletnie nie kupuję.

Z naukowego punkty widzenia ta książka nie stanowi wartości dodanej. Po pierwsze to tak naprawdę przydługawy artykuł internetowy oparty na innych artykułach internetowych w dość popularyzatorski sposób zahaczający o wiedzę naukową. Po drugie, ale najważniejsze, nie ma tu ani jednego scenariusza, który nie byłby w jakiś sposób poruszony przez media czy popkulturę (a nawet samo życia, patrz: globalną pandemię). Chciałoby się, żeby autor wymyślił jakieś naprawdę pokręcone scenariusze. Zaskoczył czymś co ściągnęło by gatki z tyłka i z prędkością światła zagnało nas do schronu. Tego nie ma, są natomiast ciekawe anegdoty, oraz ironiczne spostrzeżenia. To jednak za mało, żeby piać z zachwytu.

Jeżeli napisałbym, że książka jest odkrywcza – skłamałbym. Opisane są zagrożenia, które są znane od wielu lat i istnieje wysokie prawdopodobieństwo ich wystąpienia (a raczej pewność ich wystąpienia – prędzej czy później). Nie zmienia to jednak faktu, że książkę czyta się wyśmienicie. Autor w sowich przekazach jest bezpośredni. Brak naukowego żargonu, a jeżeli występuje – wszystko jest bardzo dobrze wyjaśnione, więc książkę można kierować do każdej grupy wiekowej. W książce znalazło się kilka małych błędów (językowych) , ale nie powoduje to problemu z odbiorem treści. Zdjęcia znajdujące się w pozycji są biało-czarne, a sama książka wydaje się być grubsza niż jest praktyce. Książkę polecam.

Rewelacyjna książka, szczególnie dla osób zainteresowanych tematyką końca świata. Znajdziemy w niej szereg teorii zagłady świata, od strony klimatycznej, na szeregu pandemii kończąc. Czyta się dość sprawnie i szybko, serdecznie polecam. 8/10

64 użytkowników ma tytuł Armagedon. Scenariusze końca świata na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Armagedon. Scenariusze końca świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Armagedon. Scenariusze końca świata

Cytaty z książki Armagedon. Scenariusze końca świata