Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam

- komiksy
- Giant Days (tom 4)
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Najlepsze przyjaciółki: Susan, Esther i Daisy kończą na studiach pierwszy semestr. Dziewczyny, razem z kolegami Edem i McGrawem, odkrywają, że koledż to coś więcej niż studiowanie i jedzenie z mikrofali. To także imprezy, randki, rozstania i skandal polityczny. Wszystko to sprawia, że ten semestr okazuje się najbardziej rozrywkowym w historii.
Kup Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam w ulubionej księgarni
Oceny książki Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam
249 użytkowników ma tytuł Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam na półkach głównych- Przeczytane 199
- Komiksy 15
- Komiks 13
- 2018 11
- Komiksy 9
- Z biblioteki 7
- 2019 7
Cytaty z książki Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam
Ludzie sami muszą odkryć swoją drogę. Czasami trzeba zaakceptować ich decyzje. (...) Trzeba pozwolić ludziom popełniać błędy.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Giant Days #4: Przepraszam, że cię zawiodłam
Nadal mi się podobało, ale nie tak jak tom trzeci. Fajne historie, nie zmienią mojego życia i pewnie nie będę ich długo pamiętać, ale jak kiedyś znajdę więcej części po taniości to nadrobię bo czemu by nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że spójność narracyjna się znacznie poprawiła. Anyways, znów się pośmiałam, ale to chyba pierwszy tom, gdzie głębia emocjonalna rzeczywiście wybrzmiała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już czwarte spotkanie z naszym trio studentek. Tym razem muszą przekonać Esther, aby nie porzucała studiów, że jej kariera nie powinna rozwijać się w sieciowej kawiarni. A potem będą musiały znaleźć mieszkanie do wynajęcia, ponieważ to już drugi semestr i dziewczyny postawiły na samodzielność. Kolejnym krokiem będzie znalezienie sposobu na skuteczne zarabianie pieniędzy, decyzja, co wybrać – sprzedaż internetową, czy karierę aktorki wcale nie będzie łatwa. Jak zwykle sporo się dzieje, a zwariowane studenckie lata przypomną się każdemu trzydziestolatkowi. Moim zdaniem, to właśnie oni są docelowym odbiorcą, bo młody czytelnik nie doceni tych przestarzałych tekstów, które mają być młodzieżowym slangiem. Lektura przyjemna, ale z gatunku tych, co się łatwo czyta – łatwo zapomina. Polecam, jako piętnastominutową odskocznię.
To już czwarte spotkanie z naszym trio studentek. Tym razem muszą przekonać Esther, aby nie porzucała studiów, że jej kariera nie powinna rozwijać się w sieciowej kawiarni. A potem będą musiały znaleźć mieszkanie do wynajęcia, ponieważ to już drugi semestr i dziewczyny postawiły na samodzielność. Kolejnym krokiem będzie znalezienie sposobu na skuteczne zarabianie pieniędzy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie tomy trzymają poziom, ciągle zabawne i urocze. Przywiązałam się do bohaterek i będę szybko sięgała po następne tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dosyć dramatycznych wydarzeniach jakim były wybory do samorządu studenckiego bohaterki nie mają ani chwili spokoju. Trzeba się zastanowić nad tym co się chce robić w życiu, szukać nowego mieszkania czy jak ułożyć swoje życie uczuciowe. Czy tutaj również uda się przy okazji opowiedzieć coś ważnego?
Pierwszy rozdział tego tomu skupia się na Esther. Bohaterka zdecydowała się porzucić studia i zaczyna szukać swojej pierwszej pracy. Równocześnie jej koleżanki ze studiów usiłują ją namówić do zmiany zdania.
Odnosiłem wrażenie, że ten rozdział jest strasznie pisany pod tezę. Podkreślone są jedynie negatywne skutki rezygnacji ze studiów bez żadnych kontrargumentów. Moim zdaniem jest to dosyć szkodliwe, bo promuje to mentalność, że studia to konieczność, a nie wybór.
Świetnie za to wypada pokazanie rodzinnej miejscowości Esther. Bohaterka może nareszcie rozliczyć się z przeszłością, co pozwala jej ruszyć naprzód.
W drugim rozdziale bohaterki muszą znaleźć nowe lokum, bo mają dosyć wspólnego pokoju w akademiku. Jednakże poszukiwania nie są wcale takie proste. Na dodatek ich koledzy również szukają nowego mieszkania.
Ten rozdział to głównie szereg gagów. Jednakże jeśli ktoś kiedyś szukał nowego mieszkania to znajdzie tu wiele znajomych elementów. Warto wspomnieć, że ten rozdział wprowadza nową postać dziekana Thompsona, który odegra jeszcze istotną rolę.
Trzeci rozdział to zupełna zmiana klimatu. Esther przyłącza się do ekipy filmowców przygotowujących się do festiwalu filmowego. Równocześnie Susan i Daisy postanawiają również nakręcić własny film.
Tutaj czytelnik dostaje jedną wielką parodię kręcenia filmów niezależnych. Nie są to jednak żadne ambitne produkcje, ale bardziej celowy kicz w stylu „Kung Fury”. Naprawdę aż chciałem zobaczyć ten film, przy którym współpracowała Esther. Byłem też pozytywnie zaskoczony skutkiem nakręcenia konkurencyjnego filmu. Myślałem, że wywoła to jeden wielki konflikt, ale ostatecznie fabuła idzie w trochę innym kierunku.
Na ostatnią opowieść składają się trzy wątki. W pierwszym z nich Susan usiłuje znaleźć nowego chłopaka za pomocą Tindera. W drugim wątku Daisy postanawia oprowadzać za darmo po kampusie. W trzecim wątku Esther usiłuje dorobić po tym jak rodzicie przestali ją finansować.
W pierwszym wątku spodziewałem się, że Susan spotka naprawdę okropnych chłopaków, ale wszyscy oni wydali mi się zaskakująco… normalni. Mieli jedynie drobne wady, które ich dyskwalifikowały w oczach Susan. Trochę podkreśla to wady… Susan. Z kolei wątek Daisy to lekka parodia tego typu zwiedzania z bardzo oryginalnymi gośćmi, ale jest to też debiut nowej postaci, która jeszcze w przyszłości odegra istotną rolę. Trochę rozczarował mnie wątek Esther, która musi pozbyć się swojej ulubionej garderoby, ale poza tym niewiele z tego wynika.
Rysunki jak to zazwyczaj w tej serii są bardzo przyjemne dla oka. Podobała mi się pewna różnorodność garderoby w odcinku o kręceniu filmu. Szkoda jednak, że rysowniczka bardziej sobie nie pofolgowała.
Ogólnie dobry tom, chociaż uważam, że pierwszy rozdział może być trochę szkodliwy. Moim zdaniem też trochę za mało w tym tomie poważniejszych momentów. Jednakże warto się zapoznać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy rozdział tego tomu skupia się na Esther. Bohaterka zdecydowała...
Perfekcyjnie przedstawione to, co dzieje się w głowie studenta. Z humorem i dobrym pomysłem. Wizualnie bomba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStudenckie życie to wariactwa i imprezy, ale nie każdy jest przygotowany na cięższe czasy, zwane potocznie sesją. Esther tym razem rzeczywiście ma powody do narzekań, bo, oględnie mówiąc, nie poszło jej. Wraca więc do domu, twierdząc, że już na uczelnię nie wróci. Po kłótni z rodzicami postanawia żyć na własny rachunek, ale bez doświadczenia i skończonej szkoły niewiele może. Ot, tyle co licealiści: roznosić gazety czy sprzedawać pączki. Praca nie przynosi jej ani satysfakcji ani pieniędzy. Nie jest jednak sama.
Współlokatorki na wieść o jej rezygnacji ze studiów potrafią namówić zmienną w deklaracjach dziewczynę na powrót do Alma Mater, gdzie pojawia się kolejny problem: brak mieszkania studenckiego, romanse Esther (znowu!) i próby radzenia sobie z samotnością przy pomocy Tindera przez Susan.
Więcej na https://www.monime.pl/giant-days-przepraszam-ze-cie-zawiodlam-tom-4/
Studenckie życie to wariactwa i imprezy, ale nie każdy jest przygotowany na cięższe czasy, zwane potocznie sesją. Esther tym razem rzeczywiście ma powody do narzekań, bo, oględnie mówiąc, nie poszło jej. Wraca więc do domu, twierdząc, że już na uczelnię nie wróci. Po kłótni z rodzicami postanawia żyć na własny rachunek, ale bez doświadczenia i skończonej szkoły niewiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTotalna przeciętność. Zanim skończyłem czytać (tj po jakiś 30 minutach) zapomniałem od czego tom się zaczynał. Bohaterki dalej są super ale całość zaczyna nużyć. Poproszę okładki w formie posterów i poprawę w następnych tomach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod wpływem natchnienia, postanowiłam kontynuować moją przygodę z tą serią. Nie jest to jakieś arcydzieło, ale czyta się ją bardzo przyjemnie :). Opowieść o życiu młodych studentów, i ich dość podkoloryzowane losy są dobrą rozrywką, którą planuję kontynuować.
Mój regał z książkami
patsy-books.blogspot.com
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój regał z książkami
patsy-books.blogspot.com
Lekko i zabawnie :) tak z przymróżeniem oka o poszukiwaniu siebie na progu dorosłości :)
Szersza recenzja na popbookowniku :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzersza recenzja na popbookowniku :)