Wspomnienia z nieznanych łagrów

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-01-01
- 2017-01-01
W niniejszej książce Autor spisał swoje wspomnienia z odległych lat dzieciństwa, które przeżył w łagrach sowieckich w okolicach Archangielska, pragnąc uchronić od zapomnienia dramatyczne losy Polaków na nieludzkiej ziemi.
Kup Wspomnienia z nieznanych łagrów w ulubionej księgarni
Oceny książki Wspomnienia z nieznanych łagrów
11 użytkowników ma tytuł Wspomnienia z nieznanych łagrów na półkach głównych- Chcę przeczytać 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wspomnienia z nieznanych łagrów
Książka to świadectwo dramatycznych losów, zgotowanych przez Sowietów, Polakom zamieszkującym wschodnie kresy II RP.
Temat i książka nigdy nie powinny ulec zapomnieniu !!!
POLECAM !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor jako dziecko ( ur. w 1933 r. ) wywieziony i " goszczony " na nieludzkiej ziemi.
Temat i książka nigdy nie powinny ulec zapomnieniu !!!
POLECAM !!!
Wyżary - miejscowość, w której przyszedł na świat (1933r.) autor, Bohdan Tkaczuk, a która obecnie należy do Białorusi.
I to właśnie tam, 1 września Pan Bohdan usłyszał komunikat o rozpoczęciu się wojny. Kilka dni po jej ogłoszeniu zaczęły się bombardowania. Za niedługo, bo już 17-go września wkroczyli Sowieci, przez których autor wraz z rodziną został po ponad roku (1940) deportowany do ZSRR, do miejscowości Kokornaja, obwód archangielski.
Sprawca tej niewielo stronicowej książeczki, przywołuje pozytywne wspomnienia z diet dom w Pinegi, czyli z domu dziecka dla najmłodszych, do którego zabrało go NKWD. Pozytywne głównie dlatego, iż zapewnione były regularne posiłki i nie odczuwal głodu, jaki go nachodził poza tym schroniskiem. Wspomina również późniejszy łagier Ust'Pyszega, w którym warunki nie były już tak znośne, jak i dalszą tułaczkę i radzenie sobie podczas niej. A trzeba przyznać, że autor mając wtedy niewielką ilość lat (został wywieziony jako sześciolatek),był niesamowicie zaradny. Przemawia za tym chociażby jego walka o pożywienie, czy przeprawa znalezioną przez niego łodzią po pięknej lecz rwącej rzece, do bardziej korzystnego łagru. Być może ta odpowiedzialność wzięła się stąd, iż w tej sytuacji pozbawiony był ojca i był zarazem najstarszym chłopcem w rodzinie.
W książce znajduje się dużo zdjęć, map, objaśnień.
Rzeczowe świadectwo, pochłaniające do reszty. Napisane krótko, ale na pewno zapadające w pamięć na długo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to właśnie tam, 1 września Pan Bohdan usłyszał komunikat o rozpoczęciu się wojny. Kilka dni po jej ogłoszeniu zaczęły się bombardowania. Za niedługo, bo już 17-go września wkroczyli Sowieci, przez których autor wraz z rodziną został po ponad roku (1940)...