Styria

Okładka książki Styria autora Mariusz Maszczyk, 9788395052323
Okładka książki Styria
Mariusz Maszczyk Wydawnictwo: Wydawnictwo AlterNatywne kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2021-11-24
2021-11-24

Kup Styria w ulubionej księgarnii

Oceny książki Styria

OPINIE i DYSKUSJE o książce Styria

Akcja rozgrywa się w Rycerce, tak więc od razu książka ma na starcie wyższą ocenę :) Jest całkiem ok, historia dosyć ciekawa i atrakcyjnie podana, trochę się gubiłem bo mamy 3 głównie linie czasowe. Nie wiem czemu, ale totalnie nie podobał mi się wątek miłosny, człowiek od samego początku wiedział czym się to skończy tj. wspólnym wskoczeniem do łóżka i gorącym uczuciem, wg. mnie było to zupełnie niepotrzebne.

Piotr Nowacki to były policjant pracujący w jednej z krakowskich redakcji. Pewnego dnia na biurko redaktora trafia list z jednej z górskich miejscowości, który nawiązuje do zagadkowych wydarzeń jakie miały tam miejsce tuż po zakończeniu II wojny światowej. Wyjazd w góry w pogoni za historią sprzed lat jest Piotrowi całkowicie nie na rękę, jednak po ustaleniach w redakcji redaktor wyrusza, by zebrać materiały do napisania artykułu. Miejscowa ludność nadal żyjąca przeszłością, tajemnice sprzed lat, miejscowe legendy. Z pomocą Olgi, córki właściciela pensjonatu, w którym zatrzymał się Piotr, bohater wyruszy w podróż do wydarzeń ze schyłku II wojny światowej, a nawet XVII wieku.

"Styria" zafundowała mi podróż w moje ukochane góry do małej i przytulnej mieściny, w której najchętniej sam zatrzymałbym się na jakiś czas. Jednak zanim przejdziemy do treści książki, chcę powiedzieć co nieco moim poszukiwaniu gatunku, w jakim powieść się obraca. Zapoznając się pobieżnie ze "Styrią" zanim właściwie zacząłem ją czytać, miałem wrażenie, ze w moje ręce trafi horror. Może nawet otrę się o nieco gotyckie klimaty, które nie ukrywam, uwielbiam. Jednak kiedy tylko zacząłem czytać tę książkę dotarło do mnie, że nie mam w rękach powieści, która chociaż trochę przypominać będzie horror, a czytam kryminał! Po zapoznaniu się z tym co o powieści mówi Internet, wyczytałem, że "Styria" to kryminał lub thriller. W sumie to też dobrze, bo przecież po wszystkich tych gatunkach poruszam się zwinnie niczym tygrys. Po pewnym jednak czasie zacząłem się zastanawiać, co właściwie właśnie czytam! Czy to kryminał, thriller, książka obyczajowa? Wszystkie te odpowiedzi będą w pewien sposób trafne, bo "Styria" w jednej powieści miksuje wszystkie te gatunki.

Podczas lektury spotykamy Piotra Nowackiego, bohatera, który przemawia do nas już od samego początku i podczas czytania książki nie mamy najmniejszego powodu aby go nie polubić. Więź z bohaterem to przecież bardzo dobra sprawa! Wraz z Nowackim trafiamy do małej, górskiej mieścinki, w której czas się zatrzymał. Kiedy Piotr zaczyna interesować się zagadnieniami z przesłanego do redakcji listu, okazuje się, że nasi bohaterowie nadal żyją przeszłością i wydarzeniami jakie miały miejsce podczas II wojny światowej, tuż po jej zakończeniu, w latach 50tych. Okazuje się, że wśród mieszkańców ciągle żywa jest również legenda o pewnym watażce, który w XVII wieku rabował okolice miejscowości, po czym został schwytany i zamordowany. Początek książki zwiastuje rozpoczynający się kryminał i naprawdę wciąga! Momentami klimat jaki stworzył autor jest naprawdę bardzo, bardzo dobry!
Następnie książka nieco zmienia swój charakter i zaczyna bardziej przypominać thriller! Trafiamy na przesłuchania i katownie UB, gwałty dokonywane przez "wyzwalających" Polskę Rosjan oraz strach jaki wywołują wśród miejscowej ludności. Aby jednak nie było zbyt ponuro, powieść co pewien czas zmienia ponownie swój charakter i otrzymujemy trochę nawiązań do miejscowych legend oraz atmosfery czysto obyczajowej. Co pewien czas jednak trafiamy na rozdziały, które totalnie wyprowadzą nas w pole. Podczas ich lektury wielokrotnie zastanawiałem się, co ja właściwie czytam, o co chodzi i co właściwie mają one wnieść do tej powieści.

Mariusz Maszczyk w swojej powieści nie owija niczego w bawełnę i pisze w sposób bardzo bezpośredni. Stosuje język, który sprawa, że mamy wrażenie, że czytamy opowieść swojego kumpla.
Mimo, że "Styria" to książeczka o dosyć małych gabarytach, bo opowieść zamyka się w nieco ponad 200 stronach, to trzeba przyznać, że dzieje się w niej dosyć sporo. Autor zastosował dosyć krótkie rozdziały, za to napełnił je akcją po same brzegi.

"Styria" to książka, która co pewien czas kazała mi zastanowić się nad tym, co tak naprawdę czytam. Nie umiem w żaden sposób zaklasyfikować jej do jednego wybranego gatunku. Powieść łączy w sobie kryminał, thriller, miejscowe legendy i treści czysto obyczajowe. Autor kilka razy podkładał mi kłody pod nogi i fundował rozdziały totalnie oderwane od treści książki. Mimo to, "Styrię" czytało mi się całkiem dobrze! Mariusz Maszczyk przedstawił nam bohatera, którego nie sposób nie polubić oraz historię, która w pewien sposób nas absorbuje. Książka jest napisana bardzo lekkim językiem i nie stanowi wielkich gabarytowo powieści, dzięki czemu możemy połknąć ją w jeden wieczór.

Sięgając po debiut nigdy nie wiemy czego się spodziewać. Po przeczytaniu powieści "Styria" mogę powiedzieć, że warto było po nią sięgnąć.

Zaczynanajac czytać książkę nie spodziewałam się, że będzie ona taka dobra.

Jedna z redakcji otrzymuje list w którym opisane są wydarzenia sprzed wielu lat. Były policjant Piotr Nowacki chociaż niechętnie, ma za zadanie przeprowadzenia reporterskiego śledztwa. Z początku jest przeciwny temu, aby cokolwiek rozpoczynać. Jednak z czasem przekonuje się, że ta sprawa sięga wielu lat w stecz i owiana jest tajemnicą.

Wiele lat temu w miejscowości Rycerka w górach, zaginął nauczyciel wraz z rodziną. Nie ma po nich śladu, i nikt nie wie co się z nim stało. Po latach na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi.
Policjant jedzie w góry, aby dowiedzieć się prawdy. Miejscowa ludność nie jest wylewna, i nie chętnie wspomina tamte lata, które dla nich były tragiczne.
Zastraszanie, bicie, gwałcenie młodych kobiet przez Rosjan.
Policjant nie ma za bardzo czego się uchwycić, aby śledztwo poszło do przodu. Ma do dyspozycji parę starych zdjęć, notatek i listów, które mają go chociaż odrobinę przybliżyć do rozwiązania zagadki.
Jest wiele puzzli do ułożenia i potrzeba czasu, aby powstał z nich obraz. Jednak z czasem puzzle zaczynają wskakiwać na swoje miejsce, pokazując obraz.

Jak już pisałam wczesnej, świetny debiut, który wciąga czytelnika do świata w którym poznamy ludzi mieszkających w górach, ich kulturę, gwarę i obyczaje. Autor opisuje piękno przyrody, która ich otacza, i która z pewnością pobudzi wyobraźnię czytelnika.

Książka jak najbardziej mi się podobała i polecam ją jak najbardziej !!!

Zaczynanajac czytać książkę nie spodziewałam się, że będzie ona taka dobra.

53 użytkowników ma tytuł Styria na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Styria na półkach dodatkowych