Tańcząc na czubkach palców

Okładka książki Tańcząc na czubkach palców autora Gabriela Anna Kańtor, 9788377794807
Okładka książki Tańcząc na czubkach palców
Gabriela Anna Kańtor Wydawnictwo: Wydawnictwo MG literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tańcząc na czubkach palców
2018-05-09
2018-05-09

Kup Tańcząc na czubkach palców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tańcząc na czubkach palców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tańcząc na czubkach palców

Początek zapowiadał się ciekawie.... A później było coraz gorzej. Historia przewidywalna, i choć porusza ważne kwestie rodzinne, wszystko zostało przedstawione tak jakoś błaho... Czyta się szybko i lekko, i na tym koniec pozytywnych stron. Dziwne przeskoki, retrospekcje (w moim odczuciu zupełnie nie na temat, oderwane, jakby główna bohaterka miała odklejkę). Mnie ta powieść nie oczarowała, ale wierzę że znajdzie swoich wielbicieli.

Zupełnie przyzwoita powieść obyczajowa o życiu dojrzałej już kobiety. Myślę, że ze względu na zmiany polityczno- spoleczno- kulturowe książkę lepiej rozumie "stasze" pokolenie. Nie jest to historia tańca, a z muzyką, to co najwyżej wiąże się wątek piosenkarski 🙂

Jeżeli ktoś kupił książkę licząc na to, że będzie o tańcu, to na pewno się rozczaruje. Bo taniec jest tutaj tylko przenośnią. Chodzi o taniec życia tej jednej, konkretnej osoby – Pauliny. Poznajemy całe jej życie, przedstawione etapami.

Początek książki bardzo dramatyczny. Ja jestem ogromnie wyczulona i wrażliwa na krzywdę dzieci, dlatego czytanie o tym jak mała Paulinka (określana bezosobowo jako Dziecko) była traktowana przez rodziców, a w szczególności ojca było bardzo bolesne. Wkurzała mnie też bierność matki wobec postępowania swojego sadystycznego małżonka. Sytuacji dziewczynki nie polepsza pojawienie się na świecie braciszka, mocno faworyzowanego przez ojca. Bo przecież to pierworodny syn, a dziewczynka się nie liczy.

Pobyt na koloniach Paulinki przypomniał mi mój pierwszy obóz harcerski. Byłam wówczas w tym samym wieku co ona i czułam się równie zagubiona. A dalej okres liceum, studiów, przyjaźnie zawarte na czas nauki, ale i niektóre na całe życie. To również przywołało u mnie wiele sentymentalnych wspomnień. Autorka świetnie oddała ducha tamtych czasów. To trochę tak jakbym czytała swój własny pamiętnik, który wyjęłam po latach z zakurzonej komody na strychu.

Następnie małżeństwo Pauliny, narodziny dzieci i wyfrunięcie ich z domu. I w końcu coś niespodziewanego (jak to w życiu),co na zawsze odmieni jej życie.

Autorka ma bardzo subtelny, malowniczy styl pisania, posiada jakąś nieuchwytną umiejętność oddania klimatu danej epoki, okresu historycznego ( w tym przypadku PRL) i ogromny zmysł obserwacji, pamięć do szczegółów. Dlatego jej książki czyta się z ogromną przyjemnością.
W książce jest też dużo inteligentnego humoru, więc często śmiałam się do łez. Zresztą przeplatały się tutaj łzy smutku (nad losem dziecka) ze łzami radości. Losy jednej osoby, ale pokazane na przestrzeni lat. Widzimy jak ta osoba dorasta, dojrzewa, ewaluuje. Książka dla koneserów, którzy
w literaturze szukają czegoś więcej niż tylko łatwej i powierzchownej rozrywki. Przy tej książce trzeba się na chwilę zatrzymać, poddać refleksji nad życiem, nad upływem czasu, powspominać dawne czasy. Tu nie ma zawrotnej akcji, nikt nigdzie nie pędzi. Warto się czasami na chwilę zatrzymać, złapać oddech od codziennej gonitwy, od zgiełku i oddać tej pięknej w swojej prostocie lekturze. Obawiam się, że nie każdy będzie w stanie docenić taką książkę, bo dzisiaj każdy jest nastawiony na efekty specjalne (brutalność, wulgaryzmy, udziwniony sex itp.),które podniosą atrakcyjność i tempo książki, natomiast tutaj docenia się wartość i smak życia oraz przemijanie, wspomnienia, nieuchwytność chwili. Bez efekciarstwa, nastawionego na spektakularny sukces, za to z sercem, z duszą i wielbiciele autorki z pewnością docenią tę książkę. Szczególnie nieco starsi czytelnicy, którzy wychowali się w czasach PRL i opis tego okresu ( w pierwszej części książki) nie jest dla nich science fiction.

65 użytkowników ma tytuł Tańcząc na czubkach palców na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Tańcząc na czubkach palców na półkach dodatkowych

Gabriela Anna Kańtor
Gabriela Anna Kańtor
Gabriela Anna Kańtor urodziła się i żyje na Śląsku, stąd jej powieści "Koronki z płatków śniegu" i następna, właśnie pisana: "Dziołszki, frelki i kobiety" osadzone są w tej właśnie niezwykłej krainie. Autorka z wykształcenia jest pedagogiem i terapeutą psychologicznym, jednak od zawsze chciała pisać książki. Zainteresowanie śląskością przelane na papier znalazło się też w sferze działalności społecznej G. Kańtor.

Cytaty z książki Tańcząc na czubkach palców

Dodaj cytat z książki Tańcząc na czubkach palców