Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice

Okładka książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice autora Olga Kuczyńska, 9788380533578
Olga Kuczyńska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2018-04-18
2018-04-18

Kup Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granicei

Skrzydła o rozpiętości marzeń

2776 250 91

Oceny książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice

Marzenia są do spełnienia. Autorka w sposób przystępny opisuje blaski i cienie pracy stewardesy.

Gdy byłem nastolatkiem to oglądałem taki serial 100 lecie lotnictwa w którym w podtytule było "Epopeja podbojów przestworzy przez człowieka,
I ta książka idealnie się wkleja w ten podtytuł napisała go dziewczyna która zamarzyła podbić niebo i zostać stewardessą.I Olga opisuje jak to krok po kroku wyglądało,i ta droga nie była z górki ,ale zwieńczona była zapięciem skrzydełek na mundurze ,
Książka ta jest biografią,ale też podręcznikiem który pokazuje jak być nieustępliwy w realizacji swoich marzeń ,które przy odrobinie szczęścia i trafieniu na właściwych ludzi ,można dopiąć swego .
Bardzo fajna książka która była idealną odskocznią od kryminałów .
Polecam

Na półkach: , , , ,

To taka książka, która dobrze "wchodzi" ;) Może do życia bardzo wiele nie wnosi ale jest to przyjemna rozrywka. No i dla mnie też to niesamowite poczytać jaką ludzie mogą mieć pasję... zdecydować się na coś (np. wybrać sobie zawód) i konsekwentnie do tego dążyć - respekt. Podobnie jak w przypadku drugiej książki autorki (którą przeczytałem wcześniej): treść nie jest jakaś wybitna, obie książki są dość równe, obie czyta się nieźle. Niektórzy narzekają na styl, że jak "pamiętnik nastolatki" - no tak, jest trochę taka, ale dla mnie to nie wada, lubiłem blogi ;) Bardziej już rażące wydały mi się niektóre komentarze na temat innych kultur... no ja bym sobie darował wygłaszanie takowych (nawet jeśli one niosły pozytywne intencje, niektóre były po prostu trochę... nie na miejscu).
Ale ogólnie to co autorka pisała o pasażerach przekonuje tylko, że całe mnóstwo ludzi popełnia błędy i "się wygłupia", więc nawet jak nam się zdarzy - możemy się całkowicie odprężyć, niektórych ciężko byłoby przebić ;) Chociaż akurat pomylenie drzwi wyjściowych z samolotu z drzwiami do toalety wcale nie wydaje mi się takie trudne jak autorce :P

"Byłam zaskoczona: jak pasażer może pomylić drzwi główne z drzwiami do toalety i siłować się z nimi w trakcie lotu? Przecież tamtym wejściem wszedł na pokład. Zastanawiałam się: „Czy on nie widzi tam okna? Czy wydaje mu się, że chmury, które przez nie widać, są efektem specjalnym?”."
(pdf.str.139)
- człowiek często po prostu nie pamięta skąd przyszedł (choć ok, w samolocie to chyba nie takie trudne ;) ),nie skupia się też na tym co widzi i co powinien widzieć... np. ja notorycznie próbuję "wychodzić" od chirurga szczękowego w kierunku prywatnych pomieszczeń zamiast wyjścia, mimo że byłem tam już z 5 razy, po prostu nie mogę utrwalić sobie orientacji w tym korytarzu :D i ok - po piątej wizycie jest to już trochę żenujące (chociaż może tej toalety w samolocie nie przebija :D ) ale co zrobić, biorę to na karb podenerwowania ;) - co być może z resztą w opisanej przez autorkę sytuacji też mogło być przyczyną.

Co jeszcze zwróciło moją uwagę? Np. wymagania z... czapki, jak np. konieczność braku tatuaży na odsłoniętych częściach ciała u stewardes i stewardów:

"W przeszłości zawód stewardesy był zawodem elitarnym, do dziś są zachowane pewne zasady i linie z nich nie rezygnują ze względu na wizerunek i międzynarodowe środowisko (...)"
(pdf.str.68)
- czyli wiadomo że nie ma to żadnego znaczenia dla wykonywanej pracy, już zwłaszcza w dzisiejszych czasach, ale jest sztuka dla sztuki :D

(czytana/słuchana: 8-9.09.2025)
3+/5 [6/10]

899 użytkowników ma tytuł Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice na półkach głównych
234 użytkowników ma tytuł Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice

Cytaty z książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice

Dodaj cytat z książki Życie stewardesy, czyli o tym, jak mierzyć wysoko i przekraczać granice