Rodzina Borgiów

Okładka książki Rodzina Borgiów autora Mario Puzo, 9788381252829
Okładka książki Rodzina Borgiów
Mario Puzo Wydawnictwo: Albatros powieść historyczna
Władysław Masiulanis, Zygmunt Halka

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Rodzina Borgiów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rodzina Borgiów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzina Borgiów

Akcja pędzi na złamanie karku, co nie pozwala nam dostatecznie wsiąknąć w świat przedstawiony. Postacie, poza świetnie "napisanymi" (to życie pisze najlepsze scenariusze, hehe) głównymi bohaterami, nie zapadają w pamięć, bo poznajemy jedynie ich działania, ale nie charaktery. Przydałoby się wyważyć tempo, poświęcić więcej czasu wrogom rodziny, i byłby cycuś glancuś. Pozostaje niedosyt...

Audiobook jest świetnie zrobiony przez aktora Wiktora Zborowskiego.

Historia rodziny Borgio w którą trudno uwierzyć, gdyż zepsucie jej członków mocno szokuje. Nie cofali się oni bowiem przed niczym w walce o tron papieski. Szczególnie bezwzględny był ojciec Borgio będący papieżem, który za wszelką cenę chciał utrzymać stanowisko w swojej rodzinie. Ma żonę, syna i córkę, których stara się dobrze ustawić.
Naprawdę bardzo trudno jest zrobić przerwę w odsłuchu tej książki, gdyż historia Borgiów bardzo wciąga.
Kiedy współczesna prasa donosi o ekscesach kleru w Polsce warto porównać sobie jak prowadziła się ówczesna rzymska "elita".

Audiobook jest świetnie zrobiony przez aktora Wiktora Zborowskiego.

Klasyk od Mario Puzo. Autor opisuje wydarzenia z życia rodziny Borgiów, której głowa - Rodrigo - zostaje papieżem. Akcja ma miejsce na przełomie XV i XVI w, w czasach kryzysu chrześcijaństwa, kiedy nawet wśród najwyższych dostojników Kościoła królowały: rozwiązłość, korupcja i symonia. Książka jest fabułą zrodzoną na podstawie wydarzeń z życia rodziny Borgiów lub też historii im przypisywanych. Po lub przed przeczytaniem tej książki warto skonfrontować jej fabułę z książkami historycznymi opisującymi ówczezne wydarzenia na Półwyspie Apenińskim. Wydarzenia przedstawione są, jako osobne sceny (paragrafy). Akcja poczatkowo rozwija się dość leniwie, natomiast w pewnym momencie wyraźnie przyspiesza. Co ciekawe, mimo ogromu zła, czynionego przez przedstawicieli tytułowej rodziny, opis wydarzeń skonstruowany jest tak, że w drugiej części książki odczuwałem sympatię do Cesara, Jofre oraz Lukrecji - dzieci papieża. Książka - klasyk, którą warto przeczytać!

Ale to jest dobre .. !

Ale to jest dobre .. !

Fascynująca konfrontacja z burzliwą historią jednego z najpotężniejszych rodów w dziejach, który w stronę ambicji i władzy nie wahał się sięgnąć po najbardziej skandaliczne metody. Opisując intrygi, korupcję i brutalność dynastii Borgiów, Puzo nie tylko portretuje osobistości i wydarzenia kształtujące epokę, ale również kładzie nacisk na mroczne związki Kościoła z mafią.

Rodrigo Borgia, jako papież Aleksander VI, to postać, która z całą mocą uwypukla moralny relatywizm i hipokryzję tego okresu. Jego działania, będące wynikiem pragnienia władzy przypominające dzisiejsze analizy mafijnych struktur ukazują, jak w imię władzy i ochrony rodziny potrafił łamać wszelkie zasady etyczne i moralne.

Powieść łączy w sobie elementy fikcji oraz historycznych wydarzeń, ukazując złożone relacje międzyludzkie, ambicje, zdrady i przemoc, towarzyszące upadkowi i splendorowi rodziny Borgiów. To, co skrywa się pod płaszczykiem potęgi Kościoła, to złożona siatka ludzkich ambicji i moralnych dylematów, co czyni tę powieść równie aktualną dzisiaj, jak w epoce Borgiów. Z jednej strony autor ukazuje brutalność władzy, a z drugiej – i to jest istotne – ilustruje, jak w trudnych czasach ludzie poszukują dla siebie miejsca, często przyjmując role, które umniejszają ich prawdziwą wartość.

Zakończenie sugeruje, że świat Borgiów to niepokojące preludium do późniejszej mafijnej rzeczywistości ale równocześnie może być postrzegane jako próba zrozumienia korzeni ludzkiej ambicji i chciwości. Puzo z powodzeniem ukazuje, że niezależnie od kontekstu - czy to mafia, czy arystokracja- ambicje i pragnienie dominacji jednostki mogą prowadzić do dehumanizacji oraz działań, które w świetle ogólnospołecznych norm wydają się absolutnie nieakceptowalne.

Ponadczasowa historia kościoła. W tej powieści znajdziemy wszystko: pieniądze, żądzę władzy, wielkie ambicje, zdrady, zabójstwa, knucie, ogólnie wszystko dozwolone aby osiągnąć cel.

Mam ambiwalentny stosunek do tej pozycji.

Mam ambiwalentny stosunek do tej pozycji.

Wciągająca powieść historyczna, która pozwala wejść w świat władzy, ambicji i intryg renesansowych Włoch. Puzo w mistrzowski sposób łączy prawdę historyczną z dramatyzmem literackim, tworząc pełną napięcia opowieść o ludziach gotowych na wszystko, by zdobyć władzę i przetrwać.

Bardzo obrazowo przedstawiona historia kościoła , nadwyraz współczesny .

Bardzo obrazowo przedstawiona historia kościoła , nadwyraz współczesny .

Na półkach: , , , , ,

Znakomicie napisana historia rodziny, której nazwisko kojarzy się z intrygami i bezwzględną walką o władzę. Sporo w niej hipokryzji, brutalności, pragnienia zemsty, a między nimi.... zachwyt nad przyrodą, jedzeniem i sztuką. Nic dziwnego, że to autor "Ojca chrzestnego" napisał tę książkę - wszak jest ona opisem tworzenia sie włoskej mafii. Książka pochłania czytelnika i dostracza mu wiele przyjemności z tej pasjonującej lektury.

13923 użytkowników ma tytuł Rodzina Borgiów na półkach głównych
2901 użytkowników ma tytuł Rodzina Borgiów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Rodzina Borgiów