Błędny rycerz

- Pięć Królestw (tom 2)
- The Land of the Lost
- 2015-10-07
- 2015-10-07
Cole Randolph wcale nie chciał trafić na Obrzeża, ale kiedy w Halloween porwano jego przyjaciół, musiał ich ratować. W podróży towarzyszą mu nowi znajomi: Mira, Drgawa i Jace, a każde z nich ma do zrealizowania własną ważną misję.
Ruszają tropem siostry Miry, której może grozić niebezpieczeństwo, aż w końcu spotykają człowieka znanego w całym Elloweer pod mianem Błędnego Rycerza.
Czy okaże się on ich śmiertelnym wrogiem, czy sprzymierzeńcem? I czy Cole’owi uda się przechytrzyć najwyższego króla, który nie cofnie się przed niczym, żeby odzyskać to, co stracił?
Kup Błędny rycerz w ulubionej księgarni
Oceny książki Błędny rycerz
1408 użytkowników ma tytuł Błędny rycerz na półkach głównych- Przeczytane 884
- Fantastyka 14
- 2023 11
- Fantasy 11
- Brandon Mull 9
Cytaty z książki Błędny rycerz
Ludzie potrzebują innych ludzi, inaczej tracą kontakt ze światem i zbaczają na dziwne ścieżki swojego umysłu.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błędny rycerz
Druga część serii Pięć Królestw jest pod pewnymi względami nawet lepsza od pierwszej. Czytelnik poznaje nowe królestwo i nowy styl formowania. Dowiaduje się również więcej o Obrzezach, poznaje nowych bohaterów i ruch oporu. Akcja jest wartka, a fabuła moim zdaniem ciekawsza od pierwszej części. Autor lepiej opisuje uczucia bohaterów i unika powtórzeń.
Uważam, że "Błędny Rycerz" wart jest polecenia zarówno dla młodych, jak i starszych czytelników, jest to lekka i angażująca lektura
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że "Błędny...
Po naprawdę dobrym początku kontynuujemy zwiedzanie Pięciu Królestw. O ile Sabrię poznawaliśmy bardziej z perspektywy niewolników i nie zobaczyliśmy, jak funkcjonuje poza tym, że mają niewolnictwo, inaczej jest z Elloweer.
Elloweer poznajemy dość dobrze:
Zwiedzamy kilka miast
Poznajemy politykę tego miejsca, jak choćby zasadę, że miasta nie mają regularnego wojska, tylko championów otoczonych rycerzami
To buduje jeszcze barwniejszy obraz Pięciu Królestw
Średniowieczny klimat Elloweer
Elloweer przypomina nieco nasze średniowiecze - ludzie podróżują konno, są rycerze. Jeżeli chodzi o formowanie, to tutaj ma bardzo ciekawy sposób działania: formiści mogą tworzyć "zdawy", czyli zmieniać swój wygląd, a nawet przywoływać formy zwierząt.
Rozwój postaci
Drgawa/Ruben - w tym tomie jeszcze lepiej poznajemy jego historię, dowiadujemy się o jego przeszłości i o tym, jak został niewolnikiem.
Jace - jest to też pierwszy tom, w którym naprawdę można go polubić! Chłopak przestaje być tylko pyszałkiem, a poznajemy go trochę lepiej.
Cole i dzieci z Arizony - Cole i paczka znowu poszukują księżniczek, a sam Cole znajduje dzieci z Arizony, w tym swojego najlepszego przyjaciela Daltona.
Pogłębiona mitologia świata
To też tom, który buduje całą mitologię świata. Dowiadujemy się o toliworach - pewnych istotach z innego wymiaru, które przybyły i zostały pojmane przez wielkich formistów dawno temu. Na razie poznajemy Triliana, ale wiemy, że gdzieś tam w tle czai się jeszcze inny...
Werdykt
Znacznie lepszy tom niż pierwsza część! Brandon Mull rozwija worldbuilding, pogłębia postacie (szczególnie Jace i Drgawa) i buduje intrygującą mitologię świata. Seria nabiera tempa i coraz bardziej przypomina ukochany Baśniobór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElloweer poznajemy dość dobrze:
Zwiedzamy kilka miast
Jest super bardzo wciągająca.
Polecam👍😁
Jest super bardzo wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam👍😁
Błędny rycerz to kontynuacja przygód Cole'a, który po nieudanej próbie ratunku dla swoich przyjaciół zostaje rozdzielony od reszty grupy i trafia do Sky Raiders – zbieraczy cennych przedmiotów z niebezpiecznych zamków unoszących się w powietrzu. Autor od początku wciąga czytelnika w nowe wyzwania i tajemnice tego fantastycznego świata 🌍
W tej części bohaterowie stają przed niezwykle trudnymi zadaniami. Zmagają się z niebezpieczeństwami czyhającymi w przestworzach, pułapkami zastawionymi przez przeciwników oraz trudnymi wyborami moralnymi. Mull rozwija też relacje między postaciami, pokazując ich wewnętrzne konflikty, determinację i odwagę, a świat Pięciu Królestw staje się jeszcze bardziej złożony i fascynujący 💫
Brandon Mull po raz kolejny udowadnia, że potrafi łączyć akcję, magię i emocje w sposób wciągający zarówno dla młodszych, jak i starszych czytelników. Błędny rycerz to pełna przygód i tajemnic kontynuacja, która zadowoli fanów pierwszego tomu i rozbudzi wyobraźnię na całego.
No i jak tu nie polecić? 😄
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części bohaterowie stają przed...
Super kontuacja pierwszej czesci
Super kontuacja pierwszej czesci
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSUPER!!!!!!
SUPER!!!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam fanom książek fantasy
Bardzo polecam fanom książek fantasy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra i ciekawa książka.
Gorąco polecam.
Bardzo dobra i ciekawa książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam.
Zawiła i nieoczywista. Akcja zupełnie zmienia kierunek w porównaniu do pierwszej części. Miła lektura, aczkolwiek momentami logika świata przedstawionego aż za bardzo szła na rękę głównym bohaterom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak tu u Mulla, bohaterowie robią i myślą w sposób zupełnie nieprzystający do ich wieku, ale jesli tylko czytelnik zignoruje wiek, to czyta się bardzo przyjemnie! Nie mogę się doczekać, co będzie dalej