Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej

Okładka książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej autora Katarzyna Sarek, 9788380025691
Okładka książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej
Katarzyna Sarek Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2016-06-09
2016-06-09

Kup Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej

Lisioł Nefrytu w języku i kulturze chińskiej
Gotowi na unurzanie się w takich pojęciach jak paradygmat badawczy? W tym konkretnym wypadku wyjdziemy od kultury interpretowanej i widzianej w pierwszej kolejności na poziomie językowym, co da nam klucz do zrozumienia symboliki nefrytu w Chinach. Nie ma więc wątpliwości, że książka "Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej" autorstwa Katarzyny Sarek jest pozycją stricte naukową. Dlatego najpierw trzeba przetuptać przez funkcje języka i sekrety lingwistyki kulturowej, dopiero można zajrzeć dalej.
W rozdziale drugim czeka nas randka z nefrytem - od jego właściwości jako minerału, przez chińskie znaki określające go, aż po historię rozpoczynającą się w neolicie. Lisioł śmiało zajrzał do tub szamanów epoki Hongshan, po czym obłożył się nefrytem w ramach komunikacji społecznej okresu Liangzhu. To oczywiście nie koniec, ale śmiało można pisnąć, że nefryt pełnił trzy funkcję: był ozdobą, narzędziem oraz przedmiotem ceremonialnym. Autorka tezę tę udowadnia spacerkiem przez dalszą historię Chin, oczywiście pod kątem nefrytu, więc szykujcie się na wymagający intelektualnie tekst.
W książce znajdziecie mnóstwo przykładów w tym 79 stron poświęconych idiomom chińskim plus rozbudowany aneks idiomów, dzięki czemu dowodów naukowych nie brakuje.
Książka pod względem naukowym jest na najwyższym poziomie, ale Lisioł poleca lekturę tylko pasjonatom i ludziom zajmującym się głęboko tematem nefrytu i chińskim językiem bądź kulturą.

Lisioł Nefrytu w języku i kulturze chińskiej

21 użytkowników ma tytuł Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej

Okładka książki Uniwersytety. 700 lat sporów Tadeusz Cegielski, Tomasz Kizwalter, Adam Kożuchowski, Piotr Majewski, Kazimierz Puchowski, Radosław Rybkowski, Katarzyna Sarek, Krzysztof Stopka, Andrzej Szwarc, Barbara Tkaczow, Lech Trzcionkowski, Piotr Węcowski, Mateusz Wilk
Okładka książki Najdziwniejsze kraje Rafał Jemielita, Łukasz Kaniewski, Krzysztof Kęciek, Bartłomiej Magierowski, Jakub Mielnik, Kazimierz Pytko, Katarzyna Sarek, Mariusz Weber
Okładka książki Zrozumieć Chińczyków. Kulturowe kody społeczności chińskich Leszek Niewdana, Józef Pawłowski, Jan Rowiński, Katarzyna Sarek, Jan Siniarski, Zbigniew Wesołowski, Ewa Zajdler

Cytaty z książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej

Dodaj cytat z książki Symbolika nefrytu w języku i kulturze chińskiej