Noa Noa

Okładka książki Noa Noa autora Paul Gauguin,
Okładka książki Noa Noa
Paul Gauguin Wydawnictwo: Biblioteka Dzieł Wyborowych biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Noa Noa
1925-01-01
1925-01-01
Wacław Rogowicz

Kup Noa Noa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Noa Noa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noa Noa

Dla fanów malarstwa i historii sztuki pozycja obowiązkowa. Czyta się szybko, łatwo i przyjemnie. Trochę opisów przyrody, trochę zwyczajów regionu, po lekturze mamy większe zrozumienie postaw i myśli malarza. Wg mnie warto.

Przyznam, że trudno się dzisiaj czyta tę ramotkę sprzed lat. Na pewno może być cennym dokumentem źródłowym dla badaczy życia i twórczości Gauguina . Ale chyba nic więcej.
Trochę irytujące są utyskiwania malarza, że przyjechał, by zaznać raju i oderwać się od zgniłej cywilizacji. Wyspa już od 1842 była protektoratem francuskim (malarz zjawił się tam w 1891),ale dużo wcześniej byli tam Europejczycy ze swoimi zwyczajami, pieniędzmi i ...chorobami. Sam tego ostatniego nie miał za złe tahitańskim wahine, bowiem i on był już naznaczony znakiem tamtych czasów, czyli chorobą weneryczną. Nie przeszkodziło mu to w najmniejszym stopniu w kontaktach erotycznych z tamtejszymi kobietami.
Książeczka zawiera głównie zachwyty nad przyrodą wyspy, urodą ludzi, w tym zwłaszcza kobiet oraz swoistą filozofię malarza, mieszankę wiedzy i mitów poznanych podczas pobytu na wyspie.
Dla mocno zainteresowanych.

Na półkach: , , , ,

Taka krótka, a taka piękna i różnorodna. Ciekawy opis odmiennej kultury, słowo "dzikus" w opisach Gauguina nie ma negatywnego wydźwięku, wręcz przeciwnie, podziwia ich i podkreśla ich pozytywne, dziecięce cechy.

[Te gwiazdki tu mi się naprawdę nie zgadzają...] Piękne opisy przyrody, mieszkańców i ich zwyczajów, wszystko czyta się bardzo szybko. Książka kojarzyła mi się z "Walden" Emersona - chce się tego więcej, chce się zatopić w tę przyrodę. Wydanie dość szczególne, bo nie tylko pisane starą polszczyzną ale i pozbawione wierszy Morice'a, które "tłómacz" [pisownia oryginalna] wyjaśnia tak: >>Oczyszczenie tekstu "Nader Wonnej" od każących go dodatków niefortunnego "współautora" uważałem za swój obowiązek (...).<< To jednak też urok tej książki. Myślę, że to obowiązkowa pozycja zarówno dla "fanów" Gauguina jak i podróżników :)

Fascynujace przezycie kulturowe, egzotyka wmieszana w erotyke, namietnosc pozbawiona cywilizacyjnej interesownosci, prostota uczuc, prostota "lozka", malowanie piorem, pisanie obrazem

39 użytkowników ma tytuł Noa Noa na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Noa Noa na półkach dodatkowych