ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Historia złych uczynków

- literatura obyczajowa, romans
- 2018-02-26
- 2018-02-26
Połączyła ich miłość? Pożądanie? Przeznaczenie?
A może zło, które wydarzyło się dużo wcześniej?
Nina przyjeżdża na studia do Warszawy. Wierzy, że ma szansę na lepsze życie niż jej matka. Jednak dzień, w którym wsiada do samochodu z tajemniczym mężczyzną, zmienia wszystko nieodwracalnie. Nina wikła się w toksyczny, niebezpieczny związek.
Miłosz fascynuje ją i przeraża. Kontroluje. Uzależnia.
Zmusza do rzeczy, których nigdy by nie zrobiła.
A potem mężczyzna nagle znika. Zrozpaczona Nina zaczyna poszukiwania, które prowadzą ją do starego domu w przedwojennym letnisku. Domu, w którym dawno temu ktoś popełnił zły uczynek. Niejeden.
Czy Miłosz i Nina spotkali się przypadkowo?
A może są tylko kolejnym ogniwem historii, która zaczęła się dużo wcześniej?
I kto zapłaci za złe uczynki, które nigdy nie zostały ukarane?
Kup Historia złych uczynków w ulubionej księgarnii
Historia złych uczynków
Genialna !!! To słowo cisnęło mi się na usta już w trakcie lektury. To moje pierwsze spotkanie z autorką. Skończyłem czytać kilkanaście minut temu i czuję się jak ogłuszony. Patrzyłem na zdjęcie Katarzyny na obwolucie. Widziałem współczesną, wyzwoloną kobietę. Nigdy bym nie przypuszczał, ze spod jej ręki wyjdzie tak subtelna, delikatna, przepiękna opowieść. Nie brak tu momentów strasznych, ale powieść urzeka wspaniałym językiem, przepięknym opisami i kreacjami bohaterów. To jednocześnie książka o tragicznym życiu wszystkich postaci, które się w trakcie akcji pojawiały. Najbliżej było mi do Feli, nie akceptowałem poczynań Niny, ale i wszystkie pozostałe postacie wywoływały u mnie całą gamę uczuć. Powieść pani Zyskowskiej nikogo nie pozostawi obojętnym. Wspaniała książka !! Głębokie ukłony Pani Kasiu !!
Oceny książki Historia złych uczynków
3671 użytkowników ma tytuł Historia złych uczynków na półkach głównych- Przeczytane 2 035
- Chcę przeczytać 1 601
- 2018 43
- 2019 37
- 2025 35
- 2024 33
- 2026 31
Tagi i tematy do książki Historia złych uczynków

Cytaty z książki Historia złych uczynków
Można patrzeć i nie widzieć, jeść i nie czuć smaku, płakać i mieć suche oczy.
Można patrzeć i nie widzieć, jeść i nie czuć smaku, płakać i mieć suche oczy.
Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.
Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.
Ciało zawsze goi się najszybciej. A niepamięć mu w tym pomaga.
Ciało zawsze goi się najszybciej. A niepamięć mu w tym pomaga.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia złych uczynków
Pozycja dobra i miło się czyta. Historia wciąga i jest apetyt na więcej i dalej. Wcześniej przeczytałam "Nocami krzyczą sarny" i porównując do tej pozycji czuję niedosyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jest czas na zabijanie i czas na miłość. Wszystkie historie są o miłości i śmierci, i ta też będzie właśnie o tym".
Przeczytałam jednym tchem. Wciągająca i pełna emocji książka z mojej osobistej półki „kobiece czytanie”. Trzy pokolenia, poplątane losy ludzkie, skomplikowane relacje, tajemnice, z którymi trzeba żyć. I wszystko wplecione w przemyślaną, w najdrobniejszych szczegółach, fabułę, z rewelacyjnie odtworzonym klimatem miejsca i czasu akcji.
Anin, Warszawa, Jugów. Żydzi, Niemcy, Polacy. II wojna światowa i czasy okołowojenne, PRL i współczesność.
I oni. Stworzeni przez K. Zyskowską, a jednak bliscy i w jakiś sposób realni. Tacy normalni. Trochę dobrzy, trochę niedoskonali, czasami zaskakujący głupotą, to znów działający z rozwagą. I nie planujący zła, które stało się ich udziałem. Bo zło często się przydarza. I „Historia złych uczynków” to rzeczywiście historia złych uczynków, w której popełnione zło dopomni się o swoje. Bo „nic nie zatrzyma spirali zła, nic nie zagłuszy pohukiwania sowy, póki wszyscy nie poniesiemy kary". Łyżka dziegciu. Bo właśnie ta próba dopasowania treści książki do głębszej idei podobała mi się najmniej, była sztuczna, nie pasowała do konwencji, wprowadziła dysonans. I za to odejmuję gwiazdki, choć pewnie jeszcze niejedną książkę autorki dołożę na moją wirtualną półkę pn. "kobiece czytanie".
7/10 w kategorii: kobiece czytanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam jednym tchem. Wciągająca i pełna emocji książka z mojej osobistej półki „kobiece czytanie”. Trzy pokolenia, poplątane losy ludzkie, skomplikowane relacje, tajemnice, z którymi trzeba żyć. I wszystko wplecione w przemyślaną, w najdrobniejszych...
Ależ to było.... zakończenie. Cała książka byla. Troche sie rozkręcała, ale o rany, bylo warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGóra z górą się nie jedzie, ale sowa i głowa Racheli odnajdzie cię wszędzie! Muszę poprosić chłopa swego o badanie genetyczne - lektura tej książki uświadomiła mi, że mogę być spokrewniona absolutnie z każdym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepadłam...w odchłani złych uczynków
Przepadłam...w odchłani złych uczynków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrześwietna to jest książka. Jest w niej wszystko - krwiści (dosłownie i w przenośni) bohaterowie, zagadki, wielkie szczęśliwe i nieszczęśliwe miłości, zawiłości w genealogii, mistycyzm, historia w tle. Zakończenie mnie zaskoczyło, a już tak niewiele rzeczy mnie w literaturze zaskakuje...
Książka odczekała swoje na półce, ale Zyskowska kolejny już raz mnie nie zawiodła. A raczej zawiodła w światy, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Świetna to książka, naprawdę polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka odczekała swoje na półce, ale Zyskowska kolejny już raz mnie nie zawiodła. A...
Druga książka tej autorki i zachwyt nad fabułą, stylem i językiem pozostaje taki sam, jak w przypadku „Nocami krzyczą sarny”. Mimo trudnej tematyki, trudnych czasów opisywanych przez panią Zyskowską od czytania po prostu nie sposób się oderwać. Historia jest umiejętnie splatana kolejnymi wątkami, tworząc niezwykle skomplikowany gobelin losów dwóch rodzin połączonych wydarzeniami sięgającymi XX-lecia międzywojennego. Mimo opisu, który sugeruje współczesną powieść obyczajową wcale tak nie jest, a tajemnice ciągną się za niemal każdym bohaterem. Do ostatniej strony nie można przewidzieć, jaki jeszcze sekret wyjdzie na jaw.
Jestem też pod ogromnym wrażeniem stylu. Każde słowo, każde zdanie ma tu swoje miejsce, a czasami powieść staje się niemal poetycka. Do utworu wkradło się trochę metafizyki, podobnie jak w „Nocami…”, ale tu jej wyrazem są sowy i niepokojące sny. Podczas lektury przychodziło mi do głowy porównanie do twórczości Kate Morton, ale w polskiej rzeczywistości opisanej bardzo prawdziwie i sugestywnie. W żadnym momencie nie doświadczyłam wrażenia przesady czy nierealności. Powieść jest po prostu napisana z najwyższym kunsztem, dopracowanym warsztatem i świetną redakcją.
Bardzo ją wszystkim polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez zachwytu. Zdecydowanie nie mój styl i forma. Język bardzo przyziemny. Ten sty Autorki w tej pozycji do mnie nie przemówił, pomimo to dam jeszcze szansę pozostałym historiom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka. Jedna z tych, od której nie sposób się oderwać, czytałam ją w każdej wolnej chwili, choćby 5 min przed pójsciem do pracy byle tylko dowiedzieć się, co było dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka. Szacunek dla autorki za konsekwencje w wyjaśnieniu wszystkich wątków. Mistrzostwo. Polecam..