Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy

Okładka książki Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy autora Jean McNeil, 9788379767571
Okładka książki Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy
Jean McNeil Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria reporterska reportaż
reportaż
Paulina Surniak

Kup Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy

Spodziewałam się czegoś lepszego.

Spodziewałam się czegoś lepszego.

2026

Męczyłam miesiąc. Oj czego to ja się nie spodziewałam po tej książce. Liczyłam na wyprawy, biwaki na śniegu, pływanie kajakami między górami lodowymi itp. W książce niestety dominują przemyślenia egzystencjonalne Autorki, które często są mocno zagmatwane, zwłaszcza jej powroty do młodzieńczych lat. Szczerze to nie wiem po co ta książka powstała. Jean McNeil mogła to sobie wszystko spisać i zostawić jako osobisty pamiętnik.

Oto książka, którą czytałem prawie rok. Co również dokumentuje, jakim rodzajem literatury jest. Żeby przebić się przez "Dzienniki lodu", trzeba sporo samozaparcia i umiejętności selekcjonowania tekstu. Nie lubię przerywać czegoś w połowie, dlatego odpuściłem spore fragmenty kanadyjskie, zostawiając wyłącznie tekst właściwy. Ten o majestatycznej, pustej, niepokojącej Atlantydzie. McNeil na pewno umiała moje myśli puścić na siódmy kontynent (chociażby do kupna Lovecrafta zachęciła!). Jestem pewny, że będąc tam (niemożliwe - nie ta psychika),nudziłbym się jednak "nieco" inaczej ;)

354 użytkowników ma tytuł Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy

Cytaty z książki Dzienniki lodu. Wspomnienia z Antarktydy