Bakuman #9

- 2017-09-20
- 2017-09-20
- 2012-01-01
- Aleksandra Kulińska
Nowa komedia Muto Ashirogiego przechodzi pomyślnie przez spotkanie serializacyjne i w końcu trafia do magazynu. Jednocześnie zdecydowano się opublikować dzieło Eijiego i Iwase! Saikou i Shuujin są w pełni zmotywowani, żeby zdobyć pierwsze miejsce, ale co się stanie, jeżeli przez problemy z wymyślaniem nowych żartów Shuujin przestanie wyrabiać się z pracą…?!
Kup Bakuman #9 w ulubionej księgarni
- Biblioteka 2
- [Typ:] Manga, manhwa 2
- Manga 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bakuman #9
Poważne życiowe zmiany u głównych bohaterów i potężny kryzys twórczy. Kiedy się wydaje, że już bardziej zaskoczyć czytelnika nie można, to w „Bakumanie” się dzieją tak dziwne rzeczy, że głowa pęka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna się było spodziewać powrotu Iwase, ale że w taki sposób? Do tego nieoczekiwany sojusz Hattorich z Niizumą i trzęsienie ziemi w redakcji „Jumpa”.
Stracę wzrok przez tę mangę. Nie mogę przestać czytać!!!
Stracę wzrok przez tę mangę. Nie mogę przestać czytać!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIwase to naprawdę jest denerwująca kobieta. Nie dość, że narzuca się i narzuca, to nie potrafi nawet rywalizować z godnością. Wygrywa i? I nadal jej nie pasuje! Co ona myśli, że nagle Shuujin rzuci Kayę i poleci do Panny Oziębłości? Pf.
Poza tym mamy sekwencję Poznaj moich rodziców - gdzie okazuje się, jaki ten świat mały. I chłopaki pokonują kolejny milowy kamień, choć nie takiego głazu się spodziewałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym mamy sekwencję Poznaj moich rodziców - gdzie okazuje się, jaki ten świat mały. I chłopaki pokonują kolejny milowy kamień, choć...
Świetna Manga, fabuła od początku zaskakuje I wciąga przez co nie mogę oderwać się od czytania. Jestem szczerze ciekaw jak dalej się to potoczy, co autor nam zaprezentuje i jak rozwinie cały świat Przedstawiony. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszych pięciu tomach Bakumana autorzy postawili sobie za główny cel pokazanie praw, jakimi rządzi się rynek wydawniczy i proces twórczy. Ogrom szczegółów i informacji nie sprawił jednak, że zapomniano o bohaterach – wręcz przeciwnie.
Pierwsze części cyklu poświęcono w głównej mierze próbom Mashiro i Takagiego, a ilość informacji o działalności magazynu, w jakim publikowali spadała właściwie z każdym tomem. Dopiero w tomach 5-6 są to już niuanse, oczywiście nadal ciekawe, ale już tak nie dominujące fabuły. Kolejne albumy to także ruch, jakiego można się było spodziewać – w tomach 6-10 rola rywali oraz potencjalnych konkurentów przewodniego duetu rośnie i nie są to tylko korespondencyjne pojedynki. Tsugumi Ohba (scenarzysta) niejednokrotnie stara się pokazać akcje właśnie z perspektywy innych mangaków. Często te fragmenty są nasycone humorem, którego z kolejnymi tomami jest jakby więcej. Ważną rolę zaczynają odgrywać takie postacie jak Fukuda, wyszczekany i porywczy mangaka. Nie można też zapomnieć, że to bardzo zdrowa rywalizacja – pomimo konkurowania o miejsce w czasopiśmie niemal wszyscy twórcy w większym lub mniejszym stopniu się ze sobą przyjaźnią.
Recenzja zbiorcza tomów #6-10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze części cyklu poświęcono w głównej mierze próbom Mashiro i Takagiego, a ilość informacji o działalności magazynu, w jakim...
POZNAJ MOICH RODZICÓW
"Bakuman" to bez dwóch zdań najlepsza manga, jaką w chwili obecnej czytam - a sporo najróżniejszych tytułów przewija się przez moje ręce. Co jest w niej takiego niezwykłego? Przede wszystkim doskonale trafia w mój gust, z jednej strony serwując fascynującą opowieść o kulisach tworzenia i wydawania komiksów, z drugiej zaś obyczajowo-romantyczną opowieść, która urzeka i potrafi autentycznie poruszyć. Do tego dochodzi ujmująca w swej naiwności historia o przyjaźni, pełna napięcia rywalizacja, szczypta najdelikatniejszej erotyki spod szyldu panchira, dużo humoru i zachwycająca szata graficzna.
Co konkretnego dzieje się w dziewiątym tomie? Mashiro i Takagi w końcu zdobywają drugą serializację i wracają do ciężkiej pracy. Niestety wymyślanie kolejnych żartów nie jest łatwe, kiedy nie czuje się tego typu historii, a niezbyt zadowalające obu twórców miejsca w rankingu sprawiają, że po raz kolejny dopadają ich wątpliwości co do obranej drogi. Szczególnie, że Iwase z pomocą Niizumy wkracza w mangowy świat i bierze go szturmem swoją przebojową serią.
Oczywiście dla Takagiego serializacja wiąże się z innymi problemami. Obiecał bowiem Miyoshi, że gdy tylko manga jego i Mashiro dostanie własne miejsce w „Jumpie”, ożeni się z nią. By jednak doszło do ślubu, musi najpierw poznać jej rodziców i zdobyć akceptację ojca. Jednak, kiedy spotkanie dochodzi już do skutku, okazuje się mieć bardzo nieoczekiwany przebieg…
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/04/bakuman-9-tsugumi-ohba-takeshi-obata.html
POZNAJ MOICH RODZICÓW
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bakuman" to bez dwóch zdań najlepsza manga, jaką w chwili obecnej czytam - a sporo najróżniejszych tytułów przewija się przez moje ręce. Co jest w niej takiego niezwykłego? Przede wszystkim doskonale trafia w mój gust, z jednej strony serwując fascynującą opowieść o kulisach tworzenia i wydawania komiksów, z drugiej zaś obyczajowo-romantyczną...