Łemkowska odyseja

- popularnonaukowa
- 2017-01-01
- 2017-01-01
- 9788362076819
"Łemkowska odyseja" ma coś w sobie z pamiętnika czy relacji wspomnieniowej, gawędy i jednocześnie coś z powieści historycznej, historii mówionej, dokumentu historii czy etnografii. To rzecz, w której trudno ostatecznie rozgraniczyć co w niej pochodzi z dziedzictwa folklorystycznego, ze sposobu mówienia, a co z "kultury pisma", konwencji likterackich.
(...) Jest ona ciekawą po prostu opowieścią o tym "jak było", o losach łemkowskiej rodziny, w której "odbijają się" losy Łemków - od owych "czasów rajskich", po emigrację i życie w Ameryce, dzieje w okresie międzywojennym, w latach 1939-1945 itd.
Odpowiednio czytana, tj. (...) ze znajomością literatury łemkowskiej, wiedzą o historii i kulturze dawnej Łemkowszczyzny, ma także wartości dokumentacyjne dla etnografii czy historii.
Praca Andrzeja Priadki jest sama w sobie ciekawą i wartościową opowieścią, z cennymi fotografiami.
Fragmenty Opinii wydawniczej prof. dra hab. Zbigniewa Libery, Uniwersytet Jagielloński
Kup Łemkowska odyseja w ulubionej księgarni
Oceny książki Łemkowska odyseja
34 użytkowników ma tytuł Łemkowska odyseja na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Historia -powieść 1
- BIBLIOTEKA DYSK ZEWNĘTRZNY - ZBIORCZE 1
- 2017 Przeczytane 1
- Wspomnienia 1
- E-book 1
- POPULARNONAUKOWA 1
- PDF 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łemkowska odyseja
,, Łemkowska odyseja '' to opowieść o rodzinie Priadków, mieszkających na pograniczu Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Jest to książka autobiograficzna napisana przez Andrzeja Priadkę i chociaż nie ma tu fikcji literackiej, książka utrzymana jest w konwencji powieściowej. Myślę,że dzięki temu spodoba się także zwolennikom beletrystyki. Mnie ta książka zauroczyła, opowieść zaczyna się pod koniec XIX wieku, a kończy na schyłku lat siedemdziesiątych XX wieku. Autor opisał losy własnej rodziny zamieszkującej nieistniejące dziś wioski Płonną i Przybyszów. Najpierw poznajemy historię jego ojca Andrzeja ( seniora). Trudne to było życie, bieda , ciężka praca na roli, kalectwo, wyjazd za chlebem do Ameryki, śmierć żony. Równolegle autor opowiada o Anastazji, która została drugą żoną Andrzeja. Rodzina Priadków doświadczyła wielu nieszczęść, w tym utraty siedmiorga dzieci, zmarłych w wieku niemowlęcym. Nie ominęła ich również akcja Wisła, musieli porzucić swoją ukochaną wioskę i osiedlić się na Pomorzu. Co mnie urzekło w ,, Bieszczadzkiej Odysei" ? Cała historia była bardzo interesująca i wzruszająca, starania Priadki o utrzymanie ziemi i rodziny, poświęcenie rodziców, trudy życia codziennego, wszystko to łapało za serce. Uwielbiam czytać o Łemkach, a ta książka rewelacyjne pokazuje jak wyglądało ich życie. Dałam ,, Łemkowskiej Odysei '' dziesięć gwiazdek bo jest przepiękna, ale to nie znaczy że wszystko mi się w niej podobało. Przede wszystkim gdyby nie wprowadzenie nie wiedziałabym kto jest autorem tej książki. Dawniej rodziny były wielodzietne, poza tym często tym samym imieniem chrzczono np najstarszego i najmłodszego syna. Jako że rodzina Priadków była według współczesnego określenia patchworkowa( Anastazja miała 12 dzieci, Andrzej 17 ! ) można się było pogubić kto jest kim. Po drugie Priadka nie określił się jednoznacznie jako Łemko, z narracji wywnioskowałam że raczej bliżej mu było do Ukraińców , a książka ma momentami wydźwięk antypolski. Autor min opowiada jak polskie wojsko napadało na ukraińskie wioski i mordowało mieszkańców. Szkoda,że nie wspomniał ilu Polaków zginęło z rąk Ukraińców!
Mimo to nie obniżyłam oceny, bo ta opowieść to przepiękna , wielopokoleniowa saga rodzinna, którą czyta się jak powieść. Zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie opisana historia ludności Beskidu Niskiego, czyta się jednym tchem, dzieje rodziny ma przestrzeni kilkudziesięciu lat, powikłanych, trudnych,życiowych. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGwarancja pełnego wachlarza emocji, historia którą w obecnych czasach ciężko jest nam pojąć. Wartość dodana dla wszystkich pasjonatów kultury łemkowskiej czy też mieszkańców okolic opisywanych w powieści. Książka z piękną historią, dla każdego. Bardzo polecam, zasługuje na większy rozgłos.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak książka, to przepełnione nostalgia wspomnienia jednego z członków łemkowskiej rodziny z wioski Płonna w Bieszczadach. Autor opisuje ciężki los swojej rodziny, począwszy od czasów pod zaborami, przez I wś, dosyć szczęśliwe życie w okresie międzywojennym, tragiczne wydarzenia II wś, rozdzielenie rodziny na skutek przesiedleń do ZSRR, nieco później Akcja "Wisła" w końcu życie na ziemiach zachodnich w "wolnej" Polsce. Jest też, częsta wtedy, emigracja "za ocean".
Ciekawe opisy codziennych prac i trudów życia na wsi, obyczajów w różnych miejscach, gdzie trafiali bohaterowie.
Tak książka, to przepełnione nostalgia wspomnienia jednego z członków łemkowskiej rodziny z wioski Płonna w Bieszczadach. Autor opisuje ciężki los swojej rodziny, począwszy od czasów pod zaborami, przez I wś, dosyć szczęśliwe życie w okresie międzywojennym, tragiczne wydarzenia II wś, rozdzielenie rodziny na skutek przesiedleń do ZSRR, nieco później Akcja "Wisła"...