Złoty żuk

- The gold bug
- 1950-01-01
- 1950-01-01
- Stanisław Wyrzykowski
Nowela Edgara Allana Poe, której akcja rozgrywa się na wyspie Sullivana (Karolina Południowa),traktująca o rozwiązywaniu zaszyfrowanej wiadomości i poszukiwaniu zakopanego skarbu. Historia została po raz pierwszy opublikowana na łamach filadelfijskiego dziennika Dollar Newspaper w czerwcu 1843 roku, po tym jak Poe wygrał konkurs ogłoszony przez gazetę, otrzymując nagrodę w wysokości 100 dolarów.
Kup Złoty żuk w ulubionej księgarni
Oceny książki Złoty żuk
610 użytkowników ma tytuł Złoty żuk na półkach głównych- Przeczytane 414
- 2024 5
- Literatura amerykańska 5
- Klasyka 5
- 2025 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoty żuk
przygodówka z elementami zagadki i kryptografii, logiki, humoru i atmosfery tajemnicy...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotulny szyfr niezwykle zgrabnie wydał swój skarb Edgarowi Allanowi Poe.
Opisywanie szyfrów jest nudne.
Końcowa denuncjacja szła o lepsze z boleścią.
Potulny szyfr niezwykle zgrabnie wydał swój skarb Edgarowi Allanowi Poe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisywanie szyfrów jest nudne.
Końcowa denuncjacja szła o lepsze z boleścią.
Audiobook.
Ciekawe opowiadanie o bogactwie i tym z czym się to może wiązać...
Poe? To już chyba piąte odsłuchane przeze mnie opowiadanie i było w kratkę ale jest to autor który na pewno intryguje swoją twórczością także warto sprawdzić.
Audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe opowiadanie o bogactwie i tym z czym się to może wiązać...
Rozczarowało mnie zakończenie ale ogólnie przyjemna książka
Rozczarowało mnie zakończenie ale ogólnie przyjemna książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💀🐞 Skarb, szyfr i lekkie szaleństwo 🐞💀
🧩 Dla mnie to bardziej literacka łamigłówka niż opowieść grozy – taka zabawa w „Indiana Jonesa sprzed dwóch wieków”. Czyta się lekko, choć momentami z przymrużeniem oka, bo mrok tu ma raczej formę ciepłego uśmiechu niż dreszczu.
➡️ Ocena: 6/10 – szybki reset, ale z humorem podszytym trupią czaszką.
💀🐞 Skarb, szyfr i lekkie szaleństwo 🐞💀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🕯 Historia jest prosta: samotnik Legrand znajduje dziwnego żuka, a wraz z nim rusza tropem tajemniczego pergaminu i ukrytego skarbu. Po drodze trochę obłędu, trochę kryptografii i sporo kopania w ziemi.
Lekkie, świetnie napisane i dostarczające niezbyt wyszukanej rozrywki opowiadanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawe opowiadanie w klimacie poszukiwania skarbów i rozwiązywania szyfrów. Widać, że Poe że bawi się z czytelnikiem, który nie wie czy William Legrand jest szaleńcem czy zachowuje się racjonalnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne, krótkie opowiadanie które poznałem dzięki temu iż jest ono obecne w serwisie Wolne Lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to jest kolejne opowiadanie, które na spokojniebmoglabym polecić.
I to jest kolejne opowiadanie, które na spokojniebmoglabym polecić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja, zaskakujące zakończenie, bez domysłów. Naprawdę dobrze napisane z niezła oprawa dźwiękowa.
Klasyka dedukcji.
Klasyka dedukcji.