Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche"

- powieść historyczna
- Liberate il Duce! Gran Sasso, 1943: la vera storia dell'Operazione Quercia
- 2017-01-01
- 2017-01-01
- Anna Kosiarska
Adolf Hitler. Kurt Student. Harald Mors. Otto Skorzeny. Hitler rozkazuje, generał Student koordynuje, major spadochroniarzy Mors opracowuje i wykonuje, oficer Waffen-SS Skorzeny zostaje bohaterem. W tej syntezie Operacji „Eiche”, będącej planem uwolnienia Mussoliniego z więzienia na Gran Sasso, istnieje jeden element za dużo. Tym zbędnym i fałszywym ogniwem jest z pewnością ten ostatni. Aczkolwiek przez ponad pół wieku, pomimo badań, dokumentów i świadectw, które wskazywały na zupełnie inny kierunek, Skorzeny uchodził niezmiennie za „wyzwoliciela Mussoliniego”, bohatera z Gran Sasso, rodzaj „Supermana w mundurze SS”, zdolnego do najbardziej niezwykłych i trudnych zadań.
To zbyt ekscytujące pole badawcze, by zadowolić się oficjalną wersją wydarzeń, spreparowaną przez niemiecką propagandę za pomocą tak zsynchronizowanych mechanizmów, że nawet po wojnie, niemal nie sposób było ich oddzielić i zdemaskować.
Prawda i fałsz od roku 1943 idą w parze, z tym, że kłamstwo wysuwa się na pierwszy plan.
Marco Patricelli.
Kulisy jednej z najbardziej brawurowych akcji komandosów II wojny światowej. Książkę czyta się lepiej niż powieść sensacyjną.
Piotr Zychowicz
Kup Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche" w ulubionej księgarni
Oceny książki Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche"
25 użytkowników ma tytuł Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche" na półkach głównych- Chcę przeczytać 16
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Faszystowskie Włochy 1
- Mussolini 1
- 2018 1
- 0.0.Domowa biblioteczka 1
- II wojna światowa 1
- III Rzesza 1
Cytaty z książki Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche"
Dodaj cytat z książki Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche"
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uwolnijcie Duce! Gran Sasso 1943: prawdziwa historia Operacji "Eiche"
"bardzo dobra"
Wreszcie dorwałem książkę, która we właściwy sposób omawia operację uwolnienia Mussoliniego. Publikację napisał Włoch, który dotarł do licznych świadków i ich zeznań. Szerokie spektrum poszukiwań pozwoliło na stworzenie odmiennego obrazu operacji "Eiche" - niż ten, który wypracowała propaganda III Rzeszy. Niestety wytwór fantazji Otta Skorzenego był powielany wielokrotnie przez różnych historyków. Marco Patricelli demaskuje mity i rolę "najbardziej niebezpiecznego człowieka w Europie" w tej opowieści. Czyni to podpierając się faktami, i porównując z nimi bajki Skorzenego.
Oddaje jednocześnie hołd prawdziwym bohaterom i architektom planu i jego wykonania. Dzięki tej lekturze mam wreszcie poprawny obraz całości zdarzeń. Czyta się szybko i bezproblemowo. Język autora nie jest trudny. Historię zaczynamy z wyprzedzeniem od pozbawienia Mussoliniego władzy i ukrywania, go w różnych miejscach a kończymy grubo po wojnie, gdzie jeszcze raz Skorzeny próbuje siać propagandę sukcesu. Wydanie w miękkiej oprawie, klejone. Na końcu znajdziemy obszerną bibliografię i parę zdjęć. Ze swej strony polecam tą publikację każdemu.
"bardzo dobra"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie dorwałem książkę, która we właściwy sposób omawia operację uwolnienia Mussoliniego. Publikację napisał Włoch, który dotarł do licznych świadków i ich zeznań. Szerokie spektrum poszukiwań pozwoliło na stworzenie odmiennego obrazu operacji "Eiche" - niż ten, który wypracowała propaganda III Rzeszy. Niestety wytwór fantazji Otta Skorzenego był powielany...