- poradniki
- When Diets Make Us Fat
- 2017-03-27
- 2017-03-27
- Ewa Wojtczak
Gdyby diety odchudzające działały, do tej pory wszyscy bylibyśmy szczupli. A prawda jest taka, że wciągamy setki milionów osób w wojnę, której nie można wygrać...
Co jest kluczem do skutecznej utraty wagi? Jeśli, tak jak większość z nas, próbowaliście ograniczać spożycie kalorii, piliście upiorne, rzekomo odchudzające, napoje, unikaliście tłustych produktów i zamienialiście cukier na słodziki, wiecie już na pewno, że skutkiem wszystkich tych decyzji po kilku latach ważycie raczej dużo więcej niż mniej niż wcześniej.
Prawda jest w gruncie rzeczy taka, że jeśli ktoś wam się zwierzy, że zaczął się odchudzać, możecie mieć pewność, że za kilka lat będzie ważył... więcej. W ubiegłym roku 108 milionów Amerykanów stosowało jakąś dietę odchudzającą – na dodatek przy aplauzie lekarzy, członków rodziny i przyjaciół. A jednak wyniki długoterminowych badań, w których obserwuje się osoby na diecie, konsekwentnie potwierdzają, że ludzie ci w ciągu 2-15 lat od rozpoczęcia diety przybierają na wadze więcej, niż osoby, które takich diet nie stosują.
Przedstawicielka neuronauki, doktor Sandra Aamodt, przez trzy dekady próbowała schudnąć – ograniczała spożycie jedzenia, co jakiś czas gubiła kilogramy i z powrotem je odzyskiwała – aż w końcu postanowiła w sposób naukowy przyjrzeć się problemom masy ciała i zdrowia. Jej ustalenia przeczą wszystkim obiegowym poglądom na temat odchudzania. Skoro od diet odchudzających tyjemy, co w takim razie powinniśmy zrobić, aby zachować zdrowie i zmniejszyć u siebie ryzyko cukrzycy, chorób serca i innych schorzeń związanych z otyłością? Sandra Aamodt, odważnie i szczerze, w tej napisanej w sposób przejrzysty, a równocześnie porywający, książce stara się nas przekonać do porzucenia diet na rzecz zmiany trybu życia, które naprawdę je poprawią i przedłużą.
Kup Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania w ulubionej księgarni
Oceny książki Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania
97 użytkowników ma tytuł Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania na półkach głównych- Chcę przeczytać 69
- Zdrowie 2
- Ebook 1
- 0! Szukaj gdzie dostać 1
- Dbanie o zdrowie 1
- Fakty 1
- Żywność, diety i przepisy 1
- Ciałopozytywność 1
Tagi i tematy do książki Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania
Cytaty z książki Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania
Dodaj cytat z książki Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania
Jakiś czas temu słyszałam, że nasz mózg uczy się, jaka waga jest dla nas odpowiednia do pewnego momentu życia, a potem próbuje ją utrzymywać. Jeśli w tym okresie „programowania” ciała będziemy ważyć za dużo, potem możemy przez całe życie walczyć z wagą, ponieważ nasz mózg będzie kierował naszymi potrzebami tak, aby utrzymać się w tym „odpowiednim” dla niego zakresie wagowym. Ta teoria została potwierdzona również przez tę książkę, w której znajdziemy też inne praktyczne informacje o tym, jak działa nasz mózg, nasze jelita oraz jak naprawdę wygląda proces tycia mimo stosowania diet.
Książka nie krytykuje diet, lecz przedstawia naukową analizę, pokazując wielowymiarowość wyborów życiowych, które stoją przed nami i naszymi bliskimi. Uświadamia także, że im wcześniej zaczniemy zwracać uwagę na siebie i swoje jedzenie, tym lepiej dla nas.
Podobało mi się wyjaśnienie, że najwięcej pracy nad sobą odbywa się w naszych głowach, to od tego, jak ułożymy swoją relację z ciałem, a potem z jedzeniem, zależy dużo w procesie zmiany. W pewnym stopniu książka pokazuje również, jak wielu ludzi wybiera łatwiejsze rozwiązania, gotowi „pokatować” się dietą przez jakiś czas, aby potem przez chwilę utrzymać wypracowane efekty. Jednak to zazwyczaj tylko tymczasowa sytuacja, bo za jakiś czas często wracamy do starych nawyków i porzucamy osiągnięte rezultaty.
Dlatego tak ważne jest, aby działać powoli i nawykowo, jednocześnie zachowując równowagę i szukając rzeczy, które są dla nas pyszne i bezpieczne dla naszego ciała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pierwszy rzut oka książka wydaje się być ciekawa i nowatorska, ale lektura nie jest już taka wciągająca....
W tym przypadku czytelnik pozostaje cały czas pod wrażeniem, że czyta właśnie kolejny typowy opis diety cud... Wynika to z faktu narracji, która w pierwszych dwóch częściach książki powoduje pesymizm, po czym w ostatniej części podaje prosty i intuicyjny przepis na szczęście.
Dużym plusem książki są liczne przywoływane badania naukowe oraz lekkie pióro autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym przypadku czytelnik pozostaje cały czas pod wrażeniem, że czyta właśnie kolejny typowy opis diety cud... Wynika to z faktu narracji, która w pierwszych dwóch częściach książki powoduje pesymizm, po czym w ostatniej części podaje prosty i intuicyjny przepis na...
Na początku książka bardzo zaciekawiła, ale w miarę czytania stawała się nieco męcząca i ciężko było dobrnąć do końca. Być może męczyło czytanie ciągle o tym samym, gdyż od pewnego momentu brakowało nowych ciekawych zaskakujących informacji. Spokojnie książka mogłaby być o połowę krótsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby że lepiej, a nie.
Szkoda gadać.
Mniej ż........ , otóż to.
Niby że lepiej, a nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda gadać.
Mniej ż........ , otóż to.
Otwiera oczy
Otwiera oczy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka prezentująca nowe podejście do tematyki odchudzania. W mojej opinii parę rzeczy jest nieco naciąganych, ale na pewno warto się z nią zapoznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana na początku mojej drogi do powrotu do normalnego jedzenia. Autorka przytacza wiele różnych naukowych faktów, co jest dużym plusem. W zasadzie wszystko sprowadza się do tego, że diety nie działają długoterminowo, ponieważ nie jesteśmy w stanie w sztuczny sposób kontrolować naszego organizmu. Oczywiście mowa tu o bardziej restrykcyjnych dietach z redukowaniem kalorii, a nie po prostu o zdrowym stylu żywienia (jak np. dieta śródziemnomorska). Podobało mi się również zwrócienie uwagi autorki na dramat ludzi powszechnie traktowanych jako grubych. Wszystkie schorzenia zrzuca się na ich tuszę, nie traktuje poważnie ich problemów, niejako "wpędza" w te restrykcyjne diety, dając wiarę w to, że wszystko się zmieni, gdy tylko zrzucą nadmiarowe kilogramy. Książka pokazuje, że wadliwy jest cały system, w którym żyjemy, zaś diety zostały wymyślone przez pragnących zysku ludzi. Bez bardziej przychylnego, naturalnego patrzenia na nasze ciało nie da się wyjść z tego błędnego koła ochudzania. Polecam.
Książka przeczytana na początku mojej drogi do powrotu do normalnego jedzenia. Autorka przytacza wiele różnych naukowych faktów, co jest dużym plusem. W zasadzie wszystko sprowadza się do tego, że diety nie działają długoterminowo, ponieważ nie jesteśmy w stanie w sztuczny sposób kontrolować naszego organizmu. Oczywiście mowa tu o bardziej restrykcyjnych dietach z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo lania wody, do polecenia tylko III dział książki. Warto.
Dużo lania wody, do polecenia tylko III dział książki. Warto.