Żony jednego męża

- literatura obyczajowa, romans
- 2017-04-11
- 2017-04-11
Najnowsza książka laureatki Róży Gali za Sześć kobiet w śniegu (nie licząc suki). Powieść obyczajowa, która trzyma w napięciu jak najlepszy kryminał.
W domu z ogródkiem żyje rodzina jak z obrazka: ona, on, dwoje dzieci. Ale jest jeszcze druga ona, druga żona. A może pierwsza?
Dwie kobiety i mężczyzna: Tunia mieszka na parterze, Anita na piętrze, Wojtek z każdą z nich. Obie są matkami jego dzieci. Tunia zawsze marzyła o domu pachnącym świeżo pieczonym ciastem, z krochmalonymi firankami w oknach. Anita to wolny duch, dla której seks jest o całe niebo i piekło ważniejszy niż dla jej przyjaciółki. A może współżony? Albo siostry? Męża mają wspólnego, podzieliły się nim dobrze. To nie jest kompromis, brak decyzji, stan chwilowy ani zdrada. Dla nich to idealny model rodziny.
Nie tylko Michalina Wisłocka wiedziała, że kobiety mają różne temperamenty, potrzeby i oczekiwania wobec mężczyzn. A jednak mało która odważyłaby się na to, żeby żyć pod jednym dachem z mężem i drugą kobietą – tak jak Wisłocka.
Czy w takim układzie mają szansę na szczęście? I dlaczego najmłodsza córka postanowiła już nigdy nie wychodzić z domu? Teraz najbardziej leniwa dziewczyna w mieście obojętnie obserwuje świat zza szyby pokoju. To nie jej życie. Jej rozpadło się, z hukiem i w niesławie. I jak do tego doszło? Bo zabrakło miłości czy było jej zbyt dużo?
Opowieść o dwóch pokoleniach rodziny, która przez dwadzieścia lat udawała, że jest zwyczajna.
Kup Żony jednego męża w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Żony jednego męża
Rodzina bardziej niż pełna
Wojciech chciałby stworzyć rodzinę idealną: żeby i obiad miał kto ugotować, i dziećmi się zająć, i drugą pensją podreperować rodzinny budżet, żeby w związku nie zabrakło spontaniczności i nowoczesności, ale też żeby był oparty na solidnych, tradycyjnych podstawach. Dla dwóch osób wydaje się to niewykonalne, ale może z Anitą i Tunią się uda? Przecież miłość powinna się mnożyć, kiedy ją dzielimy z innymi, więc im więcej osób do podziału tym lepiej. Czy jednak stworzony przez bohaterów związek będzie wzrastał dzięki sumie ich zalet, czy też upadnie przygnieciony kumulacją ich wad? Co ich dzieci zyskają, a co stracą na tym układzie?
Anna Fryczkowska mocno zaczyna swoją najnowszą powieść „Żony jednego męża”, od pierwszych stron przykuwając uwagę czytelników. Autorka przedstawia kryzysową sytuację w rodzinie, a następnie cofa się do wcześniejszych wydarzeń, aby dociec jej przyczyn. Dzięki temu czytelnik poznaje opisywaną rodzinę na różnych etapach jej istnienia, szukając źródeł i zapowiedzi późniejszych problemów. Wielką zaletą sposobu, w jaki autorka przedstawia ten nietypowy układ jest to, że chociaż opisuje radykalnie różne światopoglądy i sposoby życia, to żadnej ze stron nie ocenia. Każda postać i każde zachowanie z czegoś wynika i trzeba poznać wszystkie elementy, żeby podjąć próbę ich zrozumienia. A kiedy uda się kogoś zrozumieć, czy można go potępić?
Książka ukazuje spojrzenia trzech bardzo różnych kobiet, postacie męskie są zdecydowanie mniej rozbudowane, a przez to również bardziej enigmatyczne. Ta ciepła a zarazem podszyta smutkiem opowieść porusza wiele trudnych i aktualnych kwestii, z których każda ma większy lub mniejszy wpływ na rozwój wydarzeń: nietolerancja, przemoc psychiczna i fizyczna, depresja, alkoholizm. Mimo tak trudnej tematyki nie przygnębia, bo równocześnie ukazuje siłę miłości, przyjaźni i wzajemnego wsparcia. Doskonale skomponowana i wciągająca od pierwszych stron aż do końca.
Agnieszka Kruk
Oceny książki Żony jednego męża
1018 użytkowników ma tytuł Żony jednego męża na półkach głównych- Chcę przeczytać 537
- 2017 9
- 2018 6
- 2017 6
- Literatura polska 5
- Z biblioteki 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żony jednego męża
Ależ się zdziwiłam, że książka okazała się nieodkładalna. Serio! Na początku, gdy zaczęłam czytać i zorientowałam się, że są dwie kobiety i jeden facet, pomyślałam, że durne toto, nieprawdziwe, wydumane, dziwaczne….A potem oderwać się nie mogłam i łzę- prawdziwą!- na końcu uroniłam. Przeczytajcie, nie pożałujecie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto decyduje o tym czym jest norma? Normalna rodzina to mąż, żona i dzieci? Mimo, że wewnątrz patologia, agresja, alkohol? Ważne, co z zewnątrz - kobieta z mężczyzną i dziećmi. A dlaczego normą nie może być jakikolwiek układ, w którym przede wszystkim jest miłość, wzajemny szacunek do siebie i innych oraz akceptacja? Bo ktoś inny uważa, że tak nie można? Ja się z tym nie zgadzam. Uważam, że to fantastyczna opowieść, która pozwala zastanowić się nad tym, dlaczego ważniejsze jest "przecież tak nie wypada" od prawdziwego szczęścia? Nikt nie ma prawa mówić innym jak mają żyć, jeśli nie krzywdzą w ten sposób nikogo. Nie ma prawa niszczyć czyjegoś szczęścia tylko dlatego, że nie pasuje do ich wizerunku normalności... Polecam, to bardzo dobra lektura 😉
Kto decyduje o tym czym jest norma? Normalna rodzina to mąż, żona i dzieci? Mimo, że wewnątrz patologia, agresja, alkohol? Ważne, co z zewnątrz - kobieta z mężczyzną i dziećmi. A dlaczego normą nie może być jakikolwiek układ, w którym przede wszystkim jest miłość, wzajemny szacunek do siebie i innych oraz akceptacja? Bo ktoś inny uważa, że tak nie można? Ja się z tym nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby ciekawa, calkiem dobrze napisana ale czegoś jej brakuje. Dla mnie najbardziej w tej książce widać kwestie inności. Nie jest tu mowa tylko o jednym odmiennym związku, ale o inności generalnie. Widać, jak rodzina, zwłaszcza dzieci, zmagają się z trudnościami dopasowania się do świata zewnętrznego. Najlepiej z postaci opisana jest Anita, w przypadku innych nie do końca autorka dopuściła nas do świata bohaterów, ich portrety nie sa pogłębione. Wiele w książce niedopowiedzeń, ale może to i dobrze,bo czytelnik może pokusić się o swoją interpretację.
Niby ciekawa, calkiem dobrze napisana ale czegoś jej brakuje. Dla mnie najbardziej w tej książce widać kwestie inności. Nie jest tu mowa tylko o jednym odmiennym związku, ale o inności generalnie. Widać, jak rodzina, zwłaszcza dzieci, zmagają się z trudnościami dopasowania się do świata zewnętrznego. Najlepiej z postaci opisana jest Anita, w przypadku innych nie do końca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo w sumie mogłaby się zdarzyć w prawdziwym życiu taka właśnie sytuacja i myślę, że gdzieś obok może się taka historia toczyć, chociaż nie mamy o tym pojęcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy i ważny temat na książkę, jednak kobiece bohaterki zostały stworzone tak bardzo stereotypowo, że aż bolą zęby.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie to całkiem fajny pomysł na życie ;)
W sumie to całkiem fajny pomysł na życie ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest odpowiedzią na powieść S. Montefiore " Dziewczyna z Brooklynu". On jeden, one dwie, żyją w całkowitej symbiozie, Tunia na parterze, Anita na piętrze. Jedna gotuję, sprząta, druga zarabia. Życie dla nich idealne. Mają odwagę właśnie tak żyć po swojemu. Dla kogo jest to zwyczajna rodzina a dla kogo niezwyczajna. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana, współczesna powieść z gatunku literatury kobiecej. No czyta się rewelacyjnie. Jeszcze dotąd nie spotkałam tematu bigamii opisanego w literaturze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia i w sumie uważam, że nawet prawdopodobna. Zdarzają się przecież takie rzeczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozbolało mnie serce, że robi się z dziewczyny, która kocha dbać o dom i ma wielkie wartości, ale słabszy intelekt wieśniarę, która jest dziwadłem i z którą nie należy się liczyć. Druga Pani niedbająca o nic i z mega pustką w środku, dająca się wykorzystać przez byle korporację byle przynieść pieniądze do domu jest nowoczesna.... Aha, dziękuję za kontrast.