Z każdym oddechem

Okładka książki Z każdym oddechem autora Maya Banks, 9788327624888
Okładka książki Z każdym oddechem
Maya Banks Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Slow Burn (tom 4) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Slow Burn (tom 4)
With Every Breath
2017-02-15
2017-02-15
Janusz Maćczak

Kup Z każdym oddechem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z każdym oddechem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z każdym oddechem

Jedna z gorszych książek, jakie czytałam. Miała potencjał, ale "romans" głównej bohaterki wszystko zepsuł. Dialogi są płytkie albo do porzygu ckliwe. Od nienawiści w kilka dni do miłości aż po grób? Mocno naciągane. Ponadto niektóre sytuacje czy osoby są opisywane wielokrotnie, ale z użyciem innych słów. Tak jakby autorka chciała na siłę napchać treści, więc w kółko opisywała to samo. Bardzo dużo wątków się powtarza. Bardzo dużo odczuć bohaterki się powtarza. Ta książka w zupełności mogłaby być o połowę krótsza, gdyby autorka bez sensu nie lała wody. To mogła być dobra książka, a wyszedł średni gniot. Szkoda

Sięgając po Z każdym oddechem, miałam nadzieję na poruszającą historię miłosną, z dobrze zbudowanymi bohaterami i emocjami, które wciągną mnie od pierwszych stron. Niestety, książka rozczarowała mnie pod każdym względem.

Fabuła wydaje się wtórna i przewidywalna – pełna klisz, które wielokrotnie pojawiały się w romansach tego typu. Zamiast pogłębionej relacji między bohaterami, otrzymujemy naciąganą historię z przesadzonym dramatyzmem i mało wiarygodnymi reakcjami. Główna bohaterka jest nijaka, a jej decyzje często nie mają logicznego uzasadnienia. Męski protagonista to z kolei typowy „alfa”, ale przedstawiony w sposób tak przerysowany, że zamiast fascynować, irytuje swoją dominacją i brakiem emocjonalnej głębi.

Dialogi są sztuczne, pełne patosu i powtarzających się wyznań, które zamiast wzruszać, nużą. Styl pisania Mayi Banks w tej książce jest momentami niezręczny – brak mu lekkości, a opisy emocji czy sytuacji bywają toporne i zbyt oczywiste. W zamierzeniu miało być romantycznie i intensywnie, a wyszło niestety banalnie i męcząco.

Mimo że autorka ma na koncie wiele powieści i grono oddanych fanek, ta pozycja nie spełniła moich oczekiwań. Gdyby nie chęć dokończenia książki z czystej ciekawości, jak zakończy się historia, prawdopodobnie porzuciłabym ją w połowie.

Przyznam szczerze że do przeczytania tej książki zachęcił mnie opis, wręcz zaintrygowal ona kiedyś była zakochana w nim, świata poza nim nie widziała.. A on miał swoistą działalność w tajemnicy przed światem przed wszystkimi zwłaszcza przed nią, jaką zapytacie? Co takiego w Wielkiej tajemnicy może robić porządny obywatel? Odpowiedź brzmi mordować. Ale dzięki niej został złapany, a dzięki tym których podobno pełno jest w piekle czyli prawników wychodzi na wolność, pałając zapewne chęcią zemsty. I miał być romans zmieszany z thrillerem, jest hmmm... dramat psychologiczny kobiety złamanej, udreczonej Zniszczonej na pozór silnej ale w środku pełnej bólu rozpaczy i delikatności. Kobieta która oddala się od przyjaciół nie dopuszcza do siebie nikogo.. Dlaczego? Bo w ten sposób karze siebie za to że nie widziała jaki naprawdę jest jej partner. Ale nie siedzi potulnie czekając aż on po nią przyjdzie, postanawia sama zaplanować zemstę... Powiem wam czyta się te pozycje bardzo szybko, ale ja jakby to powiedzieć oczekiwalam czegoś innego, niemniej książka jest warta uwagi i spędzenia z nią czasu. Plus za śliczną okładkę.
Opinia pochodzi z mojego IG @carolina_czyta_ksiazki_

316 użytkowników ma tytuł Z każdym oddechem na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Z każdym oddechem na półkach dodatkowych

Maya Banks
Maya Banks
Amerykańska pisarka, autorka popularnych powieści z gatunku romansu współczesnego, romansu historycznego oraz erotyki. Większość jej książek ukazuje się w kilkunastu seriach literackich, m.in. Colter's Legacy, Sweet, Kelly Series, McCabe Trilogy, Unspoken, Surrender Trilogy i Amber Eyes. Na fali sukcesów trylogii Pięćdziesiąt twarzy Greya napisała trzy tomy bestsellerowego cyklu Bez tchu – Szaleństwo zmysłów, Gorączkę ciała i Pożar krwi. Banks mieszka w Teksasie z mężem, trójką dzieci oraz gromadką kotów i psem.

Cytaty z książki Z każdym oddechem