Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat

Okładka książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat autora Rachel Swaby, 9788326824852
Okładka książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat
Rachel Swaby Wydawnictwo: Agora biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Headstrong: 52 Women Who Changed Science and the World
2017-01-25
2017-01-25
2015-04-07
Krzysztof Kurek

Kup Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat

Krótkie historie niezwykłych kobiet i ich osiągnięć naukowych w różnych dziedzinach. Podoba mi się balans pomiędzy opisem życia prywatnego/osobowości bohaterek a opisami przedstawiającymi ich eksperymenty i działalność naukową, stanowiącymi również skondensowaną dawkę wiedzy o genetyce, fizyce, medycynie. Smuci jednak fakt, jak często te odważne kobiety spotykały się z dyskryminacją, nie mogąc studiować, prowadzić badań, czy nawet otrzymywać wynagrodzenia za wykonywaną pracę. O ile więcej zyskalibyśmy wszyscy, gdyby każdy miał równe szanse.

52 kobiety, w przeważającej części z ostatniego dwusetlecia, ważne dla nauki, mało znane szerszemu gronu odbiorców. Każda z nich musiała posiadać choćby jedną z wymienionych w tytule cech, by nie poddać się sekowaniu przez "kolegów" i coś osiągnąć, a mimo to wciąż są mało znane w powszechnej świadomości.

"Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat" Rachel Swaby to książka, którą dobrałam jako nieco mniej interesujący dodatek do jednych z zakupów, by móc skorzystać z darmowej przesyłki za zamówienie. We wstępie przeczytałam, że z uwagi na ilość zarysów biografii naukowych wystarczy czytać jeden na tydzień, by po roku mieć pojęcie o wybranych przez autorkę bohaterkach. Muszę przyznać, że trochę mnie to zdezorientowało, a nawet zniechęciło, choć raczej miało odnieść zupełnie inny efekt. Pomyślałam, że może to być zapowiedź nudnej albo zbyt wymagającej lektury. Na szczęście książka okazała się zaskakująco wciągająca i pełna licznych ciekawostek, o których raczej nie przeczytamy w pobieżnych notkach biograficznych. I choć z imienia i nazwiska zapamiętałam tylko kilka z tych wszystkich wybitnych kobiet (po prostu nie mam pamięci do imion i nazwisk),tak niektóre wątki naprawdę utkwiły mi w pamięci. W razie potrzeby mam przecież książkę, do której w każdej chwili mogę wrócić, a notatki, które na jej podstawie zrobiłam z pewnością prędzej czy później będę miała okazję wykorzystać podczas pracy z uczniami lub warsztatów z nauczycielami.

"Upór i przekora" to niesamowite historie kobiet, które dzięki swojej pracy, determinacji, a często także wbrew licznym przeciwnościom losu odmieniły świat. Jedne miały oparcie w bliskich i przełożonych, a inne niemal całe życie płynęły pod prąd ledwo wiążąc koniec z końcem (często pracując bez wynagrodzenia tylko ze względu na ich płeć). Niektórym skromność nie pozwalała przyznać się do własnego wkładu w dzieje ludzkości, lecz były i takie, które po kilkudziesięciu latach oczekiwania na uznanie ich dokonań odważały się podsumować słowami w stylu "Najwyższy czas". Część z nich doczekała się uznania ich zasług za życia, ale nie wszystkie miały tyle szczęścia...

Moment, w którym przestajesz pracować to moment, w którym umierasz.
Niestety, w przypadku części bohaterek moment śmierci nadszedł zdecydowanie zbyt szybko. Były jednak i takie, które żyły ponad sto lat. Zostaje nam tylko pofantazjować, co jeszcze mogłyby odkryć te niesamowite osoby, które miałyby więcej lat do przeżycia. Albo te, które trafiłyby na znacznie bardziej sprzyjające okoliczności - możliwość otrzymywania wynagrodzenia za swoją pracę, prawo do edukacji oraz kierowania projektami, możliwość finansowania ich badań.

Wnikliwego czytelnika z pewnością ucieszy obszerna bibliografia, przypisy oraz indeks na końcu publikacji.

Jak dla mnie książka okazała się znacznie bardziej interesująca niż przypuszczałam. Przez kilka pierwszych rozdziałów miałam nawet trochę żalu o to, że w zasadzie potwierdzają one poniekąd teorię, która była podważona już na początku. Czego konkretnie to dotyczyło nie zdradzę, ale nie ukrywam, iż do tej pory chodzi mi po głowie pytanie czy był to celowy (a tym samym nieco prowokacyjny) zabieg autorki czy po prostu ja to tak odebrałam...

588 użytkowników ma tytuł Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat

Cytaty z książki Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat

Rachel Swaby Upór i przekora. 52 kobiety, które odmieniły naukę i świat Zobacz więcej