Czas słyszany po latach

Jan Maria Gisges Wydawnictwo: Czytelnik literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
1977-09-09
1977-09-09
Ten opis nie jest o książce(nie dotyczy jej
treści)Ten opis dotyczy tamtych lat.Tamtych
lat i roli pisarza.A raczej tego jak czasem
można zmarnować talent.Nie czytałem nic
innego tego autora...bo ta książka...
zniechęca.całość to opiewanie nie tamtych lat(bo nawet gdy w okół szaleje komunizm
to zawsze ma się swoje życie-a na pewno gdy jest się młodym)Bohater tej książki
jest tworem tamtych lat i tamtej
ideologi,która wydaje się jemu słuszna.
Lecz po latach...jeśli J.M.Gisges pisał
nadal w tym duchu to zmarnował swój talent
tak jak jego bohaterowie zmarnowali życie.Ta książka to świetny przykład na to
co ideologia może zrobić z człowiekiem(z
autorem)i co autor zrobił ze swymi
bohaterami...

Kup Czas słyszany po latach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Czas słyszany po latach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas słyszany po latach

Pamiętnikowa forma opowieści o młodych ludziach, których codzienność okraszona jest stałym powątpiewaniem, rozdarciem, traceniem wiary w tematy, wartości, którym podporządkowali całe życie. Przedstawia bohaterów, którzy albo przez rezim tracą wszystko- partnerów, dzieci, rodziców, bo ich poglądy są tak odmienne, albo też tych bliskich zyskują (a ostatecznie okazuje się, że tak blisko jednak nie są). Historia dramatyczna, smutna, niestety też bardzo realna.

Znajduję w tej pozycji masę mądrości, autor zwinnie obserwuje pewne zachowania ludzkie, schematy. Pokazuje jak błądzimy, jak sami sabotażujemy nasze życie, jak sobie utrudniamy, jak sami jesteśmy sobie wrogiem. Dużo jest tu wyciągniętego smutku, takiego dogłębnego, którego zazwyczaj nie chcemy widzieć.

Zdecydowanie składa do refleksji, przeniesienia do naszego życia i zauważenia czy też nie i my, choć już nie w prl'u, działamy podobnie.

Tagi i tematy do książki Czas słyszany po latach

Okładka książki Ballada o przyjaźni. Antologia poezji i prozy. Jerzy Braun, Władysław Broniewski, Jan Brzękowski, Stanisław Brzozowski, Teodor Bujnicki, Władysław Bukowiński, Tadeusz Chróścielewski, Bolesław Czerwieński, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Ignacy Fik, Konstanty Ildefons Gałczyński, Franciszek Galiński, Henryk Gaworski, Jan Maria Gisges, Wiktor Teofil Gomulicki, Jan Górec-Rosiński, Tadeusz Hollender, Jarosław Iwaszkiewicz, Bruno Jasieński, Mieczysław Jastrun, Kazimierz Andrzej Jaworski, Zbigniew Jerzyna, Maria Kasprowiczowa, Jan Koprowski, Wacław Kubacki, Teofil Lenartowicz, Bolesław Leśmian, Adam Mickiewicz, Tomasz August Olizarowski, Eliza Orzeszkowa, Józef Ozga-Michalski, Stanisław Przybyszewski, Mieczysław Romanowski, Stanisław Ryszard Stande, Juliusz Wit, Andrzej Wolica
Jan Maria Gisges
Jan Maria Gisges
Polski poeta, prozaik oraz autor sztuk scenicznych. Studiował filologię polska na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1943-1945 był więźniem niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau oraz innych obozów. W latach 1945-1949 przebywał w Kielcach, gdzie był pracownikiem Urzędu Wojewódzkiego. Był tez redaktorem regionalnego miesięcznika "Cychry". Debiutował w 1949* r. na łamach prasy jako poeta. Od 1949 r. mieszkał w Warszawie. Był wieloletnim działaczem Związku Literatów Polskich. Był również wieloletnim współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. W 1971 r. otrzymał nagrodę Instytutu Wydawniczego CRZZ za powieść Śmiech. ________ * błąd w Wikipedii. Rzeczywisty debiut poetycki Gisgesa przypadł na rok 1946 (Kamena). W tymże roku wyszedł jego zbiór wierszy pt. Więzień i chłop (nakładem Kieleckiego Klubu Literackiego). [przyp. Marek Nowowiejski]

Cytaty z książki Czas słyszany po latach

- Przypominasz mi nieodparcie Żelazną Dziewicę z Norymbergi. To średniowieczne, koszmarne, makabryczne narzędzie tortur. Tylko Niemcy mogli taką potworność wymyślić. Podobno przez czterysta lat znajdowało się ono w Anglii, potem w Szwajcarii, a jednym z ostatnich jej właścicieli był znany ci doskonale pisarz, który stworzył Sherlocka Holmesa: Conan Doyle. Wyobraź sobie, że do pełnego zadziorów i ostrzy stalowego wnętrza tej Dziewicy z pomalowaną twarzą ładowano skazanego przez sąd biedaka i wolno, jak najwolniej mordowano, zamykając, to znaczy zaciskając drzwiczki pełne również sterczących stalowych kolców i noży. Śmierć przychodziła cholernie powoli, bo przez ból i upływ krwi.
-Po co mi to mówisz?
-Sam siebie pchasz do wnętrza takiej Żelaznej Dziewicy.

Jan Maria Gisges Czas słyszany po latach Zobacz więcej

A ja czułem się tak, jak gdybym boso szedł przez ściernisko i każda resztka zerżniętego źdźbła wbijała się boleśnie w stopy. Szedłem nim, bo musiałem. Nie mogłem uniknąć tej kolącej drogi, nie chciałem szu-kać pobocznych trawiastych, wygodnych ścieżek ani prostych miedz. Już w tym czasie wiedziałem, że nie ma zwykłych, łatwych wyborów, że zawsze po nich muszą przyjść następstwa, konieczności i komplikacje.

Jan Maria Gisges Czas słyszany po latach Zobacz więcej

Ocenić siebie samego to znaczy wymierzyć sobie samemu spra-wiedliwość pojętą najprościej i najpopularniej, złud-ną, mylną i nieprawdziwą, jak sądy człowieka o czło-wieku w maksymalnej szczerości jest wbrew pozo-rom nieprawdopodobnie trudno. Ocena taka nie może być pozbawiona błędów, czasem i zabawnych powikłań, niepowodzeń, bo nawet będąc wyłącznie ze swoimi my-ślami, nie jesteśmy otwarci dogłębnie, do końca, do najciemniejszego matecznika pamięci.