Dwoje nad przepaścią

2026-02-11
2026-02-11
2025-05-20
Małgorzata Hesko-Kołodzińska, Piotr Budkiewicz

Kup Dwoje nad przepaścią w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwoje nad przepaścią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwoje nad przepaścią

Odważ się żyć!

Zander Rune musi dokonać cudu, aby odbudować swój wizerunek i utrzymać rolę w upragnionej produkcji. Jego agent oferuje nieoczekiwane rozwiązanie - aktor musi wystąpić w czterodniowej wyprawie survivalowej, którą zrealizuje w formie reality show. Umożliwi mu to pokazanie swojej wrażliwej strony charakteru, a zaproszenie do tej produkcji fanki dodatkowo pomoże mu w zapomnieniu o złej prasie. Konkurs wygrywa jednak Charlie Hart, która wydaje się nie znosić Zandera. Gdy jednak wyruszają w nieznane ze słynnym Rykonem Hawke'iem, specjalistą od survivalu, Charlie oraz Zander będą musieli sobie zaufać...

Lynette Noni poszerza horyzonty - tym razem nadchodzi z przygodową historią skierowaną do młodzieży! Dwoje nad przepaścią obiecywało świetną przygodę w naturalnym środowisku, gdzie wszystko może się zdarzyć. Byłam ciekawa, czy historia Charlie i Zandera przypadnie mi do gustu tak, jak trylogia The Prison Healer. Nie czekając dłużej dołączyłam do bohaterów i udałam się na wyprawę! Jak oceniam tę przygodę?

Dwoje nad przepaścią to niezwykle przyjemna i wartościowa powieść dla młodzieży, która niespodziewanie trafiła do mojego serca. Lynette Noni stworzyła historię, od której nie sposób się oderwać. Wartościowe tematy i niezwykle ważne refleksje z pewnością trafią do serc każdego czytelnika. Zander, Charlie i słynny Rykon Hawke czekają na Waszą decyzję. Czy jesteście gotowi wyruszyć w nieznane?

Pełna recenzja na stronie: weronine-library.blogspot.com | @paradisewithbooks

Odważ się żyć!

Lynette Noni pokochałam dzięki The Prison Healer, dlatego po jej najnowszą powieść sięgnęłam właściwie w ciemno. „Dwoje nad przepaścią” to książka tak świeża na tle współczesnej literatury, że jestem nią szczerze oczarowana. Na pierwszy rzut oka może wydawać się dość schematyczną historią, kolejną opowieścią o relacji typu enemies to lovers. Jednak bardzo szybko okazuje się, że to coś znacznie więcej. To historia o trudnym wchodzeniu w dorosłość, o podejmowaniu decyzji, które nie zawsze są łatwe, o traumach, zagubieniu i próbie odnalezienia własnego miejsca w świecie. Autorka z dużą precyzją prowadzi czytelnika przez niezwykłą przygodę rozgrywającą się w Górach Błękitnych. Opisy przyrody są tak sugestywne, że momentami miałam wrażenie, jakbym sama przemierzała szlaki australijskiego parku narodowego. Ta wyprawa to jednak nie tylko survivalowa przygoda, staje się ona także formą oczyszczenia i wewnętrznej przemiany dla dwójki młodych bohaterów. Zander i Charlie to osoby, które na pierwszy rzut oka dzieli niemal wszystko, pochodzą z zupełnie różnych światów, mają odmienne doświadczenia i zupełnie inne spojrzenie na życie. Dodatkowo Charlie od początku czuje wyraźną niechęć wobec Zandera, jednak cztery dni spędzone razem w dzikiej naturze wystarczą, by ich rzeczywistość wywróciła się do góry nogami. Choć napięcie między bohaterami jest wyczuwalne, ta książka nie jest romansem, to raczej opowieść o drodze, zarówno tej dosłownej, jak i emocjonalnej. O stopniowej zmianie nastawienia, od niechęci, przez nieufność, aż po rodzące się zaufanie, sympatię, a może nawet coś więcej. Finał tej przygody staje się dla obojga bohaterów czymś w rodzaju życiowego katharsis. Ogromnym atutem powieści są bohaterowie, nie tylko ci pierwszoplanowi. Są autentyczni, szczerzy i bardzo ludzcy, dzięki czemu łatwo się z nimi utożsamić. Cała historia ma w sobie dużą dawkę realizmu i emocjonalnej prawdy, przez co naprawdę trudno się od niej oderwać. Z zapartym tchem śledziłam rozwój wydarzeń, pełen niebezpieczeństw, zwrotów akcji i stopniowego przełamywania barier między bohaterami. To przede wszystkim mądra i wielowymiarowa powieść, która trafia do czytelnika na wielu poziomach. Autorka nie musi wypełniać jej nadmiarem scen romantycznych — zamiast tego buduje historię opartą na emocjach, relacjach i doświadczeniach bohaterów. Narracja jest płynna, akcja dynamiczna, a zakończenie zaskakujące i jednocześnie dające nadzieję. Z całego serca zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę naprawdę warto ją poznać.

To jedna z tych historii, które zaczynają się jak lekki romans young adult, a kończą jako piękna opowieść o zaufaniu, przełamywaniu uprzedzeń i odkrywaniu prawdy o drugim człowieku.
Charlie i Zander. Ona go nie znosi, a On jej potrzebuje.

Wspólna wyprawa survivalowa zmusza ich do współpracy, a czytelnik może obserwować, jak powoli znika mur nieufności. Relacja rozwija się naturalnie, bez przesady i sztuczności ,i właśnie to w niej zachwyca najbardziej.

To książka ciepła, emocjonalna i wciągająca. Pod warstwą romantycznej historii kryje się refleksja o presji mediów, ocenianiu po pozorach i o tym, że każdy nosi w sobie coś więcej, niż widać na pierwszy rzut oka.
Bardzo przyjemna, wzruszająca i zostawiająca z miękkim sercem 🤍

Charlie i Zander. Ona go nie znosi, a On jej potrzebuje.

242 użytkowników ma tytuł Dwoje nad przepaścią na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Dwoje nad przepaścią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dwoje nad przepaścią

Cytaty z książki Dwoje nad przepaścią

Dodaj cytat z książki Dwoje nad przepaścią