Our Dark Duet

- Świat Verity (tom 2)
- 2017-06-13
- 2017-06-13
- angielski
The sequel—and conclusion—to Victoria Schwab’s instant #1 New York Times bestseller, This Savage Song.
Kate Harker is a girl who isn’t afraid of the dark. She’s a girl who hunts monsters. And she’s good at it. August Flynn is a monster who can never be human. No matter how much he once yearned for it. He has a part to play. And he will play it, no matter the cost.
Nearly six months after Kate and August were first thrown together, the war between the monsters and the humans is a terrifying reality. In Verity, August has become the leader he never wished to be, and in Prosperity, Kate has become the ruthless hunter she knew she could be. When a new monster emerges from the shadows—one who feeds on chaos and brings out its victim’s inner demons—it lures Kate home, where she finds more than she bargained for. She’ll face a monster she thought she killed, a boy she thought she knew, and a demon all her own.
A gorgeously written dark fantasy from New York Times-bestselling author Victoria Schwab, and one to hand to fans of Holly Black, Laini Taylor, and Maggie Stiefvater.
Kup Our Dark Duet w ulubionej księgarni
- Fantastyka 32
- Fantasy 28
- 2020 28

OPINIE i DYSKUSJE o książce Our Dark Duet
Mam trochę mieszane uczucia do drugiego tomu. Trochę za dużo niedopowiedzeń, niespójności wewnątrz bohaterów, koniec jakich nie za bardzo lubię. Brutalnie, krwawo, choć inteligentnie. Jak dla mnie trochę za brutalnie, za krwawo i jednak nie dość inteligentnie, dlatego mimo sympatii do pisania Schwab, tylko 6.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja , mrok , potwory oraz łowcy ...
Czyta się to w sumie bardzo szybko autorka postarała się o to aby człowiek nie potrafił w sumie odłożyć powieści na dłuższą chwilę.
Lecz mimo tego że książka nas pochłania, potrafi również lekko nam namieszać , dzieje się w niej bardzo wiele czasem aż zbyt wiele na raz , ale ta wada jest niczym innym jak ogromnym plusem dla innych czytelników.
Jeśli ktoś ma jakąś lukę między swoimi planami to myślę że spokojnie można się z nią zapoznać 👌🏼
Akcja , mrok , potwory oraz łowcy ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka sama w sobie nie jest zła lecz z całą pewnością jest specyficzna , bohaterowie jak i cała historia przeznaczona jest dla fanów fantasy ale myślę że zwłaszcza dla tych którzy ukierunkowani są światy nocnych istot .
Jak zwykle piękna historia, wciągająca od początku do końca.
Jak zwykle piękna historia, wciągająca od początku do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja wolniejsza niż w pierwszym tomie, dlatego trochę mniej do siebie przykuwała. Drażniły mnie te opisy przypominające poezje - rozumiem, co autorka chciała w ten sposób osiągnąć; to miało być graficzne przedstawienie zagłębienia się W podświadomość Kate. Strasznie mnie to wybijało. Z trybu "czytam i wyobrażam sobie" trzeba było przejść na "czytam i interpretuję". Dlatego ocena niższa niż dla tomu poprzedniego. Ogólnie rzec biorąc, dylogia mi się podobała i dość szybko się ją czytało. Natomiast nie będzie to moje ulubione dzieło Schwab. Mimo wszystko, jeżeli ktoś tak jak ja lubi autorkę i jej powieści, to z tymi również warto się zapoznać, ponieważ każdy od czegoś zaczynał :)
Akcja wolniejsza niż w pierwszym tomie, dlatego trochę mniej do siebie przykuwała. Drażniły mnie te opisy przypominające poezje - rozumiem, co autorka chciała w ten sposób osiągnąć; to miało być graficzne przedstawienie zagłębienia się W podświadomość Kate. Strasznie mnie to wybijało. Z trybu "czytam i wyobrażam sobie" trzeba było przejść na "czytam i interpretuję"....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom nie odstaje od pierwszego. Czytałam tomy jeden po drugim, więc dalej byłam kompletnie zauroczona w historii.
Mam wspaniałe wspomnienia z tymi książkami. ^^
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wspaniałe wspomnienia z tymi książkami. ^^
Bardzo mi się podobało. Zakończenie było takie, jakiego można się spodziewać, ale mnie jednak zaskoczyło i trochę mnie to smuci. Czuję potrzebę kontynuacji tej serii, choćby jednego dodatkowego rozdziału. Niestety wiem, że to raczej się nie wydarzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocałkiem udane zakończenie dylogii, które nie próbuje na siłę wpisywać się w schematy szczęśliwego zakończenia – i to zdecydowanie na plus. Ostatnie 100 stron trzyma w napięciu i sprawia, że trudno się oderwać. Postacie są bardziej rozwinięte niż w pierwszym tomie, widać ich wewnętrzne zmagania i dojrzewanie w obliczu trudnych wyborów. Mimo wszystko, choć historia była solidna, raczej nie zostanie ze mną na długo. To dobra, sprawnie napisana młodzieżowa fantastyka, ale nie na tyle wyjątkowa, by zapisać się w pamięci na stałe.
całkiem udane zakończenie dylogii, które nie próbuje na siłę wpisywać się w schematy szczęśliwego zakończenia – i to zdecydowanie na plus. Ostatnie 100 stron trzyma w napięciu i sprawia, że trudno się oderwać. Postacie są bardziej rozwinięte niż w pierwszym tomie, widać ich wewnętrzne zmagania i dojrzewanie w obliczu trudnych wyborów. Mimo wszystko, choć historia była...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnie 100 stron niezwykle trzymało mnie w napięciu. Było emocjonalnie i brutalnie. Nadzieja, strach, poświęcenie to przewodnie emocje końca.
Owszem, ostatnie 100 stron mi to zapewniło ale brakowało mi tego przez początkowe etapy.
Nie czułam potrzeby do niej wracać. Nuda i monotonność - to czułam. Nie jestem przekonana czy na powrót do książki i ekscytację powinno się czekać 200 stron. Bo tyle zajęło rozwinięcie fabuły.
Książka napisana dobrze i na to nie mam zamiaru narzekać. Warto przeczytać tą serię i ocenić samemu - na swój obiektywny sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak mimo, że koniec książki mnie zachwycił to przez pozostałe strony nie było tak łatwo. Przez pierwszą połowę czułam poczucie pustki i braku. Braku bliskości między ludźmi a sunajami, przywiązania.
Owszem, ostatnie 100 stron...
Ta książka zarazem mi się bardzo podobała i zarazem bardzo nie podobała, więc daje po prostu 5 gwiazdek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszym tomie bohaterowie musieli nauczyć się współpracować z wrogiem by na koniec odkryć, że to najbliżsi byli dla nich największym zagrożeniem. W "Mrocznym duecie" próbują żyć dalej i pogodzić się ze stratami, jednocześnie nie stracić całego zaufania, które im jeszcze pozostało.
Świat, w którym żyją Kate i August, jest bardzo mroczny. Nie daje im odpocząć ani przez moment, zaleczyć własnych ran. Muszą iść dalej i robić to co konieczne - by przeżyć i by chronić innych. Każde z nich zostało naznaczone do wielkich czynów, nie z własnego wyboru. Ich urodzenie zapewniło im ten status.
August w drugim tomie staje się poważniejszy, smutniejszy, złamany tym co się stało i co się ciągle dzieje. Staje się żołnierzem swojego ojca w służbie ludziom. Ale to go niszczy. Ponowne spotkanie z Kate pozwala mu odzyskać odrobinę spokoju ducha. Chroniąc ją wyrównuje rachunek, dobrym uczynkiem wymazuje te złe. Kate za to mierzy się ze swoim nemezis. Ona też ma coś do odpokutowania.
W drugim tomie bohaterowie prą do samozagłady. Ale zostało to tak dobrze napisane i umotywowane, że w ich nieszczęściu można się zatracić. Ich los nie jest pewien. Przez całą książkę towarzyszyło mi uczucie bezznadziei, nie widziałam żadnej zapowiedzi szczęśliwego zakończenia. "Mroczny duet" to nie jest baśń, a pełna mroku opowieść o tym do czego doprowadzić może zło.
Tom drugi kończy tę historię. Zamyka opowieść o walce, którą stoczyli Kate i August, i reorganizuje świat z początku dylogii. Dla mnie takie zakończenie jest idealne i pasuje mi, że nie było ciągnięte na siłę do tomu trzeciego. Wyobraźnie autorki po raz kolejny mnie zaskoczyła, czuję się w pełni usatysfakcjonowana. Polubiłam tych bohaterów i fabułę, więc śmiało mogę wam polecić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat, w którym żyją Kate i August, jest bardzo mroczny. Nie daje im odpocząć ani przez...