Wojna starego człowieka

Okładka książki Wojna starego człowieka autora John Scalzi, 9788374181792
Okładka książki Wojna starego człowieka
John Scalzi Wydawnictwo: ISA Cykl: Wojna starego człowieka (tom 1) fantasy, science fiction
Wojna starego człowieka (tom 1)
Old Man's War
2008-06-02
2008-06-02
Wojciech Pusłowski

Kup Wojna starego człowieka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna starego człowieka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna starego człowieka

Bardzo przyjemne militarne science fiction. Pomysł z rekrutowaniem starszych ludzi do armii kosmicznej jest naprawdę świeży i daje sporo ciekawych sytuacji. Czyta się to szybko i z dużą frajdą.

🪐⚔ Wojna starego człowieka Johna Scalziego to powieść, która łączy dramat osobisty z epicką science fiction. Historia zaczyna się w dniu siedemdziesiątych piątych urodzin Johna Perry’ego – wdowca, który postanawia wstąpić do armii i opuścić Ziemię na zawsze. Autor z niezwykłą lekkością pokazuje starość w kontekście nowych wyzwań i niebezpieczeństw, łącząc refleksję nad życiem z dynamiczną akcją w kosmosie.

🪐⚔ Scalzi świetnie buduje postać głównego bohatera. John Perry, choć starszy i doświadczony życiem, nie traci wigoru ani poczucia humoru. To człowiek z krwi i kości, zmagający się z utratą bliskich i własną przeszłością, a jednocześnie gotowy stawić czoła obcym i nieznanym zagrożeniom. Ta głębia psychologiczna sprawia, że czytelnik natychmiast identyfikuje się z jego emocjami i decyzjami.

🪐⚔ Autor wprowadza też fascynujący koncept technologiczny – rekrutację starszych ludzi do walki w kosmosie dzięki modyfikacjom ciała i przeniesieniu świadomości do nowych, silniejszych organizmów. Scalzi nie tylko pokazuje potencjał ludzkiej inwencji, ale także subtelnie komentuje wartość doświadczenia i wiedzy zdobytej przez całe życie. To świeże spojrzenie na tematykę wojny i obrony ludzkości w science fiction.

🪐⚔ Pierwsza połowa powieści zachwyca nowoczesnym stylem i literackim podejściem do bohatera, ukazując jego emocje i codzienne rozterki. Druga część przyspiesza i przechodzi w klasyczną space operę – bitwy z obcymi, strategiczne manewry, dramatyczne starcia w odległych zakątkach wszechświata. Dla niektórych może to być zaskakujące przejście, ale Scalzi udanie łączy osobiste doświadczenia Johna z akcją kosmiczną.

🪐⚔ Powieść stawia też pytania o moralność wojny, sens poświęcenia i granice ludzkiej odwagi. Perry, jako starszy rekrut, zmusza czytelnika do refleksji nad tym, co oznacza walczyć nie tylko dla siebie, ale dla całej ludzkości. Scalzi umiejętnie balansuje między grozą konfliktu a humorem i humanistycznym spojrzeniem na bohatera.

🪐⚔ Wojna starego człowieka Johna Scalziego to pozycja obowiązkowa dla miłośników science fiction i literatury przygodowej. Łączy osobisty dramat z epicką wizją przyszłości, wciąga czytelnika od pierwszej strony i zmusza do zastanowienia się nad wartością życia, doświadczenia i odwagi. To powieść pełna akcji, emocji i przemyśleń, którą trudno odłożyć przed końcem.

Opis książki bardzo mi się spodobał, ale porównywanie jej do Gry Endera to – moim zdaniem – błąd. Przez to historia traci, bo niestety nawet nie dorasta jej do pięt.

Po cichu liczyłem, że „stare wiarusy”, dzięki swojemu doświadczeniu – w końcu chodzą po ziemi tak długo, że niejeden remont w chacie już robiły – pokażą, jak to się robi. Niestety autor całkowicie je zmarnował i na tym skończyły się moje oczekiwania.

Wiem, że trochę narzekam, ale początek był naprawdę dobry. Kilka razy się pośmiałem, a czytając zawsze daję upust emocjom – śmieję się, przeżywam, reaguję – i tutaj też tak było. Dlatego uważam, że książka sama w sobie jest w porządku. Gdyby nie oczekiwania zbudowane przez zasłyszane recenzje, pewnie oceniłbym ją lepiej. Jednak na drugą część raczej się nie skuszę.

2663 użytkowników ma tytuł Wojna starego człowieka na półkach głównych
468 użytkowników ma tytuł Wojna starego człowieka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wojna starego człowieka

Cytaty z książki Wojna starego człowieka