Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

Okładka książki Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia autorstwa Cordwainer Smith
Cordwainer Smith Wydawnictwo: Mag Seria: Artefakty fantasy, science fiction
Artefakty
The Rediscovery of Man. Norstrilia
2015-07-15
2015-07-15
Wojciech Próchniewicz
Opowiadania Smitha są najbardziej misterne i liryczne ze wszystkich opowieści o przyszłości. Kunsztowne, osobliwe, jedyne w swoim rodzaju. Prawdziwy skarb. Stephen Baxter

Opowiadania Cordwainera Smitha były dla mnie prawdziwym odkryciem, gdy je pierwszy raz przeczytałam. Teraz, czterdzieści lat później, nadal są… ich bogaty język, wspaniała pomysłowość i halucynacyjne obrazy. Ursula Le Guin

Przeczytajcie to. Cordwainer Smith jest ponadczasowy. Terry Pratchett

Magiczny i odmienny od wszystkich innych kosmos Cordwainera Smitha stworzony w tych opowiadaniach nigdy nie znalazł godnego naśladowcy, jeśli chodzi o intensywność wizji i moc narracji. Robert Silverberg

Cordwainer Smith stworzył prawdziwe krainy cudów. I zrobił to tak, że można uwierzyć w ich realność. Frederik Pohl

Kup Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

Oceny książki Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

Jak ja - miłośniczka science fiction, uchowałam się przez długie, długie lata nie znając tego autora to ja naprawdę nie rozumiem. Jego fantazja i kreatywność po prostu powalają na kolana. To jest coś niebywałego, że ten autor nie jest wymieniany wśród największych w tym gatunku.

Jedno z najbardziej kompletnych, interesujących, innych niż reszta, uniwersów, jakie dane było mi poznać. Jedyny minus to styl, który chwilami jest nazbyt "mitologiczno-przypowieściowy", na szczęście nie we wszystkich opowiadaniach, a te są na tyle krótkie, że zanim się człowiek zmęczy przychodzi czas na kolejne. Norstrilię zaś czyta się lekko niczym Pratchetta. Straszna szkoda, że to jedyna twórczość Smitha wydana w naszym kraju. Dzięki bogu jednak, reszta jest do zdobycia po angielsku (a mógł i potrafił pisać po chińsku)

Na początku byłem zachwycony – klimat był świeży, dziwny, nawet uroczy. Potem jednak zrobiło się coraz bardziej mętnie, aż momentami wręcz dziwnie i natarczywie religijnie. Niestety, z prawie 700 stron naprawdę wciągnęły mnie tylko pierwsze dwieście.

1241 użytkowników ma tytuł Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia na półkach głównych
351 użytkowników ma tytuł Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

Okładka książki Supernovas. Award Winning and Nominee Science Fiction Leigh Brackett, Horace Leonard Gold, Evelyn Martin, Rog Phillips, Cordwainer Smith, Don Wilcox
Okładka książki The Science Fiction Hall of Fame, Vol. 2-A Poul Anderson, Ben Bova, John W. Campbell, Robert A. Heinlein, Cyril M. Kornbluth, Henry Kuttner, C. L. Moore, Lester del Rey, Eric Frank Russell, Cordwainer Smith, Theodore Sturgeon, Herbert George Wells, Jack Williamson
Okładka książki The Time Travellers Almanac Part 1 - Experiments Douglas Adams, C.J. Cherryh, William Gibson, Geoffrey A. Landis, Ursula K. Le Guin, Richard Matheson, Michael Moorcock, Robert Silverberg, Cordwainer Smith, Michael Swanwick, Ann VanderMeer, Jeff VanderMeer, Herbert George Wells
Okładka książki Czarujące obiekty latające Piers Anthony, Robert Bloch, Nelson Bond, Fredric Brown, Angela Carter, Arthur C. Clarke, John Collier, Roald Dahl, Thomas M. Disch, Peter Haining, Harry Harrison, Eric Knight, Stephen Leacock, C.S. Lewis, William F. Nolan, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Fletcher Pratt, Robert Sheckley, Cordwainer Smith, Kurt Vonnegut, P.G. Wodehouse, John Wyndham, L. Sprague de Camp, praca zbiorowa
Okładka książki The Ultimate Cyberpunk Greg Bear, Alfred Bester, Pat Cadigan, Philip K. Dick, William Gibson, Paul McAuley, Rudy Rucker, Lewis Shiner, John Shirley, Cordwainer Smith, Bruce Sterling, Michael Swanwick, James Tiptree
Okładka książki Stare dobre czasy Brian W. Aldiss, Poul Anderson, Gordon R. Dickson, Gardner Dozois, Cyril M. Kornbluth, Ursula K. Le Guin, Fritz Leiber, Murray Leinster, H. Beam Piper, Cordwainer Smith, James Tiptree, Jack Vance, Roger Zelazny, L. Sprague de Camp, Alfred Elton van Vogt

Odwrócony świat Christopher Priest
Odwrócony świat
Christopher Priest
Dziwna to opowieść. W tym samym stopniu co ciekawa. To jedna z tych, w których wiemy tyle co sami bohaterowie (przynajmniej główni) a clue książki wydaje się odnalezienie odpowiedzi jakich wszyscy poszukują. To ostatecznie następuje - tu zatem mały spojler - jednak ostatecznie okazały się być zupełnie odmienne od wszystkiego czego się spodziewałem. Opowieść toczy się wraz z młodym chłopcem, dorastającym w mieście, które nieustannie posuwa się ku nieskończoności. Jeśli stanie lub dostatecznie zwolni, wszystkich czeka zagłada. Jak można zatem żyć w świecie wiecznego ruchu - w świecie gdzie rzeczywistość trzyma wszystko w całości jedynie w pobliżu wędrującej metropolii? Każda kolejna mila oznacza absurdalne wręcz wyzwanie oraz nieustanne stawianie czoła równaniu, które składa się z ograniczonych zasobów, niezliczonych i nagłych przeszkód przynoszonych przez przyszłość oraz widma samej przeszłości, która podąża szlakiem miasta by ostatecznie je pochłonąć. Myślę, że w pewnym stopniu można nazwać tę historię surową. Niewiele jest w niej tego co ostatecznie stanowi jedynie zbędne tło czy wątki poboczne. Wydaje się to podkreśleniem głównego założenia - zbędne rzeczy nie mogą spowolnić tak miasta jak i samej historii. Priest obrał sobie bardzo konkretny cel i choć sama droga wydaje się zawiła ma jeden, konkretny finał. To mocna, dosadna wizja zatracenia pamięci na rzecz celu. Czym pozostaje jednak cel bez przyczyny? Priest stworzył opowieść, która posiada wiele przesłań i wszystkie wydają się być równie nieskończone co książkowe “optimum” do którego dąży wędrujące Miasto. Opowieść ta stara się jednocześnie odpowiedzieć na kilka dość ciekawych pytań: Co by się stało gdyby Syzyf zrozumiał, że nie musi już pchać kamienia? Czy Majowie zaakceptowaliby świat, w którym słońce nie spada na ziemię pomimo braku składanych ofiar? Czy świat może się obrócić i kręcić jak wielka pralka? Oczywiście, wszystko to tylko spekulacje, ale teraz Wy również możecie poznać ich rozwiązania. https://www.instagram.com/velocireader_/
Velocireader - awatar Velocireader
Przedrzeźniacz Walter Tevis
Przedrzeźniacz
Walter Tevis
„Przedrzeźniacz”, aut.: Walter Tevis Jaka to była niesamowita książka. Przeczytał_m ją z polecenia Bibliotekarki w mojej lokalnej Bibliotece. Powiedziała, trochę żartobliwie, że taka przyszłość nas czeka jeśli mówimy o SI oraz że ma nadzieję że się myli. Muszę przyznać jej rację, to jest bardzo prawdopodobne że taka przyszłość nas czeka. W tej powieści śledzimy losy trzech bohaterów których wątki się przeplatają. Żyją oni w apatycznym świecie w którym roboty robią za nas wszystko a ludzie zatracili możliwość krytycznego myślenia, czytania, rozumienia podstawowych konceptów takich jak np.: przeszłość, miłość itd. Można powiedzieć że zostali poddani lobotomii. Przez to większość ludzi woli dokonać samospalenia. Jest to bardzo podobne do tego co się teraz powoli dzieje, do czego próbują doprowadzić Wielkie Korporacje ( oczywiście oprócz samospalenia).„Oglądaj, nie myśl”. Dwójką z tych bohaterów są osoby które przeciwstawiają się zepsutemu systemowi i robią to co zakazane np.: uczą się czytać i dzięki temu czytają książki, łamią zasadę która każe się do siebie zbytnio nie zbliżać (fizycznie i psychicznie) oraz inne zasady które zakazują tworzenia sztuki lub nauki. Oni jednak je łamią i dzięki temu odkrywają świat który skrywał się dosłownie tuż pod ich nosem. Ta książka to jest list miłosny do czytania, jeszcze się nie spotkał_m z książką która opisałaby w tak ładny sposób uczucia jakie mam do czytania. Autor Walter Tevis pięknie opisuje nasze relacje z książkami, przeszłością, jak poznajemy całkowicie inne poglądy ludzi dzięki czytaniu oraz nasze relacje z kulturą i innymi ludźmi. Bliskość jest nam potrzebna, nieważne w jakim tego słowa znaczeniu, czy dosłownie lub metaforycznie. Powieść ta jest przestrogą przeciwko zbyt szybkiemu adoptowaniu technologii, tragedii jakie mogą nas czekać jeśli tak będziemy robić oraz, nawiązując do dzisiejszych czasów, jak SI może nas łatwo zastąpić jeśli na to pozwolimy. Całą tą historię splata postać Spoffortha, androida który odnalazł osobę która potrafi czytać. Spofforth jest androidem Model-9, który jest taką główną „osobą” która może kontrolować resztę robotów i jednocześnie jest najmądrzejsze z nich. Jest tutaj duża ironia że posiada tyle informacji i nie wie co z nimi zrobić lub po prostu nie chce. Jednak ta książka nie jest całkowicie pesymistyczna jeśli chodzi o nasza przyszłość. Na samym końcu książki pojawia się płomyk nadziei który nam ukazuje że nawet jeśli sytuacja jest naprawdę słaba i wydaje nam się ze nie można nic już zrobić/zmienić, to trzeba dalej walczyć o lepszą przyszłość, bo dopóki my żyjemy to można coś zmienić. Jeśli lubicie science-fiction i chcecie przeczytać klasyk z lat 80 który, być może, przewidział przyszłość lub po prostu chcecie przeczytać bardzo dobrą powieść to przeczytajcie „Przedrzeźniacza” autorstwa Waltera Tevisa.
majsrud_kulturalnie - awatar majsrud_kulturalnie
Stulecie przemocy Lavie Tidhar
Stulecie przemocy
Lavie Tidhar
Drugie spotkanie z autorem wypadło lepiej, niż poprzednie, choć liczyłam na więcej, czytając opinie porównujące “Osamę” i “Stulecie przemocy”. “Stulecie...” jest na pewno mniej oniryczne, bardziej umiejscowione w czasie i przestrzeni, z konkretnymi bohaterami, a przez to lepiej się podąża za fabułą. Równocześnie autor nie szczędzi czytelnikowi nagłych skoków czasowych, więc losy postaci poznajemy w dość poszatkowany sposób, jednak nie stanowi to większego problemu. Powieść jest napisana w stylu, który lubię nazywać literackim - z pięknie wyważonymi zdaniami, przemyślanymi opisami i oszczędnymi, ale znaczącymi dialogami. Równocześnie porusza temat, który nie jest lekki. Autor prowadzi czytelnika przez kolejne konflikty zbrojne XX i XXI wieku, przywołując (mimo gatunku s-f) także historyczne postaci i wydarzenia. Trochę w alternatywnej rzeczywistości, z obecnością bohaterów wykraczających poza ludzką miarę, choć w swej istocie bardzo ludzkich, przy okazji zaznajamia czytelnika z wieloma mniej lub bardziej powszechnymi faktami na temat losu nazistowskich zbrodniarzy czy działalności amerykańskich służb wywiadowczych. Ponieważ nie lubię nawiązywania w książkach do superbohaterów komiksowych, to miałam w pewnym momencie ochotę porzucić lekturę. Zatrzymała mnie szczera ciekawość, co odnajdę na końcu powieści, ponieważ już od pierwszych stron zarysowana zostaje zagadka, której elementy są powoli i umiejętnie wplatane w kolejne rozdziały aż do finału. Zakończenie jednak, podobnie jak w przypadku “Osamy”, rozczarowało mnie i pozostawiło niedosyt treści oraz sensu. Czuję też, że na tym zakończę przygodę z tym autorem.
aredhela - awatar aredhela
oceniła na61 rok temu
Historia twojego życia Ted Chiang
Historia twojego życia
Ted Chiang
Opowiadania Teda Chianga, tylko 8 w tym zbiorze, okazały się dla mnie momentami zbyt trudne, mimo, że lubię właśnie tego rodzaju literaturę science fiction, opartą na nauce i technice, z dylematami filozoficznymi i moralnymi. Jest to zajmująca lektura, ale nierzadko rozumiałam tylko fragmenty i często wymowa całości nie była dla mnie jasna. Musiałabym czytać uważniej i bardziej wgryzać się w tekst. Tematyka jest rozmaita, na ogół ulokowana w dalekiej przyszłości, oprócz pierwszego opowiadania „Wieża Babilonu”, które przypomina biblijną przypowieść o spełnianiu marzenia ludzi dotarcia do nieba. Wszystkie pozostałe bazują na problemach i dylematach wynikających z rozwoju naszej cywilizacji i techniki. Nie byłam w stanie w całości pojąć szczegółów medycznych i informatycznych w „Zrozum”, czy tych matematycznych z „Dzielenia przez zero”. Z kolei „Siedemdziesiąt dwie litery” eksplorują temat inżynierii genetycznej, w powiązaniu z nomenklaturą i eugeniką. Też to było dla mnie trudne, ale jednocześnie intrygujące. Bardzo podobały mi się dwa opowiadania, o znaczących tytułach: „Ewolucja ludzkiej nauki” (o metaludziach) i „Co ma cieszyć oczy. Reportaż” (możliwości programowania mózgu). Zupełnie nie polubiłam „Piekło to nieobecność Boga” (nawiedzenia, objawienia, uzdrowienia). Efektowne jest tytułowe opowiadanie, sfilmowane w 2016 roku jako „Nowy początek” („Arrival”, w reżyserii Denisa Villeneuve’a, z Amy Adams w roli Louise Banks),które pokazuje trudny kontakt ludzkości z przybyszami z kosmosu. Tu z kolei nie jest łatwo połapać się w sprawach lingwistycznych oraz problemach psychologiczno-mistycznych językoznawczyni, zatrudnionej do pomocy przez wojsko. Film w szczegółach nie jest wierny pierwowzorowi literackiemu, ale ciekawie, inaczej, obrazuje wygląd obcych, ich statku, a także nieprzystawalność innych cywilizacji do naszych o nich wyobrażeń oraz reakcje różnych państw na wizytę kosmitów. Dla mnie kompletnie niejasny jest wątek osobisty tłumaczki i jego związek z całą sytuacją. Zarówno opowiadanie jak i film wciągają – w obu przypadkach istnieje specyficzny klimat: zagrożenia, tajemniczości, niepewności i ciągłego niepokoju. Książka pobudza do myślenia o problemach rozwoju cywilizacji ziemskiej; Autor jest gejzerem pomysłów i nieoczekiwanych rozwiązań. Powołuje do życia niepowtarzalne postaci i pokazuje ich różnorodne postawy, emocje i zachowania. Jeden z wynalazków przyszłości przydał by mi się wyjątkowo: „opatentowany w Edynburgu automat gospodarczy umiejący odnosić przedmioty na właściwe miejsce” (s. 178). Ciągle w tyle głowy miałam to co już w wcześniej czytałam. Zdecydowanie wolę książki naszego Rodaka, Stanisława Lema, którego proza jest zawsze świetnie napisana, równie oryginalna i twórcza, ale też zdecydowanie bardziej klarowna i tym samym łatwiejsza w odbiorze. Słuchałam audiobooka, być może to był błąd i na papierze byłoby mi łatwiej się skupić na trudnych problemach badań i odkryć w odległej przyszłości Ziemi. Polecam bardzo.
Mikila - awatar Mikila
oceniła na728 dni temu

Cytaty z książki Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia

Kiedy i ja umrę,czy będę wiedział,że kiedyś żyłem?Wiem,że paru moich przyjaciół pokusiło się o oszustwo-leżą w lodowym śnie,licząc nie wiadomo na co.Poznałem życie i dobrze o tym wiem.Bo czym jest życie?Trochę zabawy,trochę nauki,trochę dobrze dobranych słów,odrobina miłości,krzta bólu,znów praca,wspomnienia,a potem gleba unosząca się na słońcu.I do tego tylko się sprowadzamy-a przecież podbiliśmy gwiazdy!

Rozwiń
Cordwainer Smith Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia Zobacz więcej

My tylko myślimy, że jesteśmy wolni. Nasze życie kształtują ludzie, których poznajemy przypadkiem, miejsca które przypadkiem odwiedzamy, praca i hobby, na które natrafimy przypadkiem.

Rozwiń
Cordwainer Smith Drugie odkrycie ludzkości. Norstrilia Zobacz więcej

Ptaki też żyją, ryby też żyją. Tylko wy, ludzie, potraficie gadać i splątać sobie życie w spazmatyczne zagadki. Wszystko mącicie.