Wideo z Jezusem

Okładka książki Wideo z Jezusem autora Andreas Eschbach, 8388431986
Okładka książki Wideo z Jezusem
Andreas Eschbach Wydawnictwo: Solaris Cykl: Jesus-Dilogie (tom 1) literatura piękna
Jesus-Dilogie (tom 1)
Joanna Filipek

Kup Wideo z Jezusem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wideo z Jezusem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wideo z Jezusem

Świetna rozrywka, dobrze napisana literacko, trzymająca w napięciu do samego końca. Świetny protagonista niczym młody indiana Jones, tylko zamiast lassa i kapelusza posiada laptop i komórkę. Krótkie rozdziały oraz narracja prowadzona z perspektywy kilkunastu osób. Najlepsze są zaś prawdy na temat hipokryzji kościoła katolickiego. Kościół jako ogromne przedsiębiorstwo operujące miliardami dolarów, usuwa wszystko i wszystkich niczym sycylijska mafia, kto spróbuje podważyć jego nieomylne dogmaty. Książka to przygodowa fantastyka - genialny motyw podróży w czasie oraz wszelkie związane z tym paradoksy. Mnie ta opowieść pochłonęła - polecam bardzo!

Pomysł na książkę jest super! Ale wykonanie... dla mnie ta książka była po prostu nudna. Jak można taki pomysł w tak nudny sposób opisać?! Fabuła się wlecze ("akcja toczy się w zawrotnym tempie"?! gdzie?! :D ),bohaterów nie mogłem zapamiętać przez pół książki (albo i dłużej)… nie no, jakby ta książka była trochę krótsza, to by może nie była taka nudna. A może ja co raz gorzej znoszę powieści, nie wykluczam że moja ocena leży we mnie. Znaczy książka nie była też najgorsza, ale jeśli ja oceniam coś na połowę gwiazdek, to nie jest też dobrze ;) Ale może po prostu nie trafiła w odpowiedni czas... nie no, dobrze, dam 6 gwiazdek, można przeczytać ale naprawdę szkoda, że nie jest krótsza i bardziej "skondensowana".
Wie, słaba recenzja, właściwie nic nie napisałem o książce ale trudno coś napisać żeby nie spojlerować, treść nie jest najgorsza, po prostu temat wydał mi się tak świetny, a finalnie książka raczej nie zostanie w mej pamięci, co rozczarowuje.

(czytana/słuchana: 24-28.10.2024)
3/5 [6/10]

Na półkach: , , , ,

Choć "Video z Jezusem" to nie jest książka z gatunku, jaki lubię czytać, to pomysł na fabułę przypadł mi do gustu już przy zapoznaniu się z opisem książki. Podczas wykopalisk archeologicznych na terenie Izraela odkryto szkielet podróżnika w czasie. Miał on przy sobie instrukcję obsługi kamery video, a badania wskazują na to, że zmarł dwa tysiące lat temu. Krótko mówiąc, miał okazję nagrać na video samego Jezusa i teraz zaginiona kamera jest ciekawostką, której szuka wiele osób. Jedni - jak biznesmen Kaum - wietrzą tutaj ogromne zyski, inni - jak młody Foxx - szukają przygody. No i jest jeszcze "najpotężniejsza korporacja świata", czyli kościół, któremu film nagrany dwa tysiące lat temu mógłby sporo namieszać...
Zatem pomysł jest ciekawy, a samo "Video z Jezusem" to książka - tylko lub aż - dobra. Akcja rozkręca się dość powoli, przez większość czasu brakuje mi tu budowania napięcia - tak naprawdę mocno wciągnęłam się w lekturę dopiero po przeczytaniu ok. 2/3. Bohaterowie wydają mi się dość płytcy, w efekcie końcowe, nieco głębsze dialogi między nimi niezbyt mi pasowały ;). Ciężko mi też było z którąś z postaci głębiej sympatyzować. Z drugiej strony miałam wrażenie, że dla Eschbacha psychologia postaci była kwestią drugorzędną, liczyła się tylko akcja - dlatego początek książki może trochę męczyć.
Nie była to lektura, która wywarła na mnie spore wrażenie czy pozostanie ze mną na dłużej, ale myślę, że nie taki był jej cel. "Video z Jezusem" to książka czysto rozrywkowa, lekka w odbiorze, idealna odskocznia od ciężkich reportaży, które czytam zazwyczaj. Eschbach zabiera czytelników na gorące izraelskie pustynie i zadaje im pytanie: co jeśli zamiast "wierzyć" można by naprawdę "wiedzieć"? ;)

355 użytkowników ma tytuł Wideo z Jezusem na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Wideo z Jezusem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wideo z Jezusem

Okładka książki Unsere Freunde von ε Eridani Arno Behrend, Gabriele Behrend, Ralf Boldt, John Dodd, Andreas Eschbach, Uwe Hermann, Gerhard Huber, Guido Krain, Peter R. Krüger, Axel Kruse, Thorsten Küper, Frank Lauenroth, Uwe Post, Alexandra Trinley, Melanie Vogltanz
Okładka książki Wie künstlich ist Intelligenz? Andreas Eschbach, Klaus N. Frick, Reinhard Karger, Stefan Lammers, Gundel Limberg, Michael Marrak, Jannis Radeleff, Carsten Schmitt, Nele Sickel, Judith C. Vogt
Andreas Eschbach
Andreas Eschbach
Andreas Eschbach (ur. 15 września 1959 w Ulm) to niemiecki pisarz science fiction. Eschbach studiował technikę lotów samolotowych i kosmicznych w Stuttgarcie. Pracował jako programista komputerowy, zaś w latach 1993-1996 miał firmę consultingową. Obecnie mieszka w Bretanii. Jego pierwsza powieść, Gobeliniarze, ukazała się w 1995. W 1996 otrzymał za nią nagrodę literacką Niemieckiego Klubu SF. Jego najpopularniejsza powieścią jest Wideo z Jezusem (1998),za które otrzymał 3 nagrody literackie. W 2002 powstała telewizyjna ekranizacja powieści. Eschbach pisze również książki młodzieżowe. Jego powieści tłumaczone były na język francuski, włoski, japoński, turecki, rosyjski, czeski, hiszpański, angielski i polski. W Polsce ukazały się jak dotąd trzy powieści Eschbacha - Gobeliniarze, Wideo z Jezusem oraz Bilion dolarów, wszystkie nakładem wydawnictwa Solaris.

Cytaty z książki Wideo z Jezusem