Wideo z Jezusem

- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 8388431986
- Joanna Filipek
Jerozolima, koniec XX wieku. Archeolodzy odkrywają grób, w nim szkielet, prawdopodobnie pierwszego podróżnika w czasie. Datowanie radiowęglem wskazuje na wiek ok. 2000 lat. Obok szkieletu znajduje się instrukcja kamery wideo. Gdzie jest kamera i co zawierają taśmy? Kazanie na Górze, Ukrzyżowanie, a może coś innego? To dopiero zalążek fabuły. Tropem kamery i taśm ruszają: magnat medialny John Kaun i młody poszukiwacz przygód, Stephen Foxx. Kto wygra? A może do walki o cenny artefakt włączy się jeszcze ktoś? Co na odkrycie powie Kościół? Każdy rozdział tej powieści to nowe spięcia fabuły, akcja toczy się w zawrotnym tempie, stale przyspieszając już od pierwszej strony. Powieść przyniosła Eschbachowi międzynarodową sławę, książkę przetłumaczono na wiele języków, w Niemczech doczekała się ekranizacji.
Kup Wideo z Jezusem w ulubionej księgarni
- Ebooki 2
- Literatura piękna 2
- 0.Powieść 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wideo z Jezusem
Świetna rozrywka, dobrze napisana literacko, trzymająca w napięciu do samego końca. Świetny protagonista niczym młody indiana Jones, tylko zamiast lassa i kapelusza posiada laptop i komórkę. Krótkie rozdziały oraz narracja prowadzona z perspektywy kilkunastu osób. Najlepsze są zaś prawdy na temat hipokryzji kościoła katolickiego. Kościół jako ogromne przedsiębiorstwo operujące miliardami dolarów, usuwa wszystko i wszystkich niczym sycylijska mafia, kto spróbuje podważyć jego nieomylne dogmaty. Książka to przygodowa fantastyka - genialny motyw podróży w czasie oraz wszelkie związane z tym paradoksy. Mnie ta opowieść pochłonęła - polecam bardzo!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na książkę jest super! Ale wykonanie... dla mnie ta książka była po prostu nudna. Jak można taki pomysł w tak nudny sposób opisać?! Fabuła się wlecze ("akcja toczy się w zawrotnym tempie"?! gdzie?! :D ),bohaterów nie mogłem zapamiętać przez pół książki (albo i dłużej)… nie no, jakby ta książka była trochę krótsza, to by może nie była taka nudna. A może ja co raz gorzej znoszę powieści, nie wykluczam że moja ocena leży we mnie. Znaczy książka nie była też najgorsza, ale jeśli ja oceniam coś na połowę gwiazdek, to nie jest też dobrze ;) Ale może po prostu nie trafiła w odpowiedni czas... nie no, dobrze, dam 6 gwiazdek, można przeczytać ale naprawdę szkoda, że nie jest krótsza i bardziej "skondensowana".
Wie, słaba recenzja, właściwie nic nie napisałem o książce ale trudno coś napisać żeby nie spojlerować, treść nie jest najgorsza, po prostu temat wydał mi się tak świetny, a finalnie książka raczej nie zostanie w mej pamięci, co rozczarowuje.
(czytana/słuchana: 24-28.10.2024)
3/5 [6/10]
Pomysł na książkę jest super! Ale wykonanie... dla mnie ta książka była po prostu nudna. Jak można taki pomysł w tak nudny sposób opisać?! Fabuła się wlecze ("akcja toczy się w zawrotnym tempie"?! gdzie?! :D ),bohaterów nie mogłem zapamiętać przez pół książki (albo i dłużej)… nie no, jakby ta książka była trochę krótsza, to by może nie była taka nudna. A może ja co raz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć "Video z Jezusem" to nie jest książka z gatunku, jaki lubię czytać, to pomysł na fabułę przypadł mi do gustu już przy zapoznaniu się z opisem książki. Podczas wykopalisk archeologicznych na terenie Izraela odkryto szkielet podróżnika w czasie. Miał on przy sobie instrukcję obsługi kamery video, a badania wskazują na to, że zmarł dwa tysiące lat temu. Krótko mówiąc, miał okazję nagrać na video samego Jezusa i teraz zaginiona kamera jest ciekawostką, której szuka wiele osób. Jedni - jak biznesmen Kaum - wietrzą tutaj ogromne zyski, inni - jak młody Foxx - szukają przygody. No i jest jeszcze "najpotężniejsza korporacja świata", czyli kościół, któremu film nagrany dwa tysiące lat temu mógłby sporo namieszać...
Zatem pomysł jest ciekawy, a samo "Video z Jezusem" to książka - tylko lub aż - dobra. Akcja rozkręca się dość powoli, przez większość czasu brakuje mi tu budowania napięcia - tak naprawdę mocno wciągnęłam się w lekturę dopiero po przeczytaniu ok. 2/3. Bohaterowie wydają mi się dość płytcy, w efekcie końcowe, nieco głębsze dialogi między nimi niezbyt mi pasowały ;). Ciężko mi też było z którąś z postaci głębiej sympatyzować. Z drugiej strony miałam wrażenie, że dla Eschbacha psychologia postaci była kwestią drugorzędną, liczyła się tylko akcja - dlatego początek książki może trochę męczyć.
Nie była to lektura, która wywarła na mnie spore wrażenie czy pozostanie ze mną na dłużej, ale myślę, że nie taki był jej cel. "Video z Jezusem" to książka czysto rozrywkowa, lekka w odbiorze, idealna odskocznia od ciężkich reportaży, które czytam zazwyczaj. Eschbach zabiera czytelników na gorące izraelskie pustynie i zadaje im pytanie: co jeśli zamiast "wierzyć" można by naprawdę "wiedzieć"? ;)
Choć "Video z Jezusem" to nie jest książka z gatunku, jaki lubię czytać, to pomysł na fabułę przypadł mi do gustu już przy zapoznaniu się z opisem książki. Podczas wykopalisk archeologicznych na terenie Izraela odkryto szkielet podróżnika w czasie. Miał on przy sobie instrukcję obsługi kamery video, a badania wskazują na to, że zmarł dwa tysiące lat temu. Krótko mówiąc,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna, przygodowo - archeologiczna powieść. Bardzo fascynujący pomysł, choć realizacja już tylko albo aż - bardzo dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj zrobiła na mnie wrażenie ta książka. Cegła to fakt ale bardzo fajnie się czytało. Ciężko te pozycje dostać nawiasem mówiąc. Ale warto było. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie było takie głupie jak mogło by się wydawać. Taki Dan Brown, a nawet ciut lepszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna powieść - akcja, przygoda, tajemnica... Bardzo dobra książka, jestem pod wielkim wrażeniem. Szkoda, że nie mogę obejrzeć tego video - opis autora i jego przemyślenia na temat Jezusa są bardzo trafne. Polecam każdemu i od dziś jestem fanem autora
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, sięgnąłem po nią przypadkiem i poczułem się mile zaskoczony. Bardzo dobrze prowadzona narracja, porządnie nakreśleni bohaterowie, zaskakujące zwroty akcji i doskonałe zakończenie. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrafiłem na tą książkę przypadkowo (zakładając, że przypadek naprawdę istnieje) na wycieczce do Bawarii. Na granicy zachodniej Bawarii jest miasto Ulm nad Dunajem. Będąc na miejscu dowiedziałem się, że urodzili się tam Einstein i Eschbach. Miasto Ulm charakteryzuje się tym, że jest tam najwyższy kościół na świecie (gotycki) oszczędzony w trakcie alianckich nalotów dywanowych. Po wojnie była to strefa amerykańska. Dla ścisłości samo Ulm jest już po stronie Badeni-Wirtembergi a jej prawy brzeg Neue Ulm po stronie Bawarii. Na tym tle … zainteresowało mnie jak niemiecki pisarz opisuję hipotetyczne wideo z Jezusem. To pierwsza książka Eschbacha jaką czytałem i zachęciła mnie do przeczytania innych jego książek. Jednym z atut tej książki są ciekawe opisy historii i różnych miejsc w Izraelu, które w jakiś sposób wiązały się mniej lub bardziej z Jezusem..... Okładka tej edycji jest troche "creepy" i te oczy są na błyszczącym paierze a reszta na matowym ale to oczywiście subiektywne i dla kogoś może być fantastyczna. Właściwie to byłby fajny pomysł na stronę która ocenia, komentuje okładki książek np lubimyokladki.pl może już taka jest ale wydaje się że nie...
Trafiłem na tą książkę przypadkowo (zakładając, że przypadek naprawdę istnieje) na wycieczce do Bawarii. Na granicy zachodniej Bawarii jest miasto Ulm nad Dunajem. Będąc na miejscu dowiedziałem się, że urodzili się tam Einstein i Eschbach. Miasto Ulm charakteryzuje się tym, że jest tam najwyższy kościół na świecie (gotycki) oszczędzony w trakcie alianckich nalotów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super