"Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Biblioteka Armii Krajowej
- 2006-01-01
- 2006-01-01
Szli i krzyczeli ochrypłymi głosami:
- Paliaki! Zdajties! My s wami!
A za nimi podążały w o wiele większym porządku - ale i bezpieczniejszej odległości - głębokie tyraliery żandarmów, policji, esesmanów z nerwowo poszczekującymi psami. Nasyp ciągle milczał. Ci, którzy za nim leżeli, wiedzieli, o jaką stawkę idzie gra, a poza tym pamiętali ostatnią pogróżkę "Ponurego":
- Tego, który strzeli przed "Nurtem", powieszę za jaja na sośnie.
Więc nasyp w trosce o takie klejnoty milczał. A ci, co krzyczeli - Paliaki, zdajties! - byli już bardzo blisko, o rzut kamieniem.
I naraz "Nurt" pochylił się nad celownikiem i pociągnął długą jak zdrowaśka serię. Wyzwoliła ona łomot ciągły drugiego cekaemu, osiem elkaemów, jedenaście erkaemów, 53 pistoletów maszynowych różnych maści i ponad dwustu karabinów powtarzalnych.
Trzy minuty i siedemnaście sekund!
A potem zapadła cisza, chłopaki za wałem się poderwali i truchtem pobiegli za "Nurtem", niknąc w lesie...
Kup "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 w ulubionej księgarni
Oceny książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944
54 użytkowników ma tytuł "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 na półkach głównych- Chcę przeczytać 27
- Historia 3
- 2013 2
- Stoi na półce 1
- Biografia 1
- Eikon ena 1
- Pożyczone 1
- Dla dziadka i babci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944
Szkoda wielka, że major Jan Piwnik nie zostawił żadnych wspomnień, zapisków. Spisali je inni dzięki temu mogła powstać ta książka. Opowiada o bohaterze, człowieku odważnym, niezłomnym, lojalnym ale również życzliwym i przyjacielskim. Człowieku dla którego odwaga nie była synonimem niepotrzebnej brawury ale służby ku wolności drugiemu człowiekowi. Książka jest trochę biografią ale główny nacisk jest położony na opis działalności partyzanckiej w Górach Świętokrzyskich i na Nowogródczyźnie. Zginął jak żył – w walce. Pamięć o nim ocalała. Jego ostatnie słowa wiele mówią o jego osobowości: „Powiedz żonie i rodzicom, że ich bardzo kochałem, i że umieram jak Polak. I pozdrówcie Góry Świętokrzyskie”.