"Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944

Okładka książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 autora Cezary Chlebowski, 9788373991804
Okładka książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944
Cezary Chlebowski Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza RYTM Seria: Biblioteka Armii Krajowej biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Biblioteka Armii Krajowej
2006-01-01
2006-01-01

Kup "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 w ulubionej księgarnii

Oceny książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944

OPINIE i DYSKUSJE o książce "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944

Szkoda wielka, że major Jan Piwnik nie zostawił żadnych wspomnień, zapisków. Spisali je inni dzięki temu mogła powstać ta książka. Opowiada o bohaterze, człowieku odważnym, niezłomnym, lojalnym ale również życzliwym i przyjacielskim. Człowieku dla którego odwaga nie była synonimem niepotrzebnej brawury ale służby ku wolności drugiemu człowiekowi. Książka jest trochę biografią ale główny nacisk jest położony na opis działalności partyzanckiej w Górach Świętokrzyskich i na Nowogródczyźnie. Zginął jak żył – w walce. Pamięć o nim ocalała. Jego ostatnie słowa wiele mówią o jego osobowości: „Powiedz żonie i rodzicom, że ich bardzo kochałem, i że umieram jak Polak. I pozdrówcie Góry Świętokrzyskie”.

54 użytkowników ma tytuł "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944 na półkach dodatkowych

Okładka książki RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 1 Ryszard Bańkowicz, Tadeusz Baranowski, Cezary Chlebowski, Janusz Christa, Elżbieta Dobrzyńska, Stanisław Majewski, Maria Olszewska, Bogusław Polch, Grzegorz Rosiński, Andrzej Sawicki, Ryszard Siwanowicz, Marek Szyszko, Stefan Weinfeld, Jerzy Wróblewski
Cezary Chlebowski
Cezary Chlebowski
Polski pisarz, dziennikarz, publicysta i historyk. Urodził się w Zagłębiu Dąbrowskim. Jeszcze przed wojną wstąpił do harcerstwa. W czasie II wojny światowej został wywieziony wraz z rodziną na roboty przymusowe w głąb Trzeciej Rzeszy. Absolwent UW (dziennikarstwo i historia). Przez krótki czas pracował w redakcji katowickiego "Sportu" a także m.in. w "Biuletynie Olimpijskim", "Expressie Wieczornym", "Sportowcu" i w agencji Interpress. Autor ponad 15 książek. Wieloletni członek Warszawskiego Klubu Narciarskiego. Wchodził także w skład Niezależnego Komitetu Historycznego Badania Zbrodni Katyńskiej. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Cezary Chlebowski żył 85 lat. Wybrane książki autora: "Nocne szlaki" (pierwsze wydanie: Nasza Księgarnia, 1964),"Gazda z Diabelnej" (pierwsze wydanie: Nasza Księgarnia, 1967),"Odłamki granatu" (pierwsze wydanie: Instytut Wydawniczy PAX, 1969),"Cztery z tysiąca" (pierwsze wydanie: KAW, 1981),"Saga o bohaterach – Wachlarz IX 1941 – III 1943" (Oficyna Wydawnicza "Rytm", 2006). Dwukrotnie żonaty: 1. Anna Piskorska (1951-1966, rozwód),2 dzieci: córka Weronika i syn Tomasz (ur. 21.06.1954); 2. Grażyna Ciszewska.

Cytaty z książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944

Dodaj cytat z książki "Ponury" - major Jan Piwnik 1912-1944