Beduinki na Instagramie. Moje życie w Emiratach

- literatura podróżnicza
- 2016-07-25
- 2016-07-25
Aleksandra Chrobak poznała Emiraty od podszewki. W swojej książce opisuje kraj szokujących kontrastów, gdzie to, co zabronione, często ukrywa się po prostu za przyciemnionymi szybami luksusowych samochodów.
W mieście, które w zaledwie parę dekad pokonało drogę od namiotów na pustyni do najwyższych wieżowców świata, najnowsze technologie przeplatają się z tradycjami i światopoglądem dawnych Beduinów. Kręte uliczki i tętniące życiem bazary sąsiadują z sześciopasmową autostradą, po której pędzą najnowsze bentleye i używane lexusy.
Autorka jest wymarzoną przewodniczką po tym fascynującym świecie. Ze swadą i humorem opisuje kraj, który stał się jej drugim domem. Wyjaśnia, co zrobić, gdy gospodarz nie poczęstuje nas gahłą, jak rozróżnić typy zasłon na twarz, rozpoznać szejka po tablicach rejestracyjnych i spisać dobry kontrakt ślubny.
~ * * * ~
Rozdziały tej książki układają się w fascynującą mozaikę – barwny obraz kraju, o którym wciąż niewiele wiemy, ale do którego po zakończeniu lektury wszyscy będziemy chcieli polecieć.
Kup Beduinki na Instagramie. Moje życie w Emiratach w ulubionej księgarni
Oceny książki Beduinki na Instagramie. Moje życie w Emiratach
3153 użytkowników ma tytuł Beduinki na Instagramie. Moje życie w Emiratach na półkach głównych- Przeczytane 1 965
- Chcę przeczytać 1 144
- 2018 30
- 2017 26
- 2017 19
- 2019 19
- 2016 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Beduinki na Instagramie. Moje życie w Emiratach
Czyta się bardzo lekko ale nie jest to dzieło wybitne dostarczające jakiś głębokich wniosków. Mimo to warto sięgnąć po tę pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pierwszy rzut oka - super ciekawe spojrzenie na świat Emiratów, zwłaszcza miejsce kobiet w nim. Po pierwszych kilkudziesięciu stronach zaczyna nużyć, podobne informacje się powtarzają, brakuje w tym pewnej głębi. Jako osoba, która spędziła kilka dni w tym kraju, to fajne uzupełnienie, ale jednak spodziewałam się czegoś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba oddać autorce, że ma lekkie pióro. Swoją książkę napisała nie z punktu widzenia turystki ale osoby, która w Emiratach mieszkała i pracowała, ponadto chwali się ukończeniem religioznawstwa więc wydaje się osobą nieźle przygotowaną do oprowadzenia czytelnika po Bliskim Wschodzie. Niestety książka jest powierzchowna, nie przedstawia tła historycznego i kulturowego. Opiera się na anegdotach i osobistych doświadczeniach. Najbardziej zraziło mnie to, że autorka przedstawia siebie jako samozwańczego szpiega odkrywającego przed czytelnikiem tajemnice niedostępne dla nikogo innego z zewnątrz. Wręcz pisze, że kosztem wydania tej książki jest opuszczenie na zawsze Emiratów, bo powrót skończyłby się więzieniem. Nie wiem czy gratulować czy współczuć tak wysokiego mniemania o sobie. Jednak jeśli ktoś wybiera się na wakacje do Emiratów lub chciałby to zrobić, a nie ma możliwości to może bez większego bólu przeczytać.
Trzeba oddać autorce, że ma lekkie pióro. Swoją książkę napisała nie z punktu widzenia turystki ale osoby, która w Emiratach mieszkała i pracowała, ponadto chwali się ukończeniem religioznawstwa więc wydaje się osobą nieźle przygotowaną do oprowadzenia czytelnika po Bliskim Wschodzie. Niestety książka jest powierzchowna, nie przedstawia tła historycznego i kulturowego....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się lepszej lektury,a dostałam informacje,które można znaleźć w internecie. Żeby przeczytać o Beduinkach na Instagramie,trzeba przejść aż do SIÓDMEGO rozdziału. Strata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZEA to kraj pełen sprzeczności, przynajmniej dla nas, Europejczyków. Jest fascynujący swoją egzotycznością, onieśmilejający bogactwem i przepychem, a jednocześnie bulwersujący swą prymitywnością. Takie przynajmniej odniosłam wrażenie po przeczytaniu książki, bo nigdy w ZEA nie byłam. Lektura lekka i przyjemna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam jako lekturę dla turystów podróżujących do Emiratów. Może nie stanowi zbioru wiedzy wszelkiej , ale w sposób lekki i przystępny pokazuje różne aspekty życia w tej części świata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZjednoczone Emiraty Arabskie od kuchni. I to dosłownie. Dowiemy się zarówno o tym co jedzą mieszkańcy Emiratów, jak i o tym, kto im gotuje. Autorka pisze o tym, jak traktowane są gosposie, kierowcy, pracownicy fizyczni. Nie da się pominąć faktu, że prawie osiemdziesiąt procent populacji to przyjezdni. Nie da się nie zauważyć, że żyją w znacznie gorszych warunkach niż rodowici mieszkańcy Emiratów Arabskich. Reporterka uczestniczy w życiu prywatnym Emiratczyków. Spotyka się z nimi. Dzięki temu może przybliżyć nam zwyczaje Beduinów, ich tradycje. Jest nawet gościem weselnym. Nie da się zaprzeczyć, że książce przydałaby się porządna redakcja - dzięki temu nie byłoby tyłu powtórzeń, te same tematy nie byłyby opisane po kilkakroć. Niemniej jednak warto poświęcić chwilę na spotkanie z tą książką. Polecam.
Zjednoczone Emiraty Arabskie od kuchni. I to dosłownie. Dowiemy się zarówno o tym co jedzą mieszkańcy Emiratów, jak i o tym, kto im gotuje. Autorka pisze o tym, jak traktowane są gosposie, kierowcy, pracownicy fizyczni. Nie da się pominąć faktu, że prawie osiemdziesiąt procent populacji to przyjezdni. Nie da się nie zauważyć, że żyją w znacznie gorszych warunkach niż...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stylizowana na reportaż, jednak w środku nie ma prawie wcale faktów, jakiejkolwiek bibliografii czy danych statystycznych. Większość to przemyślenia i ogólnienia autorki, niby to obalające stereotypy, a jednak je utrwalające. Wtrącanie nawiązań kulturowych tak nachalnie, żeby wywołać w czytelniku poczucie, że autorka jest osobą inteligentną i obytą, a jednak nazywa drag queens transwestytami czy traktuje tematy nieheteronormatywne tak, że lepiej by było, gdyby nie pisała o nich wcale.
Książka stylizowana na reportaż, jednak w środku nie ma prawie wcale faktów, jakiejkolwiek bibliografii czy danych statystycznych. Większość to przemyślenia i ogólnienia autorki, niby to obalające stereotypy, a jednak je utrwalające. Wtrącanie nawiązań kulturowych tak nachalnie, żeby wywołać w czytelniku poczucie, że autorka jest osobą inteligentną i obytą, a jednak nazywa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka książka opisująca Zjednoczone Emiraty Arabskie oczami Europejki, nie muzułmanki.
Autorka porusza w niej wiele kwestii, z wiadomych względów dotyczących głównie kobiet, ukazując nam tym samym "obce" Emiraty. W książce można zauważyć potężne kontrasty między "zawsze naj-", liberalnym Dubajem oraz wciąż skrajnie zacofanymi, radykalnymi wioskami niedaleko Abu Zabi, między muzułmankami "zeuropeizowanymi" w Dubaju a tradycyjnymi przedstawicielkami ludów pustynnych. Autorka załączyła także sporo zdjęć, co dodatkowo umila lekturę.
Nie jest to pozycja naukowa, encyklopedyczna, więc jeśli ktoś takiej szuka - będzie zawiedziony. Jeśli natomiast ktoś chce w sposób przystępny, lekki, czasami wręcz zabawny, poczytać o odległych Zjednoczonych Emiratach Arabskich, jest to lektura dla niego!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka porusza w niej wiele kwestii, z wiadomych względów dotyczących głównie kobiet, ukazując nam tym samym "obce" Emiraty. W książce można zauważyć potężne kontrasty między "zawsze naj-", liberalnym Dubajem oraz wciąż skrajnie zacofanymi, radykalnymi wioskami niedaleko Abu Zabi,...
Przyjemna, lekka lektura podróżnicza zapoznająca z mentalnością i kulturą rdzennych mieszkańców ZEA.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdsłaniająca nie tylko bogactwo Dubaju ale i biedę tamtejszych robotników, jak i ich niewolnictwo i służących - pomocy domowych. Przepaście kulturowe, o których powinny pamiętać zwłaszcza europejskie kobiety zamieszkujące ZEA.