Kostka i Bruno. Szkolne przygody

Okładka książki Kostka i Bruno. Szkolne przygody autora Dominika Słomińska, 9788380530812
Okładka książki Kostka i Bruno. Szkolne przygody
Dominika Słomińska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska literatura dziecięca
literatura dziecięca
2016-04-13
2016-04-13

Kup Kostka i Bruno. Szkolne przygody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kostka i Bruno. Szkolne przygody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kostka i Bruno. Szkolne przygody

Książka bardzo mnie zaskoczyła, na szczęście pozytywnie. To kilka historii Kostki i Bruna, którzy rozpoczynają przygodę ze szkołą. Opisane sytuacje dotyczą różnego rodzaju zagadnień i problemów. Każdy rozdział zakończony jest komentarzem dla rodziców. Pozycja godna polecenia. Jako mamie czytało mi się świetnie, córka zachwycona, to chyba najlepsza rekomendacja :)

Super opowiesci dla dzieci na przyklad na dobranoc, ucza, rozsmieszaja, wzruszaja, ostrzegaja. W kazdym rozdziale poruszany jest ciekawy problem - zagadnienie z zycia Kostki i Brunka oraz ich rodzin i przyjaciol. Czyta i slucha sie swietnie.

Doczekaliśmy się i przeczytaliśmy kolejne przygody Kostki i Bruna.

Dzięki tej książce można poruszyć kolejne ciekawe i ważne rozmowy z dzieckiem, do czego autorka zachęca pisząc, że..."uważna rozmowa to najwspanialsze narzędzie wychowawcze".

W tej książce Kostka i Bruno to uczniowie pierwszej klasy. Wraz z nimi przebrniemy przez kolejne istotne dylematy człowieka w tym wieku.

Tym razem opowieści jest 14 i 14 komentarzy dla rodziców.

W książce jest kolorowo od ilustracji i całych różnokolorowych stron, niektóre fragmenty tekstu także zostały zapisane kolorową i pogrubioną czcionką, ale bynajmniej nie jest tego za dużo, nas przyciągało i "ocieplało" problematykę.

Zagadnienia omówione przez autorkę i jej propozycje działań:
1. Lęk związany z nie w pełni sprawną ręką po zdjęciu gipsu i koniecznością jej rehabilitacji.
2. Przeżycia związane z pójściem do szkoły, prezentacja samego siebie, zapoznawanie się z koleżeństwem w klasie, ustalanie norm zachowań.
3. "Kozioł ofiarny" - kształtowanie właściwej postawy względem swojej ułomności.
4. Kłótnia z kolegami, normalna rzecz, ważne jak z tej sytuacji wybrnąć z szacunkiem do samego siebie i do tej drugiej osoby.
5. Zwierzę dla dziecka - wszystkie za i przeciw, właściwe traktowanie, odpowiedzialność, szacunek i świadomość odejścia.
6. Wypadek, problem ze zdrowiem bliskiej osoby.
7. Czy istnieje Święty Mikołaj? Pewnie, dopóki sami w to wierzymy to dziecko też będzie...
8. Rozwijanie w dziecku pasji - otwieranie nowych możliwości, zachęcanie, szukanie.
9. Postawa w stosunku do innych ludzi i zwierząt, ciekawość świata, pasje.
10. Przekleństwa u dziecka.
11. Pojawienie się rodzeństwa - radość, szok, strach.
12. Wyjazd rodzica - jak przygotować dziecko, aby tęskniło ale nie rozpaczało.
13. Czy słowo gruby to obraza? Samoocena - jak kształtować, wspierać, dawać pozytywne przykłady i wzmocnienia...
14. Wpływ innych na dziecko. Jak uczyć dziecko aby miało swój rozsądek i wiarę we własne zdanie.

Te istotne sprawy opisane w umiejętny i ciekawy sposób przez autorkę mogą być wsparciem dla opiekunów. Czasami wiemy jak wyjaśnić dziecku problem, ale ono potrzebuje dodatkowego wzmocnienia. Potrzebuje usłyszeć inne podobne do naszego głosy a takie książki jak Dominiki Słomińskiej są nieodzowne. To specjalistyczna literatura podana w przystępny sposób.

Więcej: ociekawosciswiata.blogspot.com

Doczekaliśmy się i przeczytaliśmy kolejne przygody Kostki i Bruna.

Kolejna część przygód Kostki. Mojej córce bardzo się podobały historyjki. Napisane są prostym językiem, zrozumiałym dla dzieci. To mądre opowiadania, wzbudzają empatię, prowokują do rozmów z dzieckiem.
Bardzo podobały mi się porady dla rodziców.
Dobra pozycja nie tylko dla dzieci
Polecam - polecamy Obie z córką

Bardzo podobały mi się porady dla rodziców.
Dobra pozycja nie tylko dla dzieci

Okładka książki Życie według Duni Eva Eriksson, Rose Lagercrantz
Życie według Duni Eva Eriksson, Rose Lagercrantz
Okładka książki Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia Kristina Digman, Åsa Lind
Piaskowy Wilk i ćwiczenia z myślenia Kristina Digman, Åsa Lind
Okładka książki Syberyjskie przygody Chmurki Dorota Combrzyńska-Nogala, Maciej Szymanowicz
Syberyjskie przygody Chmurki Dorota Combrzyńska-Nogala, Maciej Szymanowicz

Cytaty z książki Kostka i Bruno. Szkolne przygody