Władcy dinozaurów

Okładka książki Władcy dinozaurów autora Victor Milán, 9788364297717
Okładka książki Władcy dinozaurów
Victor Milán Wydawnictwo: Galeria Książki Cykl: Władcy Dinozaurów (tom 1) fantasy, science fiction
Władcy Dinozaurów (tom 1)
The Dinosaur Lords
2016-03-16
2016-01-01
Michał Jakuszewski

Kup Władcy dinozaurów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Władcy dinozaurów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władcy dinozaurów

Tytuł zaintrygował mnie, ale niestety nie dałam rady skończyć; natlok informacji, nazwy własne i miejsc, niejasne powiązania.
Miejscami znajdziemy szczegółowe opisy, ale ogólnie nie zatrzymała mnie , choć jest parę ciekawych postaci.

Uwielbiam dinozaury, ale to była jakaś porażka. Wszystko w tej książce jest szablonowe, jakby pisała ją sztuczna inteligencja. Tylko niezbyt inteligentna. Ledwie doczytałem.

Raczej rozczarowanie niż zachwyt. Do przeczytania tej powieści zachęciło mnie polecenie George R. R. Martina i to że występują w niej Dinozaury do których nam od czasów dzieciństwa sporą dozę nostalgii.
Jednak w porównaniu z "Pieśnią lodu i ognia" wypada po prostu blado. Intrygi polityczne są strasznie grubymi nićmi szyte i ich rozwiązania nie dają czytelnikowi satysfakcji. Nie śledzimy z zachwytem spisków gdyż są zbyt proste i oczywiste. Autor nie zaskakuje w stworzonej fabule nigdy. Pełno w historii nielogiczności i nie raz miałem wrażenie że nic nie trzyma tu się kupy.
Kolejnym problemem są bohaterowie. Mamy w powieści cztery główne postaci: Karyla, Roba, Jaumego i Melodię. Żadna z nich nie jest oszałamiającą kreacją literacką. Brakuje im głębi i osobowości. Cały charakter każdej z nich można streścić w jednym zdaniu. Aczkolwiek trzeba przyznać że można coś o nich powiedzieć w porównaniu z postaciami drugoplanowymi. Te nie mają za grosz własnej osobowości i nie raz w trakcie lektury zdarzało mi się zastanawiać kto je kim a ich imiona tylko mi się mieszały że sobą.
Język którym została napisana książką jest niezwykle toporny. Pan Victor Milan lubuje się w długich rozbudowanych zdaniach, lecz brakuje mu talentu żeby tworzyć je z finezją i elegancją jak niektórzy inni pisarze. Trzeba też wspomnieć o porównaniach występujących w powieści to te są momentami okropne. Zdarzało mi się przewracać oczami z zażenowania takie są one słabe.
Świat przedstawiony który na pierwszy rzut może zdawać się atutem nie jest niczym specjalnym. Krainy występujące na kontynencie Głowa Tyrana to po prostu przeniesione na zasadzie kopiuj wklej autentyczne historyczne kraje. Sprawia to wrażenie niesamowitego lenistwa i braku wyobraźni. Pan Milan nie wysilił się bardziej aby uczynić swój świat oryginalnym.
Dinozaury które miały chyba być znakiem rozpoznawalnym cyklu też wypadają raczej mizernie. Robią raczej za tło i to nieciekawe. Nie zostało przedstawione w przekonywujący sposób jak takie społeczeństwo w którym ludzie żyją obok dinozaurów mogłoby by funkcjonować. Prehistoryczne gady zostały sprowadzone do roli zwierząt pociągowych lub machin wojennych i nic więcej.
Nie polecam nikomu nawet jeśli jest wielkim fanem powieści fantasy i dinozaurów.

814 użytkowników ma tytuł Władcy dinozaurów na półkach głównych
208 użytkowników ma tytuł Władcy dinozaurów na półkach dodatkowych

Victor Milán
Victor Milán
Victor Woodward Milán - amerykański pisarz. Przyszedł na świat w Tulsie, drugim co do wielkości mieście stanu Oklahoma. Jego pierwsza książka ukazała się drukiem, gdy miał 26 lat. Tworzył głównie dzieła z gatunku science fiction. Używał następujących pseudonimów literackich: Richard Austin, Robert Baron i S.L. Hunter. Autor takich serii książek jak: Guardians (1985-1991),"Stormrider" (1992-1993) czy "Rogue Angel" (2006-2007). Nie należy go mylić z Victorem Millanem (1920-2009),amerykańskim aktorze z Kalifornii. Wybrane dzieła: "The Sundered Realm" (z R.E. Vardemanem, 1980),"Lord of the Plains" (1993),"Solomon's Jar" (2006),"The Dinosaur Lords" (2015, polskie wydanie: "Władcy dinozaurów", Galeria Książki, 2016),"The Dinosaur Knights" (2016, polskie wydanie: "Jeźdźcy dinozaurów", Galeria Książki, 2017),"The Dinosaur Princess" (2017, polskie wydanie: "Księżniczka dinozaurów", Galeria Książki, 2018).

Cytaty z książki Władcy dinozaurów