Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór

- Biblioteka Klasyki Polskiej i Obcej [PIW]
- 1983-11-01
- 1983-11-01
Powieść polska XVII wieku. Z przypisami i sążnistym posłowiem.
Opracował Jan Ślaski
Kup Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór w ulubionej księgarni
Oceny książki Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór
366 użytkowników ma tytuł Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór na półkach głównych- Przeczytane 307
- Polonistyka 11
- Literatura polska 9
- Studia 8
- Poezja 6
- Lektury 6
- Literatura staropolska 4
Tagi i tematy do książki Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór
Cytaty z książki Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór
Dodaj cytat z książki Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nadobna Paskwalina: z hiszpańskiego świeżo w polski przemieniona ubiór
Jedyne co mogę powiedzieć to że było to coś innego. Lubię mitologię więc to był plus tej książki. Przeczytałam ją głównie dlatego że jest jedną z moich lektur na studiach , sama z siebie bym po nią nie sięgnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem wielbicielką romansów, ale okazuje się, że współczesnych, ponieważ barokowa „Nadobna Paskwalina" trafiła prosto w moje serce, niczym strzała Kupidyna. Świetnie się bawiłam przedzierając się przez malownicze opisy i przygody bohaterki, która na koniec staje się zupełnie inną osobą. Nawiązania mitologiczne, biblijne oraz alegoryczne użycie motywu podróży są rozwiązaniem w punkt. Po lekturze uważam, że tekst można byłoby w dobry sposób ugryźć przenosząc na współczesne realia, gdyż wiele problemów występujących w utworze wciąż jest aktualna.
Nie jestem wielbicielką romansów, ale okazuje się, że współczesnych, ponieważ barokowa „Nadobna Paskwalina" trafiła prosto w moje serce, niczym strzała Kupidyna. Świetnie się bawiłam przedzierając się przez malownicze opisy i przygody bohaterki, która na koniec staje się zupełnie inną osobą. Nawiązania mitologiczne, biblijne oraz alegoryczne użycie motywu podróży są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie Panie rywalizują o względy miejscowych amantów. Pierwsza z Pań - Wernera nie jest zadowolona i prosi swojego syna aby ten odmienił jej uczuciowe niepowodzenia. Przez uroczą tytułową bohaterkę (która w późniejszym czasie przechodzi przemianę) traci na atencji mieszkańców. Według mnie barokowy romans mógłby reprezentować jednak coś więcej. Pięć gwiazdek za nawiązania do mitologii. Książka jest napisana archaicznyn językiem co znacznie utrudnia odbiór.
Dwie Panie rywalizują o względy miejscowych amantów. Pierwsza z Pań - Wernera nie jest zadowolona i prosi swojego syna aby ten odmienił jej uczuciowe niepowodzenia. Przez uroczą tytułową bohaterkę (która w późniejszym czasie przechodzi przemianę) traci na atencji mieszkańców. Według mnie barokowy romans mógłby reprezentować jednak coś więcej. Pięć gwiazdek za nawiązania do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna lektura, taka inna. A ponieważ to dzieło siedemnastowieczne, więc i konwencje literackie inne, więc zaskakująca. Ciekawy jest zwłaszcza przygodowy motyw drogi. Nie brak i inwencji malarskiej autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozdział pierwszy toporny.
Resztę czyta się przyjemnie.
Nawiązania mitologiczne na plus :)
Rozdział pierwszy toporny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toResztę czyta się przyjemnie.
Nawiązania mitologiczne na plus :)
jak na literaturę barokową, której nie jestem zagorzałą fanką, lektura dość przyjemna.