Czas bliźniaków

Okładka książki Czas bliźniaków autora Tracy Hickman, Margaret Weis, 9788375063479
Okładka książki Czas bliźniaków
Tracy HickmanMargaret Weis Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Dragonlance: Legendy (tom 1) Seria: Dragonlance fantasy, science fiction
Dragonlance: Legendy (tom 1)
Dragonlance
Time of the Twins
2006-01-01
2006-01-01

Kup Czas bliźniaków w ulubionej księgarnii

Czas bliźniaków

Oceny książki Czas bliźniaków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas bliźniaków

Na półkach: , , , ,

To zwykły fantasy kebab, ale nie smakuje jak pies zmielony z budą. Po drodze widocznie autorom coś gdzieś kliknęło. Jest mniej postaci, są lepiej zarysowane, mamy satysfakcjonujący punkt kulminacyjny i autentycznie jestem ciekaw co będzie dalej. Nie polecam osobom, które nie mają czasu i ochoty na rzeczy słabe i przeciętne.

Raistlin, pan Czarnej Wieży Palanthas, knuje niecny plan. Nie panowania nad światem szuka, ani nie bogactwa, czy chwały. Jedyne czego pragnie, to moc. Moc równa bogom. W tym celu będzie potrzebował kapłanki, która umożliwi mu wejście na płaszczyznę bogów i rzucenie wyzwania jednemu z nich. Akurat taka, bardzo zagubiona kapłanka, trafia się w Palanthas.

Lady Crysania, czyli rzeczona kapłanka, chce pomóc Raistlinowi. Uważa, że w czarodzieju jest jeszcze dobro. W tym celu prosi Tasa o odnalezienie Bupu - krasnoludki żlebowej, w stosunku do której mag potrafił być miły i uczynny. Być może przypomnienie mu tych okruchów dobroci, pozwoli wrócić mu na drogę światła.

W podróży ma jej towarzyszyć też Caramon. Wojownik minionych czasów, który się roztył i rozpił (głównie z powodu miłości do swojego brata) poprowadzi kapłankę w podróż w czasie, aby znaleźć tam odpowiedzi na swoje pytania.

Czy podróż w czasie do ery króla-kapłana umożliwi spełnienie się planów Raistlinia? A może to Caramon i lady Crysania spełnią swoje plany? Jedno jest pewne, każda księga magiczna traktująca o podróżach w czasie, mówi wyraźnie: żadnych kenderów!

Oj dobrze było wrócić do świata Smoczej Lancy. Przypomnieć sobie wydarzenia z Kronik, a jednocześnie zawitać w czasach Kataklizmu. Uwielbiam opowieści magii i miecza, a w szczególności rodem z DnD, ze względu na różnorodność postaci, obszerny świat z urozmaiceniem ras i profesji bohaterów. Czas na kolejny tom.

Lady Crysania,...

Pierwszy tom Legend które mają na przybliżyć co się działo z Raistlinem i Caramonem po wojnie Lancy.

Bliźniacy poszli swoimi drogami - Caramon nie umie sobie poradzić z porzuceniem przez brata, Raistlin zaś snuje plany które można nazwać bardzo ambitnymi. Jego machinacje obejmują także brata oraz kapłankę Paladine - Crysanie.

Książkę czyta się szybko i przyjemnie ale jakoś specjalnie nie porywa - owszem - dostajemy pewnego rodzaju przemianę Caramona, poznajemy jeszcze lepiej Raista ale nie ma tu nic co by sprawiło, że powiesz - O WOW.

Już będą w połowie tomu drugiego mogę powiedzieć iż wydaje się on zdecydowanie ciekawszy.

Jednakże jest to całkiem przyjemne, leciutkie fantasy w świecie D&D.

Książkę czyta się szybko i przyjemnie ale...

776 użytkowników ma tytuł Czas bliźniaków na półkach głównych

Smoki krasnoludzkich podziemi Tracy Hickman, Margaret Weis

Towarzysze broni Margaret Weis
Towarzysze broni
Margaret Weis Don Perrin
Towarzysze broni to bezpośrednia kontynuacja Kuźni dusz, obie powieści stanowią prequele do pierwszej sagi Smoczej Lancy, t.j. Wojny Lancy. W przeciwieństwie do Kuźni, która ukazywała nam młodość grupy bohaterów, w tym konkretnie samego Raistlina maga, jej formowanie i pierwszą wspólną misję, w Towarzyszach dostajemy od razu konkret przygodowy. Kontynuacja bowiem skupia się już tylko na losach samego Raistina wraz z jego bratem Caramonem Majere, wątkiem drugim są losy ich przyrodniej siostry Kitiary uth Mathar, robiącej karierę w armii Królowej Ciemności – Takhisis. Jesteśmy świadkami pierwszego roku, po złożeniu przysięgi rozdzielonej bandy, i tu już należy zaznaczyć, iż jedynego z 5 zaginionych. Szkoda, że pani Weiss nie oddała serii komuś o większych ambicjach, chcącego przedstawić coś więcej niż tylko zarys wstępny historii. Po przejściu wielkiej próby magii opisanej w Kuźni, bracia udają się na szkolenie wojenne do najemnej armii szalonego barona, poznają pół człowieka–pół kendera Przecherę i przechodzą wojskową i lekarską musztrę przez ponad 300 stron, co czyni powieść przydługawą i bez emocji. W tym czasie Kitiara wyrusza z misją przekabacenia Smoka Immolatusa na zlecenie lorda Ariakasa, i odnalezienia w raz z nim ukrytych jaj dobrych Smoków. W ostatnich 100 stronach ich losy się splatają, gdy dojdzie do oblężenia zbuntowanego miasta przez armie obu stron, a w samym Kresie Nadziei znajdzie się świątynia boga Paladine wraz z ukrytym skarbem strzeżonym przez duchy rycerzy solamnijskich, którym zainteresują się wszystkie strony. Ta pierwsza przygoda to katalizator emocjonalny, pełen ciekawych zwrotów akcji, mijanek bohaterów, walk i dobrze rozpisanej bitwy powieści fantasy. Szkoda, że to krótki fragment książki, w której musimy sporo wycierpieć dłużyzn, by do niej dotrwać. Towarzysze broni, podobnie jak Kuźnia dusz, to powieść pełna niespiesznej narracji, nic nie wnoszących dialogów i słabego humoru, jak w dyskusjach między mistrzem Horkinem i Raistlinem. Gdzieś uleciał już czar niewinności. Nie do takiego tempa też przyzwyczaiła nas pani Weiss, tworząc wcześniej fenomenalną sagę high romantic fantasy przez przynajmniej 15 lat, gdzie akcja goniła za akcją, a czytelnik nie mógł od wydarzeń oderwać swych oczu. Nie mniej to i tak w miarę udana pozycja dla znawców 3 głównych serii DragonLance.
antyseba - awatar antyseba
oceniła na62 lata temu
Heroizm dla początkujących John Moore
Heroizm dla początkujących
John Moore
Jakie to było dobre! Książka, która parodiuje całą fantastykę, nawiązuje do innych dzieł i przede wszystkim, jest po prostu śmieszna (i to nie tak na siłę)! Książe Kevin Timberline stara się o rękę księżniczki Becky, a jedynym na to sposobem wydaje się pokonanie złego Lorda Voltometra. Wydaje się mocno oklepane. Ale nasz Książe przez przypadek trafia na egzemplarz "Heroizmu stosowanego". No i tutaj zaczyna się najlepsze! W jego wyprawie towarzyszy mu nie kto inny jak, uwaga, sama księżniczka Becky, aspirująca na barbarzyńską wojowniczkę (no bo dlaczego nie? W zamku wieje nudą). Wstęp do Mrocznej Twierdzy, żeby nie było tak łatwo, możliwy jest jedynie od godziny 9 do 16. I tak błąkamy się z tymi bohaterami po kanałach wentylacyjnych, po lochach i sklepie z pamiątkami. Każdy problem rozwiązujemy z nimi, oczywiście, korzystając z "Heroizmu stosowanego"! Jeszcze jeden raz uświadomiłem sobie, że warto również sięgać po książki mniej znane, bo można znaleźć niezłe perełki! Sama książka fabularnie nie ma do zaoferowania nic nadzwyczajnego, ot, niezbyt awanturniczy Książe zabiega o rękę księżniczki, a żeby mu się udało, musi pokonać złego gościa. Ale to nie fabułą żyje ta książka, tylko humorem właśnie. A jest on naprawdę bardzo dobry, nie jest żenujący ani męczący, czasami w mojej głowie pojawiała się myśl 'dawajcie jeszcze, mało mi'. Książkę bardzo polecam, jako takie bardzo rozluźniające oderwanie się od rzeczywistości czy od cięższych lektur.
Shoggothey - awatar Shoggothey

Cytaty z książki Czas bliźniaków

Dodaj cytat z książki Czas bliźniaków