Narodziny perły

Okładka książki Narodziny perły
Lidia Czyż Wydawnictwo: Wydawnictwo Warto literatura piękna
2015-07-10
2015-07-10

Kup Narodziny perły w ulubionej księgarnii

Oceny książki Narodziny perły

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narodziny perły

"NARODZINY PERŁY" - LIDIA CZYŻ

Dziewczyna, która od najmłodszych lat nie ma wsparcia kiedy jest malutka i potem jak dorasta, może łatwo wpaść w złe towarzystwo oraz znaleźć chłopaka, który jest wzorem jaki wyniosła z domu.
Jednak kiedy Ewa spotyka Adama i bardzo wcześnie zakładają rodzinę, wydaje się, ze złapała w rękę najszczęśliwszy los. Dlatego szybko rodzi dziecko córeczkę Joasię, zakładają fermę kur powiększają gospodarstwo, Zaraz zachodzi w drugą ciąże i rodzi się Pawełek. Do tej pory szczęście jest ze wsząd kapiące. Pewnego dnia z ostrym zapaleniem płuc synek Ewy i Adama trafia do szpitala.. co się stanie i jaką drogę obierze Ewa, musicie się dowiedzieć sami. Życie Ewę nie oszczędza, mimo to idzie prosto i znajduje drogę by dzieciom zapewnić jak najlepszy życie, tylko czy rzeczywiście? Jest to książka o wzorcach, macierzyństwie, miłości, sile kobiety, rozpaczy, błędach i ich naprawieniu i wierze.
Jeśli ktoś jest totalnie przeciwko niej, to lepiej niech nie sięga po książki Lidii Czyż, nie tylko po tę jedyną, ale jeśli wiecie, ze gdzieś tam jest siła wyższa, albo gdy zdarzyło się WAM zwątpić, warto przeczytać tę książkę. ( ale i inne). Polecam dobrze czytana, dobrze napisana historia z życia wzięta.

OCENA 10/10
80/24 ( 14/06)/ OBYCZAJ 58/24
ilość stron: 322
DATA WYD: 10.07.2015.
czas przewidziany czytania: 5 h 22 min.
Czas słuchania: 09 h 3 min
Lektorzy : ILONA LIPCZYŃSKA
Anastazja
Skończona 24.06.2024 (słuchana)

"NARODZINY PERŁY" - LIDIA CZYŻ

Ksiazke można potraktować osobiście, jesli tak jak ja pochodzi się z alkoholowej patologicznej rodziny. Pozwala zrozumieć lepiej zachowania matki, która zostaje w toksycznej relacji dla dobra dzieci.
Wątek religijny totalnie pominęłam, znajduje zrozumienie dla ludzi, którzy są tak bezsilni, ze potrzebują wierzyć w coś większego.

Rewelacyjna powieść biograficzna opowiedziana z perspektywy kobiety dorastającej w rodzinie alkoholowej, która - jak to często bywa - mimowolnie stworzyła dysfunkcyjną rodzinę alkoholową, powielając schematy zachowań wyniesione z domu.

Powieść rozpoczyna wstrząsające wydarzenie, którego przyczyny czytelnik poznaje na następnych stronach książki. Biografia Ewy ukazuje wiele wymiarów życia rodziny alkoholowej. Od problemów ekonomicznych, przez przemoc (psychiczną wobec całej rodziny i seksualną względem żony),niejednoznaczną rolę Kościoła i policji, po wyzwolenie i... powtarzanie tych samych błędów.

Akcja powieści rozgrywa się na przestrzeni lat siedemdziesiątych, osiemdziesiątych, dziewięćdziesiątych. Pokazuje epokę dużego przyzwolenia społecznego na pijaństwo (głównie mężczyzn),jazdę samochodem po alkoholu, przemoc syna wobec synowej i wnuków. Pokazuje również czasy legalnej, bezpłatnej i łatwo dostępnej aborcji, która - wbrew głoszonym dzisiaj hasłom - wcale nie służyła kobietom. Pokazuje również czas upowszechniania terapii dla rodzin alkoholowych. Autorka powieści znakomicie opisuje stany emocjonalne głównej bohaterki, która wielokrotnie znajduje i traci siłę do walki o swoją godność i bezpieczeństwo swoich dzieci - wzywa policję, wnosi sprawę do sądu, po czym... ulega manipulacjom męża, wszystko wycofuje i zaczyna drogę od nowa. Na kolejnych stronach obserwujemy jej dojrzewanie do terapii i niełatwy proces terapeutyczny.

Lekturę tej książki - mimo jej niedoskonałości literackich i korektorskich - polecam każdemu członkowi naszego społeczeństwa. Społeczeństwa dotkniętego traumą wojenną i zdemoralizowanego czasem socjalizmu. Społeczeństwa, którego większość stanowią dorosłe dzieci alkoholików. Dla DDA może być to początek lub jakiś etap terapii, a innym osobom pomoże zrozumieć irracjonalne zachowania bliższych i dalszych znajomych.

#alkoholizm, #DDA, #aborcja

95 użytkowników ma tytuł Narodziny perły na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Narodziny perły na półkach dodatkowych

Lidia Czyż
Lidia Czyż
Pisarka, nauczycielka, współorganizatorka spotkań dla kobiet, autorka licznych artykułów, opowiadań i siedmiu powieści, m.in. Mocniejsza niż śmierć, Narodziny perły, Pozostała tylko nadzieja, Słodkie cytryny, Na dwa głosy (część z nich została przetłumaczona na język czeski i niemiecki). Prywatnie żona pastora Kościoła Ewangelicko–Augsburskiego, matka dwojga dorosłych dzieci i babcia trójki wnuków.

Cytaty z książki Narodziny perły

Lidia Czyż Narodziny perły Zobacz więcej