Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku

Okładka książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku autora Jacek Koronacki, 9788360748800
Okładka książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku
Jacek Koronacki Wydawnictwo: Von Borowiecky publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2015-01-01
2015-01-01

Kup Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku

Książka wymaga pewnego wysiłku intelektualnego od czytelnika, a także pobieżnej choćby znajomości historii Stanów Zjednoczonych. Jej największą zaletą jest odbrązowienie mitu wojny secesyjnej, która jawiła się nam dotychczas jako walka złego, popierającego niewolnictwo Południa ze szlachetną, walczącą o wyzwolenie Murzynów Północą.
Otóż prawda nie jest taka prosta ani czarno-biała. Okazuje się, że ani Południe nie było opętane demonem niewolnictwa, ani Północ nie była taka szlachetna, jak nam się przedstawia.
Książka niezwykle poszerza horyzonty myślowe.

Otóż prawda nie jest taka prosta ani...

To się nazywa wszechstronność! Jacek Koronacki jest dyrektorem Instytutu Podstaw Informatyki PAN, co nie przeszkadza mu zajmować się typowo "humanistycznym tematem", a więc amerykańskim konserwatyzmem. Od wielu lat autor publikuje więc swoje artykuły na ten temat na łamach dość jednak niszowego dwumiesięcznika "Aracana", stąd "Amerykański konserwatyzm u progu XXI wieku" jest po prostu zbiorem artykułów poświęconych najważniejszym debatom konserwatystów w Stanach Zjednoczonych w ostatnich kilkunastu latach. Całość czyta się znakomicie, a autor zdecydowanie ma talent do wychwytywania najciekawszych i najwięcej wnoszących opinii prawicowych publicystów zza oceanu.

22 użytkowników ma tytuł Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku

Jacek Koronacki
Jacek Koronacki
Polski matematyk i statystyk, profesor Politechniki Warszawskiej. Ukończył studia na Wydziale Elektroniki Politechniki Warszawskiej w 1969 r. Stopień doktora nauk technicznych uzyskał w 1974 r., a stopień doktora habilitowanego nauk matematycznych w 1988 r. Tytuł profesora nauk technicznych otrzymał w 1999 r. Wykłada na uczelniach warszawskich. Kilkakrotnie był profesorem wizytującym w Rice University i Ohio State University w USA oraz w The University of New South Wales w Sydney. Przez kilka kadencji był członkiem Europejskiego Komitetu Regionalnego Towarzystwa Naukowego Statystyki Matematycznej i Prawdopodobieństwa im. Bernouillego, w kadencji 1998-2000 był przewodniczącym tego Komitetu. Jest autorytetem w dziedzinie statystyki matematycznej i obliczeniowej, statystycznych metod uczenia maszynowego oraz statystycznych metod poprawy jakości.

Cytaty z książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku

Dodaj cytat z książki Amerykański konserwatyzm na progu XXI wieku